Jegyek

Futamelőzetes és menetrend – Imola

Superbike
Futamelőzetes és menetrend – Imola
2016.04.28. 12:05
Ötödik állomásához érkezik a hétvégén a Superbike világbajnokság 2016-os szezonja: a helyszín ezúttal a legendás Autodromo Enzo e Dino Ferrari versenypálya lesz. Jonathan Rea asseni duplájával ismét kezd meglógni üldözőitől, így az ellenfeleknek mindenképp vissza kell vágniuk, ha nem akarják, hogy ismét idejekorán eldőljön az összetett elsőség sorsa.
 
Szeretnél élőben szurkolni a kedvenc motorversenyződnek az augusztus közepén megrendezésre kerülő Cseh Nagydíjon? Akkor van egy ajánlatunk számodra: az előző évekhez hasonlóan idén is megvásárolhatod a belépőjegyedet a jegyshopunkon keresztül a MotoGP brnói futamára! (x)

Az eredeti tervek szerint három olaszországi fordulót rendeztek volna idén a Superbike vb-n, ám Monza kiesésével ez a szám kettőre csökkent. Közülük az első helyszín lesz Imola, ahova a hétvégén látogat el a mezőny (a másik pálya a misanói aszfaltcsík lesz, amely június közepén látja vendégül a csapatokat és a versenyzőket). Az Enzo Ferrariról és tragikusan elhunyt fiáról elnevezett pálya sokak számára Ayrton Senna halálos balesetének helyszíneként maradt meg – ennek egyébként épp vasárnap lesz a 22. évfordulója –, ám miután a száguldó cirkusz versenynaptárának már egy évtizede nem része a helyszín, a létesítmény számára a Superbike világbajnokság küzdelmei jelentik az év egyik fénypontját. S ugyanez igaz fordítva is: a motorosok zöme kedveli az óramutató járásával ellentétes irányú vonalvezetést, s nem egyszer izgalmas futamoknak lehettünk már szemtanúi a 16 kanyarral tűzdelt pályán.

Ha az esélyeket kell latolgatnunk, nehéz lenne érveket felhozni Jonathan Rea ellen. A címvédő az elmúlt két esztendőben egyaránt duplázni tudott Imolában, ráadásul most is bombaformában van, hiszen két hete Assenben sem talált legyőzőre. Márpedig az ellenfeleknek muszáj lesz elkapniuk a britet, akinek lassan két győzelemnyi az előnye az üldözőkkel szemben. Csapattársként nyilván Tom Sykes rendelkezik az egyik legjobb eséllyel erre, de nem szabad elfeledkeznünk a Ducatiról sem: a bolognai gyártó alighanem mindent bele fog adni a hétvégén, hogy hazai pályán ők arassák le a babérokat. Közülük egyelőre Chaz Davies nyújtott jobb teljesítményt, de Davide Giuglianót sem szabad leírni: ha az olasz képes lesz végre kiegyensúlyozottan körözni, akkor egy dobogóra mindenképp lehet esélye.
 
Ugyanez elmondható azonban a Hondákról is, akik egyelőre legalább a harmadik erőnek tűnnek a 2016-os évad során. Michael van der Mark továbbra is első futamgyőzelmét szeretné megszerezni, míg kollégája, Nicky Hayden Hollandiában először állhatott dobogóra ebben a szériában, amely lendületet adhat az amerikainak. Vélhetően Imolában is erre a három márkára lesz érdemes majd leginkább odafigyelni, de természetesen akár a Yamahák, akár a BMW-k okozhatnak kellemes meglepetéseket – igaz, ehhez valószínűleg káoszra lenne szükség, márpedig az előrejelzések szerint nem várható eső a hétvége folyamán. Ugyanez igaz az Apriliára is, amelynek noha volt már egy-két kiugró eredménye – legutóbb épp Lorenzo Savadori szerzett bravúros negyedik helyezést –, ám az MV Agustával egyetemben jelenleg a mezőny leggyengébb láncszemeinek tűnnek.

Szerencsére a Supersport világbajnokságot illetően egyáltalán nem emelkedik ki senki annyira a többiek közül, mint a Superbike-ban Rea. Az évadnyitót megnyerő Randy Krummenacher továbbra is őrzi vezetését az összetettben, ám Kenan Sofuoglu már csak tíz ponttal van elmaradva kollégájától. A két kawasakis küzdelme komoly izgalmakat ígér Imolában is, míg a többieknek az a feladatuk, hogy végre hiba nélkül teljesítsenek egy hétvégét. A nagy esélyesnek tartott pilóták közül Jules Cluzel csupán negyedik a pontversenyben, de még nála is rosszabbul áll Patrick Jacobsen, akinek hiába kiváló idén is a tempója, sorozatos bukásaival rendre eldobja magától a jó szereplés lehetőségét – elég csak a legutóbbi, asseni versenyre gondolni, amikor az eső miatt félbeszakított viadal során kétszer is vezető helyről esett ki.
 
Ami a magyarokat illeti: miután a European Junior Cup mezőnye nem látogat el erre a hétvégére, a Superstock 1000-ben pedig egyetlen honfitársunk sem szerepel, így „csak” a két világbajnoki sorozatban lesz kiért szorítanunk. A Superbike-ban ezúttal is a Team Toth képviseli majd a magyar színeket, míg a supersportosok között a Schmidt Racing és az R2 MotorRacing Team: a legkomolyabb eredményeket alighanem Nicolas Teroltól várhatjuk, de társa, Chrobák János is a pontszerzést veszi célba Imolában. Végezetül pedig ejtsünk néhány szót a hétvége programjáról is: miután európai helyszínről van szó, minden a megszokott menetrend szerint fog majd zajlani, az Eurosport csatornái pedig a két világbajnokság összesen három futamát és a Superbike vb rajthelyosztóját is élőben közvetítik majd.
 
WSBK, Imola, 2016 – a hétvége programja:
 
Péntek (április 29.)  
09:15 - 10:00 Superstock 1000, 1. szabadedzés  
10:15 - 11:15 Superbike, 1. szabadedzés  
11:30 - 12:30 Supersport, 1. szabadedzés  
13:30 - 14:30 Superbike, 2. szabadedzés  
14:45 - 15:45 Supersport, 2. szabadedzés  
16:00 - 16:45 Superstock 1000, 2. szabadedzés  
     
Szombat (április 30.)  
08:45 - 09:00 Superbike, 3. szabadedzés  
09:15 - 09:30 Supersport, 3. szabadedzés  
10:30 - 11:10 Superbike, Superpole (SP1 + SP2) (tv: Eurosport 2, élő)
11:30 - 12:10 Supersport, Superpole (SP1 + SP2)  
13:00 Superbike, 1. futam (tv: Eurosport 2, élő)
14:15 - 14:45 Superstock 1000, Időmérő  
     
Vasárnap (május 1.)  
09:00 - 09:15 Supersport, Warm up  
09:25 - 09:40 Superbike, Warm up  
09:50 - 10:05 Superstock 1000, Warm up  
11:20 Supersport, Futam (tv: Eurosport 1, élő)
13:00 Superbike, 2. futam (tv: Eurosport 1, élő)
14:20 Superstock 1000, Futam  

Fotók: WSBK Media
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2020  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: