Jegyek

Futamelőzetes és menetrend – Katar

Superbike
Futamelőzetes és menetrend – Katar
2015.10.15. 13:03
A szezon utolsó állomásához érkezett a Superbike világbajnokság 2015-ös idénye, amelynek tavalyhoz hasonlóan a katari aszfaltcsík ad otthont. A villanyfényes versenyek előtt a legfontosabb kérdések már eldőltek, izgalmakra azonban így is számíthatunk a vasárnap este sorra kerülő futamokon.
 
Lepd meg magad vagy a párod eredeti MotoGP-s és Valentino Rossi-s termékekkel! Gyere és válogass kiváló minőségű raktárkészletünkből! Nálunk mindent megtalálsz: kulcstartók, matricák, ruházati termékek és kiegészítők, kedvező áron! (x)

Szűk nyolc hónapja Phillip Islanden kezdődött, a mostani hétvégén pedig Katarban zárul a Superbike világbajnokság 2015-ös szezonja. A sivatagi helyszín 2014-ben került vissza a versenynaptárba: ahogy idén, úgy egy éve is az évadzárónak adott otthont az aszfaltcsík, amelyen a korábbi évekkel ellentétben, ám a MotoGP-hez hasonlóan immár villanyfényben köröztek a pilóták. Tavaly még komoly tétje volt a 16 kanyart és egy roppant hosszú célegyenest tartalmazó pályán zajlott futamoknak, hiszen ott dőlt el a világbajnoki cím sorsa Sylvain Guintoli és Tom Sykes között.
 
Idén azonban más a helyzet, hiszen Jonathan Rea és a Kawasaki is bebiztosította már év végi elsőségét, így legfeljebb a második helyezett személye lehet a kérdés. Ezért a pozícióért Chaz Davies és Tom Sykes harcolnak: jelenleg a ducatis előnye 16 egység a korábbi világbajnokkal szemben, ez azonban még ledolgozható a két vasárnapi futamon. Ráadásul a kawasakisnak akár Rea is a segítségére lehet adott esetben, míg Davies oldalán ezúttal Javier Fores kap lehetőséget a bizonyításra a sérült Davide Giugliano helyén, aki aligha lesz olyan erős, mint a rivális gyártó világbajnoka.
Vajon Davies megtartja összetettbeli második helyét Sykes előtt?
 
A szurkolók számára rossz hír, hogy az eredeti tervekkel ellentétben Max Biaggi mégsem lesz ott a rajtrácson: ahogy arról tegnap mi is beszámoltunk, a „Kalóz” egy edzésbaleset során elszenvedett sérülés miatt volt kénytelen visszalépni az újabb szabadkártyás szerepléstől. Az Apriliát így ezúttal is csak Leon Haslam és Jordi Torres képviseli majd, utóbbinak ráadásul nem árt hátrafelé is figyelnie, hiszen magny-cours-i remek szereplésével lőtávolon belülre került hozzá Guintoli, aki úgy tűnik, megnyeri a Honda házon belüli csatáját Michael van der Markkal szemben.
 
Miután nem európai helyszínről van szó, „csak” a másik világbajnoki sorozat, a Supersport mezőnye kíséri el a Superbike legjobbjait Katarba. A világbajnoki cím sorsa már itt is eldőlt, hiszen Kenan Sofuoglu már két hete Franciaországban biztossá tette negyedik titulását, ráadásul a második hely is egészen biztosan Patrick Jacobsené, köszönhetően Jules Cluzel jerezi sérülésének. Az egyetlen nyitott kérdés a gyártók világbajnoki címének sorsa, amelyért azonban még a Kawasaki, az MV Agusta és a Honda is versenyben van: egyelőre a „zöldeknek” áll a zászló, de elképzelhető még fordulat.
A Team Toth számára is az évad utolsó állomása következik
 
Ami a magyar indulókat illeti: bár a jövő évi teljes szezonos szereplését bejelentő Schmidt Racing versenyzői ezúttal nem állnak rajthoz, így is három honfitársunkért szoríthatunk majd a hétvégén. A Superbike vb indulói között természetesen ott lesz a BMW Racing Team Toth két pilótája, Rizmayer Gábor és ifj. Tóth Imre, akiknek a célja, hogy tisztes helytállással zárhassák a szezont. Rajtuk kívül pedig a katari bajnokság második fordulóján rajthoz álló Kis Viktória is ott lesz Losailban, akinek remélhetőleg végre megtörik az első hétvégén az EJC fináléján látott esési szériája.
 
Végezetül nézzük a hétvége menetrendjét! Miután esti versenyről van szó, itthoni idő szerint is késő délután és kora este kerülnek sorra az edzések és a futamok – aki mind a Superbike, mind a MotoGP küzdelmeire kíváncsi, talán jobban teszi, ha inkább délelőtt és kora délután pótolja az alvást. Érdekesség a programban, hogy a Superbike tét nélküli negyedik edzésére ezúttal a Superpole után kerül sor. Az Eurosport az elitkategória mindkét versenyét élőben közvetíti, a Supersport futama azonban csak felvételről kerül adásba.
 
WSBK, Katar, 2015 – a hétvége programja:
 
Péntek (október 16.)  
17:30 - 18:15 Supersport, 1. szabadedzés  
18:30 - 19:15 Superbike, 1. szabadedzés  
21:00 - 21:45 Supersport, 2. szabadedzés  
22:00 - 22:45 Superbike, 2. szabadedzés  
     
Szombat (október 17.)  
16:00 - 16:45 Supersport, 3. szabadedzés  
17:00 - 17:45 Superbike, 3. szabadedzés  
18:45 - 19:30 Supersport, Időmérő  
19:45 - 20:25 Superbike, Superpole (SP1 + SP2)  
22:45 - 23:15 Superbike, 4. szabadedzés  
     
Vasárnap (október 18.)  
16:15 - 16:30 Superbike, Warm up  
16:45 - 17:00 Supersport, Warm up  
18:00 Superbike, 1. futam (tv: Eurosport, élő)
19:30 Supersport, Futam (tv: Eurosport, 22:00, felvételről)
21:00 Superbike, 2. futam (tv: Eurosport, élő)

Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2020  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: