Jegyek

Futamelőzetes és menetrend – Phillip Island

Superbike
Futamelőzetes és menetrend – Phillip Island
2015.02.18. 08:00
Február közepe is elmúlt, így – immár hagyományosan – a Superbike világbajnokság kezdetét várhatjuk. Ezzel hivatalosan is megkezdődik a motorversenyek szezonja, és ennek tudata akár a hideg és szürke téli reggeleken is képes széles mosolyt csalni a motorsport-rajongók arcára. Főleg úgy, hogy Rizmayer Gábornak és Tóth Imrének is szoríthatunk.
 
Nem is kezdődhetne jobb helyszínen a Superbike világbajnokság, mint a legendás Phillip Islanden. Európától eltérő módon ott ilyenkor általában nagyszerű az időjárás a motorozáshoz. A szél viszont könnyen megkavarhatja a kártyákat, ám Phillip Islanden erre mindig számítani kell, hiszen az óceán partjára épült. A lendületes vonalvezetésnek és a jelentős szintkülönbségeknek köszönhetően egy igen izgalmas versenyhelyszínről beszélhetünk, ami nem véletlenül tartozik a legtöbb versenyző kedvencei közé.

Az ausztrál pályán 4448 métert kell megtenni ahhoz, hogy egyszer körbeérjünk rajta. Szélessége átlagosan 13 méter. A versenyzők összesen 12 alkalommal kanyarodnak egy körön, ezekből 7 balkanyar, 5 pedig jobbkanyar. Itt elengedhetetlen a jó futómű és váz, valamint ezek tökéletes beállítása, hiszen sok a tempós kanyar. A hadra fogható ménesek számából is elkél jó néhány a hosszú célegyenesben, ahol a Superbike leggyorsabb gépei elérhetik akár a 310 km/h-s sebességet is. 

Ami a várható végkifejletet illeti, többesélyes a dolog a Superbike-ban. A téli tesztek folyamán nagyszerű formát mutatott a Ducati, akik talán már régi fényükben csillogtak. Náluk nagyon fájó viszont, hogy a hétvégét kénytelen kihagyni Davide Giugliano – sőt, a legfrissebb hírek szerint az olasz legalább 90 napig, azaz három hónapig nem lesz képes motorozni –, aki épp itt esett el a hét eleji hivatalos teszten, melynek következtében kisebb csigolyatöréseket szenvedett, így csak Chaz Davies képviselheti a gyári alakulatot. A Kawasaki sem vallott szégyent a tél folyamán, a „zöldek” új párosukkal minden bizonnyal az elsőségért hajtanak majd. Külön érdekes lesz megfigyelni, hogyan alakul Jonathan Rea és Tom Sykes harca és viszonya, hiszen ismerjük a történetet, mi a helyzet két dudással egy csárdában.

A kétnapos teszten pedig elképesztő volt a Suzuki, különösen Alex Lowes, aki mindkét felvonást megnyerte. A GSX-R-nek már évek óta nagyon fekszik ez a ring, Lowes ezt ki is használta, kérdés, mire lesz képes hétvégén. Randy de Puniet teljesítménye bizonytalan lehet, mivel ő is nagyot esett hétfőn, kedden pedig ez a köridőin is meglátszott. A Red Devils csapat Apriliái is jól muzsikáltak a felkészülés során, őket is mindenképp az élmezőnybe lehet várni. Sokkal nagyobb kérdőjel viszont a Honda, a regnáló világbajnok Sylvain Guintoli ugyanis nincs tökéletes állapotban, az újonc Van der Mark pedig még ismerkedik a kategóriával és a CBR-rel, ami nevével ellentétben továbbra sem tűnik túl pengének.

Nem szabad megfeledkezni a BMW Racing Team Tóthról sem, hiszen idén is felveszik a kesztyűt a világbajnokságon. Rizmayer Gábor immár állandó csapattag, mellette természetesen ifj. Tóth Imre húzza a gázt. A teszten nem sikerült ugyan túl jó időket menniük, a sok megtett kilométer, begyűjtött adat, valamint a pénteken beszerelésre kerülő erősebb motorblokk sokat lendíthet rajtuk. Mi mindenesetre nagyon szorítunk azért, hogy zökkenőmentesen zajlódjon a hétvége számukra, s így újra a világbajnoki pontok közelébe kerüljenek.

De ne feledkezzünk meg a Supersportról sem! Michael van der Mark távozásával egészen biztos, hogy új bajnokot avatunk majd a 600-asok között idén. De ki lesz az a bajnok, és ki kezdi majd a legjobban az évet? Kenan Sofuoglu – aki sokak szerint erre a kategóriára született – egyértelműen az esélyesek között van. Ahogyan a tavalyi ezüstérmes, Jules Cluzel is. A franciánál meg kell említeni az MV Agusta teljesítményét is, hiszen nagyon jó előjelekkel fejezték be a hivatalos kétnapos tesztet. Hétfőn jó formát mutatott a három évet a kategóriától távol töltő Gino Rea is, akinek egy kisebb műtétre volt szüksége egy korábbi sérülése miatt, így nem ült motorra kedden, a hétvégén viszont elvileg gond nélkül elindulhat.

Végezetül pedig lássuk a szezonnyitó hétvége menetrendjét. A tízórás időeltolódás miatt az összes edzésre, kvalifikációra és futamra éjszaka kerül sor, így nagyon korán kell kelnie – vagy épp nagyon későn feküdnie – annak, aki semmiről sem akar lemaradni, hiszen magyar idő szerint gyakran már az előző nap kései óráiban megkezdődik a program. A Supersport vb első szabadedzése, amely az évad első hivatalos tréningje lesz, pontban pénteken nulla órakor veszi kezdetét, a rajthelyosztókat szombaton hajnalban rendezik, míg a versenyekre vasárnap éjjel kettő órától kerül sor. Ami pedig a televíziós közvetítést illeti: a Superbike világbajnokság és betétfutamainak jogai erre az évre is az Eurosportnál maradtak, amely csatorna a mostani futamokat is egytől egyig élőben műsorára tűzi.
 
Mi már nagyon izgatottan várjuk, mit hoz majd a két kategória, mennyi körömrágásban lesz részünk. Szurkoljuk át együtt a hétvégét!
 
WSBK, Phillip Island, 2015 – a hétvége programja:
 
Péntek (február 20.)  
     
00:00 - 00:45 Supersport, 1. szabadedzés  
01:45 - 02:30 Superbike, 1. szabadedzés  
     
03:45 - 04:30 Supersport, 2. szabadedzés  
05:30 - 06:15 Superbike, 2. szabadedzés  
     
23:45 - 00:30 Superbike, 3. szabadedzés  
     
Szombat (február 21.)  
     
00:45 - 01:30 Supersport, 3. szabadedzés  
02:30 - 03:00 Superbike, 4. szabadedzés  
     
05:00 - 05:40 Superbike, Superpole (SP1 + SP2)  
05:55 - 06:40 Supersport, Időmérő  
     
23:20 - 23:35 Superbike, Warm up (tv: Eurosport 2, 12:30, felvételről)
23:45 - 00:00 Supersport, Warm up  
     
Vasárnap (február 22.)  
     
02:00 Superbike, 1. futam (tv: Eurosport, élő)
03:10 Supersport, Futam (tv: Eurosport, élő)
04:40 Superbike, 2. futam (tv: Eurosport, élő)

Írta: Balogh Tamás és Keszthelyi Gábor
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2020  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: