Jegyek

Catalunya – Újabb Ducati győzelem, Rea és Kawasaki betli,...

Superbike
Catalunya – Újabb Ducati győzelem, Rea és Kawasaki betli, Razgatlioglu értékes dobogója a 2. futamon
2021.09.19. 16:32
A Superbike második futamán is Ducati diadal született Michael Ruben Rinaldi jóvoltából, de a bolognaiak másik gyári motorosa, Scott Redding is dobogóra állhatott a második helyett Toprak Razgatlioglu mögött.
 
A Superbike barcelonai versenyhétvégéjének összes futama tartogatott nem várt fordulatokat és izgalmakat, ez pedig a második verseny alkalmával sem volt másként: Kapásból a rajtot követően történt egy hármas bukás, melyben Folger, Lowes és Epis volt érdekelt, utóbbi ráadásul lassabb tempóban neki is ment a földön fekvő Lowesnek, hiába próbálta az ausztrál kikerülni a britet. Egy körrel később aztán újabb baleset borzolta a kedélyeket, amikor is Mahias és Sykes került földre, a BMW brit motorosa pedig eszméletlenül maradt a bukótérben. A történtek miatt piros zászlóval azonnal megszakították a viadalt, az első kanyarban történt baleset helyszínén pedig rögvest ott volt a mentőautó is. Hosszasan vánszorgó perceket követően végül jó hírt közöltek, vagyis, hogy Sykes eszméleténél van és a pálya orvosi központjába viszik további vizsgálatokra (később a helyi kórházba szállították fejsérüléssel/agyrázkódással). A futam így végül új rajttal és némiképp csökkentett versenytávval (19 körre redukálták a viadalt) folytatódhatott. A startpozíciókat ismét a délelőtti Superpole futam végeredménye adta, vagyis az első helyről ismét Rea, a másodikról Razgatlioglu a harmadikról pedig Bautista várhatta az indulást, már ami az első sort illeti.
Razgatlioglu a második pozíciónak köszönhetően egy ponttal ugyan, de visszavette a vezetést az összetettben
 
A rajtot Razgatlioglu kapta el a legjobban, mögé pedig Rinaldi és Rea sorakozott fel, igaz a címvédő néhány kanyar után megelőzte a ducatist. A kawasakis Razgatlioglu mellett is bepróbálkozott már az első körben, de a török egyelőre sikeresen hárított. A célegyenesben aztán a Ducati ereje és egyben gyorsasága hamar megmutatkozott, hiszen Rinaldi nem csak visszavette a második helyet, de aztán yamahás ellenfele mellett is elment – néhány méter erejéig legalábbis – ugyanis Razgatlioglu ekkor újra és újra elővette a legnagyobb fegyverét a hihetetlenül rövid féktávokat és két körön át ezzel képes volt magát az élen tartani. Rinaldi 16 körrel a vége előtt vette át a vezetést és két kör alatt fél másodperces előnyt motorozott ki magának a gyári Yamaha és a gyári Kawasaki húzóembereivel szemben.  Egy ideig ugyan Rea képes volt tartani az előtte lévő két motoros tempóját, de aztán az utolsó tíz kör kezdetére látványosan lelassult és egyben leszakadt Rinaldiról, valamint Razgatliogluról. A hatszoros világbajnok hirtelen megkapta a nyakába Locatellit, illetve a kiválóan teljesítő Bautista is megérkezett rájuk, akárcsak a Honda spanyolját üldöző Redding.
Redding harmadik helye jóvoltából lehet teljes a gyári Ducati istálló öröme
 
Az élen tehát Rinaldi és Razgatlioglu ment a győzelemért, míg mögöttük több mint két másodperccel a Rea, Locatelli, Bautista, Redding négyes állt össze, hogy döntsön a harmadik hely sorsáról. Két kör sem kellett és Rea egészen a hatodik helyig esett vissza, sőt a kawasakis még hibázott is az első kanyar féktávján, így a hatszoros világbajnok teljesen leszakadt az őt megelőzőktől. Eközben az élen Razgatligolu visszavette a vezetést Rinalditól (Érdekesség, hogy a ducatis motorján a jobb első kerék fékhűtőjénél felragakadt egy piros-fehér szalad, azonban ez láthatóan nem hátráltatta semmilyen szinten az olaszt.) Azt lehetett hinni, hogy a futamgyőzelem sorsa itt el is dőlt, viszont némi meglepetésre öt körrel a vége előtt Rinaldi a célegyenes végi féktáv után újfent elsőként fordult, és bár Razgatlioglu ismét próbált tapadni a ducatisra, Rinaldi igen hamar egy másodperce (amiből később már két szekundum lett) elnyúlt tőle, bebiztosítva ezzel az újabb diadalt a bolognai márka számára.
Rea utolsó körökre való tempóvesztése pozíciók és pontok tekintetében is sokba került a címvédőnek
 
A Yamaha török motorosa egyébként az utolsó két körre olyan szinte belassult, hogy az utolsó kör végére Redding (és Bautista) teljesen utolérte őt, igaz megelőzni már nem tudta. A dobogóra legalsó fokára Scott Redding állhatott fel, viszont dicséret illeti Baustitát is, aki hazai pályán kiváló versenyt futott a Hondával. A vb-tabella élén Razgatliogli visszavette ugyan a vezetést, azonban mindössze egyetlen pont az előnye Jonathan Rea előtt.
 
Superbike – A 2. futam végeredménye:
 
1 M. RINALDI Aruba.it Racing - Ducati Ducati Panigale V4 R  
2 T.  RAZGATLIOGLU Pata Yamaha with Brixx Yamaha YZF R1 3.030
3 S. REDDING Aruba.it Racing - Ducati Ducati Panigale V4 R 3.207
4 A. BAUTISTA Team HRC Honda CBR1000 RR-R 3.415
5 A. LOCATELLI Pata Yamaha with Brixx Yamaha YZF R1 4.306
6 J.  REA Kawasaki Racing Team Kawasaki ZX-10RR 7.733
7 G. GERLOFF GRT Yamaha Team Yamaha YZF R1 11.098
8 A. BASSANI Motocorsa Racing Ducati Panigale V4 R 14.227
9 M. VAN DER MARK BMW Motorrad Team BMW M 1000 RR 15.679
10 K. NOZANE GRT Yamaha Team Yamaha YZF R1 17.429
11 L.  HASLAM Team HRC Honda CBR1000 RR-R 21.211
12 S. CAVALIERI Barni Racing Team Ducati Panigale V4 R 26.533
13 C. PONSSON Gil Motor Sport-Yamaha Yamaha YZF R1 27.637
14 L.  MERCADO MIE Racing Honda Racing Honda CBR1000 RR-R 33.201
15 I.  VINALES Orelac Racing VerdNatura Kawasaki ZX-10RR 33.282
16 J.  FOLGER Bonovo MGM Racing BMW M 1000 RR 36.090
  L.  CRESSON Team Pedercini Racing Kawasaki ZX-10RR 4 Laps
  L.  EPIS Team Pedercini Racing Kawasaki ZX-10RR 12 Laps
  L.  MAHIAS Kawasaki Puccetti Racing Kawasaki ZX-10RR 14 Laps
  A. LOWES Kawasaki Racing Team Kawasaki ZX-10RR  
  T.  SYKES BMW Motorrad Team BMW M 1000 RR  

Fotó: World Superbike Media
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2022  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: