Jegyek

A versenyzők szerint következetlenek a sportbírói döntések

MotoGP
A versenyzők szerint következetlenek a sportbírói döntések
2020.08.31. 17:19
Elsősorban a kanyarok kiszélesítéséről szóló szabályokat kritizálta több motoros, de sok más döntéssel sem értenek egyet.
 
A legutóbbi MotoGP hétvégén több versenyző is pályaelhagyás miatt azt a büntetést kapta a futamokon, hogy egy pozíciót át kell adnia. A legvitatottabb eset azonban a Moto2-ben született, Jorge Martintól elvették a futamgyőzelmet, mert a verseny utolsó körében a Red Bull Ring nyolcadik kanyarját kiszélesítette, így Marco Bezzecchi lett a végső győztes (aki szintén elég szélesen fordult ott, ahol a spanyol, ő azonban megúszta büntetés nélkül). Az utolsó körben ugyanis azonnal jár a plusz egy helyes büntetés, ami pedig a legfurcsább ebben a szabályban, hogy a futam közben (az utolsó kör kivételével) nem azonnal jár a büntetés a pálya kiszélesítéséért, ezért ha egy versenyző valamelyik kanyarban szélesen fordul, azzal ugyanannyi előnyt szerez, mintha az utolsó körben tenné, viszont ez még nem szabálytalan.

Elsőként azonban Joan Mir kritizálta a sportbírói testületet, akinek a MotoGP Stájer Nagydíján szintén át kellett adnia egy helyet, mert az első kör első kanyarjában lecsúszott a pályáról. A suzukis szerint ebben az esetben Pol Espargarónak is járna a büntetés, hiszen ő a verseny utolsó kanyarjában fordult szélesen és ebből látszik, hogy nem következetes ítéletek születnek. A spanyol versenyzővel Aleix Espargaro is egyetértett, akinek a szavait a Motorsport.com idézi:

„Sok kétségem van a sportbírói testülettel kapcsolatban, szerintem rengeteg dologban kellene fejlődniük. Sok dologgal nem értek egyet, de ez nem rajtam múlik. Megértem, hogy nehéz feladatuk van, de nekem is nehéz, hogy a top10-be kerüljek, a mérnököknek is nehéz, valamint a feleségemnek sincs egyszerű feladata, hogy jó anyuka legyen. Mindenkinek vannak nehézségei, de úgy érzem, van hova fejlődni.”

Danilo Petrucci a következőket nyilatkozta: „Nagyon sokan elégedetlenek vagyunk a sportbírók döntésével, mert mindenkit máshogyan kezelnek. Nagy különbség van abban, hogy milyen ítélet születik egy Moto3 vagy egy MotoGP versenyzővel szemben.”

Az olasz csapattársa, Andrea Dovizioso már többször kritizálta a pálya elhagyására vonatkozó szabályokat: „Sokszor beszéltem már a Biztonsági Bizottsággal a pálya kiszélesítéséről szóló büntetések kapcsán. Az utolsó kanyar kicsit más helyzet, mert ott Miller miatt fordult szélesen Espargaro. De ahogyan alkalmazzák a szabályokat, az nagyon furcsa. Nem értek egyet velük sok helyzetben, de most ez a szabály, ezért így kell versenyeznünk.”

Fotó: MotoGP Media
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2020  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: