Jegyek

Futamelőzetes és menetrend – Laguna Seca

Superbike
Futamelőzetes és menetrend – Laguna Seca
2015.07.15. 15:45
A hétvégén az Egyesült Államok legendás pályáján, a Mazda Raceway Laguna Seca névre hallgató aszfaltcsíkon folytatódik a Superbike világbajnokság 2015-ös idénye. Az előző évekhez hasonlóan ezúttal is csak az elitkategória szereplői látogatnak el a tengerentúlra, ám érdekességekből és remélhetőleg izgalmas versenyekből így sem lesz hiány.
 
Lepd meg magad vagy a párod eredeti MotoGP-s és Valentino Rossi-s termékekkel! Gyere és válogass kiváló minőségű raktárkészletünkből! Nálunk mindent megtalálsz: kulcstartók, matricák, ruházati termékek és kiegészítők, kedvező áron! (x)

Négyhetes pihenőt követően a hétvégén ismét összecsapnak a Superbike világbajnokság legjobbjai: a szezon kilencedik állomásának a Mazda Raceway Laguna Seca ad majd otthont. A pálya először 1995 és 2004 látta vendégül a sorozatot, majd 2013-ban került vissza a versenynaptárba, így ez lesz a 13. alkalom, hogy a kaliforniai aszfaltcsík része az adott évi kalendáriumnak. A 3610 méteres hosszúság rendkívül rövidnek számít, s kanyarból is csupán 11 található rajta, ennek ellenére egy nagy kihívást jelentő és a pilóták és a nézők körében is közkedvelt helyszínről van szó. A pálya kétségtelenül legismertebb pontja a „Dugóhúzó” kanyar, amely meredek lejtésével és beláthatatlanságával komoly bátorságot igényel a versenyzők részéről.
A legendás Dugóhúzó
 
Ha a hétvége esélyeiről kell beszélnünk, akkor alighanem Jonathan Rea nevével kell kezdenünk a latolgatást. A Kawasaki pilótája az eddigi 16 futamból 11-et megnyert idén, ráadásul a maradék ötön is másodikként ért célba, ezáltal toronymagasan vezeti a tabellát is – tulajdonképpen kis túlzással csak az a csoda, hogy nincs már most vasárnap matematikai esélye behúzni a világbajnoki címet. Ugyanakkor a brittel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy az évadból hátralévő öt helyszín egyikén sem szerzett még futamgyőzelmet! Az elmúlt hónapok tendenciát látva szinte biztos, hogy ez a statisztika a szezon végén már nem állja majd meg a helyét, helyette Rea több rekordot is célba vehet a következő versenyeken: többek között akár Doug Polen egy esztendőben elért 17 elsőségből álló csúcsát is megdöntheti a 28 éves motoros.
Rea korábban még nem nyert Laguna Secában, most fő favoritként érkezik
 
Ami a mezőny többi tagját illeti, egyre inkább úgy tűnik, Tom Sykes lehet a legesélyesebb a második pozíció megszerzésére saját csapattársa mögött. A kawasakis már csak azért is bizakodva várhatja a mostani hétvégét, hiszen egyedül ő tudott 2013-ban és 2014-ben is versenyt nyerni Laguna Secában. Az őt üldöző Leon Haslam eközben egy jelentős mérföldkőhöz érkezik pályafutásában: a vasárnapi első viadal lesz számára a 200. verseny a Superbike világbajnokság mezőnyében, ezzel ő lesz a kilencedik pilóta, aki eléri ezt a számot. A dobogóra mindenképp esélye lesz kollégájával, Jordi Torres-szel egyetemben, ugyanakkor az előző fordulók során az Apriliánál egyértelműen versenyképesebbnek tűnt a Ducati, a bolognaiak kötelékébe tartozó Chaz Davies ráadásul a pontversenyben is nagyon közel van már honfitársához.
Haslam jelentős mérföldkőhöz érkezik a hétvégén
 
A dobogós helyezések sorsa várhatóan ezúttal is az eddig említett három gyártó pilótái között dől majd el, ám a középmezőny csatái is számos izgalmat tartogathatnak számunkra. A Suzuki részéről elsősorban Alex Lowestől várhatunk erősebb teljesítményt, hiszen Randy de Puniet egyelőre meglehetősen csalódást keltő idényt produkál, míg a Hondánál a két világbajnok, Sylvain Guintoli és Michael van der Mark házon belüli küzdelme is érdekesen alakulhat. Az ő dolgukat nehezítheti meg akár a többi Ducati Leandro Mercadóval vagy Matteo Baioccóval a nyeregben, de láthattuk, hogy mind a BMW, mind az MV Agusta tud meglepetést okozni Ayrton Badovinivel és Leon Camier-vel. A hazaiak nagy bánatára amerikai márka nem képviselteti magát a rajtrácson, hiszen a Team Hero EBR évad közben szállt ki a sorozatból.
A Team Toth fogja képviseli a magyar színeket Kaliforniában
 
Bár mivel a betétkategóriák ezúttal sem utaznak el az Egyesült Államokba, így magyar érdekeltség is jóval kevesebb lesz a hétvégén, a BMW Racing Team Toth csapatért és két versenyzőjükért, Rizmayer Gáborért és ifj. Tóth Imréért így is szurkolhatunk majd. A szezon eddig rendkívül nehezen alakult a magyar istálló számára, reméljük, Laguna Secában, valamelyest közeledni tudnak a középmezőny végéhez. A menetrend egyébként az időeltolódásból adódó eltérést leszámítva ugyanaz lesz, mint más hétvégéken: pénteken két szabadedzés vár a pilótákra, szombaton (illetve itthoni idő szerint már voltaképpen vasárnap) kerül sor a rajthelyekről döntő Superpole-ra, míg vasárnap következik a két futam. Az Eurosport az egyéb kötelezettségei miatt ezúttal csak a második versenyt közvetíti élőben, az elsőt közvetlenül előtte tűzi műsorra felvételről.
 
WSBK, Laguna Seca, 2015 – a hétvége programja:
 
Péntek (július 17.)    
20:15 - 21:00 1. szabadedzés  
00:00 - 00:45 2. szabadedzés  
     
Szombat (július 18.)  
18:45 - 19:30 3. szabadedzés  
21:30 - 22:00 4. szabadedzés  
00:00 - 00:40 Superpole (SP1 + SP2) (tv: Eurosport 2, felvételről, vasárnap 15:15)
     
Vasárnap (július 19.)  
18:15 - 18:30 Warm up  
20:30 1. futam (tv: Eurosport, felvételről, 23:00)
23:30 2. futam (tv: Eurosport, élő)

Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2020  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: