Jegyek

Futamelőzetes és menetrend – Sepang

Superbike
Futamelőzetes és menetrend – Sepang
2015.07.29. 10:54
A hétvégén Malajziában folytatódik a Superbike világbajnokság 2015-ös idénye, s ezúttal immár a Supersport vb mezőnye is elkíséri a legnagyobbakat. A sepangi versenyek két legnagyobb kérdése, hogy miként sikerül Max Biaggi második szabadkártyás szereplése, valamint az, hogy Jonathan Rea rögtön az első lehetőségét kihasználva bebiztosítja-e összetett elsőségét.
 
Lepd meg magad vagy a párod eredeti MotoGP-s és Valentino Rossi-s termékekkel! Gyere és válogass kiváló minőségű raktárkészletünkből! Nálunk mindent megtalálsz: kulcstartók, matricák, ruházati termékek és kiegészítők, kedvező áron! (x)

Másfél héttel ezelőtt még az Egyesült Államokban vendégeskedett a Superbike világbajnokság mezőnye, pár nap múlva azonban már egy teljesen másik időzónában mérik össze erejüket, hiszen a hétvégén Sepangba látogatnak a versenyzők. A Formula-1-ből és a MotoGP-ből is ismert maláj aszfaltcsík tavaly került be a versenynaptárba, s az idei évre csupán annyi változás történt, hogy június helyett augusztus elején kerül sor a futamokra. Az 1999-ben épült pálya rendkívüli szélessége miatt számos lehetőséget kínál az előzésekre, emellett a helyszín kétarcúsága – számos technikás kanyar mellett két kifejezetten hosszú egyenes található rajta – is garantálja a versenyek izgalmait.
Biaggi ismét pályán lesz
 
A hétvége esélyeit talán a szokottnál is nehezebb előre megjósolni. Ez részben köszönhető annak, hogy egy éve az Aprilia mindent vitt: Sylvain Guintoli szerezte meg a pole-t, míg a futamokon Marco Melandri vezetésével mindkétszer kettős győzelmet arattak. Ha az olasz gyártó az új technikai szabályok ellenére is átmentette jó formáját a maláj pályán, akkor ezúttal komolyan számolni kellhet velük. Tovább növeli az esélyeiket, hogy Max Biaggi révén a múlt héten négynapos tesztet teljesítettek Sepangban, amely az idei második szabadkártyás szereplésére készülő „Kalóz” számára is optimizmusra ad okot. Ha az Aprilia tényleg erős lesz, a veterán pilóta még nagyobb meglepetést is okozhat, mint tette azt másfél hónapja Misanóban.
 
Az egyik legérdekesebb téma tehát Biaggi és az Aprilia szereplése, ám legalább ekkora figyelem fogja övezni Jonathan Rea-t is, a britnek ugyanis matematikai esélye van arra, hogy akár már a mostani forduló során bebiztosítsa világbajnoki elsőségét! A Kawasaki motorosának jelenleg 125 egység az előnye csapattársával, Tom Sykes-szal szemben, s ha a két futamot követően legalább 150 pont lesz a fórja a legközelebbi üldözőjéhez képest, akkor az utolsó három állomás eredményeitől függetlenül ő lesz az összetett győztes. Ehhez persze még Sykesnak is lesz néhány szava: Laguna Secában mindkétszer előtte végzett, s egy hasonló eredménnyel sikeresen elnapolná a bajnokavatást.
Rea már Sepangban bebiztosíthatja vb-címét
 
Elméletileg még Chaz Davies és a Ducati is keresztül húzhatja Rea számításait, ám a bolognai gyártó meglehetősen vegyes érzelmekkel utazhat Malajziába. Egyrészről brit versenyzőjük révén legutóbb idén először kettős győzelmet arattak, másrészt viszont ezen a hétvégén csak rá számíthatnak, Davide Giugliano ugyanis a második Laguna Seca-i futamon nagyot bukott, s amint az később kiderült, ismét megsérült egy gerinccsigolyája, amely miatt az olasz pilóta kénytelen kihagyni az évad hátralévő részét. A Ducati Sepangban nem is helyettesíti őt, Jerezben viszont már Michele Pirrót a másik Panigale nyergében.
Davies Laguna Seca-i diadalmenete után egyedül képviseli majd a Ducati gyári csapatát
 
Várhatóan a mostani hétvégén is a fent felsorolt három márka pilótái küzdenek majd a legelőkelőbb pozíciókért, míg a többiek – beleértve a Suzukit, a Hondát, az MV Agustát és a BMW-t – valószínűleg csak a középmezőnyben fognak csatázni a minél jobb helyezésekért. A rajtrácson lesz egy újonc is az ausztrál Alex Phillis személyében, aki Santiago Barragán helyét veszi át a Grillini Racingnél. A magyar színeket ezúttal is a BMW Racing Team Toth képviseli majd, akik főként Rizmayer Gábor révén némi előrelépést mutattak az USÁ-ban (először sikerült bejutni idén a Superpole 1-be), s remélhetőleg ifj. Tóth Imrével együtt Sepangban is folytatni tudják ezt a tendenciát.
 
Ami a Superbike szereplőit ezúttal már elkísérő Supersport világbajnokság mezőnyét illeti: Kenan Sofuogluék másfél hónapos pihenőt követően térnek vissza a versenypályára. A háromszoros vb-győztes török eddig kiemelkedett a többiek közül, Misanóban azonban az utolsó körben hibázott, így a futamot megnyerő Jules Cluzel húsz pontra megközelítette őt az összetettben. Bár a legnagyobb esélyesnek még mindig Sofuoglu számít, az MV Agusta franciája ezzel lőtávolon belülre került, így remélhetőleg kettejük párharca a szezon hátralévő részében még az eddigieknél is izgalmasabban alakulhat.
Cluzel misanói győzelmével lőtávolon belülre került Sofuogluhoz képest
 
Végezetül pedig nézzük a hétvége menetrendjét. A hatórás időeltolódásnak köszönhetően hajnalban és kora délelőtt kell a képernyők elé ülnünk, ha nem akarunk semmiről sem lemaradni. Pénteken szokás szerint két-két szabadedzést rendeznek mindkét bajnokság versenyzői számára, szombaton következnek az időmérők, míg vasárnap 7:30-kor, 9:00-kor és 10:30-kor rajtolnak a futamok. Az Eurosport csatornái ezeket természetesen élőben közvetítik, ahogy ezúttal a Superbike világbajnokság szombati Superpole edzését is.
 
WSBK, Sepang, 2015 – a hétvége programja:

Péntek (július 31.)    
03:00 – 03:45 Supersport, 1. szabadedzés  
04:00 – 04:45 Superbike, 1. szabadedzés  
08:00 – 08:45 Supersport, 2. szabadedzés  
09:00 – 09:45 Superbike, 2. szabadedzés  
     
Szombat (augusztus 1.)  
03:45 – 04:30 Superbike, 3. szabadedzés  
04:45 – 05:30 Supersport, 3. szabadedzés  
06:30 – 07:00 Superbike, 4. szabadedzés  
09:00 – 09:40 Superbike, Superpole (SP1 + SP2) (tv: Eurosport 2, élő)
09:55 – 10:40 Supersport, Időmérő  
     
Vasárnap (augusztus 2.)  
03:45 – 04:00 Superbike, Warm up  
04:15 – 04:30 Supersport, Warm up  
7:30 Superbike, 1. futam (tv: Eurosport, élő)
9:00 Supersport, Futam (tv: Eurosport 2, élő)
10:30 Superbike, 2. futam (tv: Eurosport 2, élő)

Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2020  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: