Jegyek

Blog

2012
Dec
14
9 éve, 1 hónapja
Nehéz volt beindítani a programot, kezdetben 50-es Yamaha Jog és Aerox típusokkal dolgoztunk, de a jogszabályi háttér miatt megkülönböztető jelzéssel nem tudtuk felszerelni. E nélkül a szabályokat betartva a városi forgalomban nehézkes volt az előrejutás. Több helyszínen próbáltuk bevetni a robogókat, a belvárosban bizonyultak ütőképesnek.

2012 nyarán az OMSZ (Országos Mentőszolgálat) két Honda SH300 típusú nagyrobogót vásárolt, amelyeket megkülönböztető jelzéssel szereltünk fel, így a robogós szolgálat „hatósugara” is jelentősen bővült. Ezek a gépek beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, kiváló statisztikát produkáltak.
Fotók: Magyar Mentőmotor Alapítvány
 
A mentőrobogókon mentőszakápolók, KIM ápolók, illetve alkalmanként mentőtisztek vagy mentőorvosok teljesítenek szolgálatot. Felszerelésében megtalálhatóak kötszerek, speciális végtagrögzítő eszköz, a vénabiztosítás eszközei, a legfontosabb sürgősségi gyógyszerek, a légút-biztosítás eszközei, speciális húzósín (végtagtörések ellátásához), tourniquet (erős vérzésnél alkalmazható speciális szorító eszköz), valamint félautomata defibrillátor is.

A mentőrobogó nagy előnye, hogy a beteg ellátását, stabilizálását követően, szükség esetén tovább riasztható más helyszínre. Gyakran előfordul, hogy a mentőrobogó egyedül képes megoldani a feladatot (ez esetben a mentési rendszer terheltségét képes jelentősen csökkenteni), illetve, ha mentőtiszt vagy mentőorvos teljesít rajta szolgálatot, segélymotorként is használható (ilyenkor alacsonyabb kompetenciaszintű egységhez nem szükséges még egy eset- vagy rohamkocsit küldeni, hisz a robogó és a mentőgépkocsi személyzete és felszerelése együttesen magas szintű ellátást tesz lehetővé). Városi környezetben ez egy igazán sokoldalúan használható, magas szakmai kvalitásokkal és kompetenciákkal rendelkező egység.

Üdv.,
dr. Demeter Balázs

A Te véleményed?
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások

További bejegyzések ebből a blogból

Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2022  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: