Jegyek

Futamelőzetes és menetrend – Sepang

Superbike
Futamelőzetes és menetrend – Sepang
2016.05.11. 10:58
Bár ez az időszak hagyományosan az európai szakaszát jelenti a motorsportos szezonnak, a Superbike világbajnokság mezőnye most egy forduló erejéig mégis Keletre utazik, méghozzá az újraaszfaltozott sepangi pályára. A hétvége legnagyobb kérdése, hogy vajon Jonathan Rea előnye tovább olvad-e az Imolában duplázó Chaz Daviesszel szemben.
 
Szeretnél élőben szurkolni a kedvenc motorversenyződnek az augusztus közepén megrendezésre kerülő Cseh Nagydíjon? Akkor van egy ajánlatunk számodra: az előző évekhez hasonlóan idén is megvásárolhatod a belépőjegyedet a jegyshopunkon keresztül a MotoGP brnói futamára! (x)

Három európai állomást követően ismét Ázsia felé veszi az irányt a Superbike világbajnokság mezőnye, ezúttal ugyanis már május közepén sor kerül a tavaly még nyáron lebonyolított sepangi fordulóra. Ezzel ők lesznek az első versenyzők, akik élesben is kipróbálhatják az újraaszfaltozott pályát, amely a néhány kanyarmódosítással együtt komoly kihívás elé állíthatja a pilótákat. A többek között a két hosszú egyenesről, a köztük lévő hajtűről és a roppant nehéz első kanyarkombinációjáról ismert malajziai aszfaltcsík emellett a magas páratartalom és a hőség miatt is megterhelő a motorosok számára, ráadásul az előrejelzések szerint elképzelhető, hogy a mezőnynek trópusi viharokban is része lesz a következő napokban.
A sepangi pálya felülnézetből
 
Az első öt forduló tapasztalatai után egyértelművé vált, hogy idén is a Kawasakik és a Ducatik harcolhatnak a világbajnoki elsőségért. Közülük is kiemelkedik azonban a címvédő Jonathan Rea és a tavalyi ezüstérmes Chaz Davies: előbbinek 35 egység előnye van honfitársával szemben, aki azonban imolai duplájával bizonyította, hogy komolyak a szándékai. Rea két második helyével nem sokat veszített fórjából, s egyelőre megengedheti magának, hogy a biztos helyezésekre menjen, ám dolgát megnehezítheti, ha Tom Sykes is erőre kap, aki még szintén nem tett le az összetett elsőségről, noha már jelentős a hátránya a pontversenyben. Davies kollégája, Davide Giugliano ugyanakkor egyelőre nem tűnik elég erősnek ahhoz, hogy az edzéseken nyújtott remek teljesítménye után a futamokon is tartsa a lépést a legjobbakkal.
Vajon megismétlődik a tavalyi Rea-Davies csata?

A Hondák hiába kezdték jól az évet, Imolában már beleszürkültek a középmezőnybe, de természetesen nem szabad leírni őket: egy-egy dobogós helyezést elcsíphetnek akár Sepangban is. A Yamahának ugyanakkor nem lesz könnyű dolga a hétvégén, hiszen Sylvain Guintoli múltkori bukása miatt kénytelen kihagyni a maláj versenyeket, így Sam Lowes egyedül képviseli majd a hangvillásokat. A BMW, az MV Agusta és az Aprilia egyelőre meglehetősen hullámzó teljesítményt nyújt a 2016-os szezonban: tartósan egyikük sem tudott a középmezőny elejére keveredni, de egy-egy villanásra bármelyik márkától számíthatunk az előttünk álló hétvége folyamán is – igaz, utóbbi gyártó esetén egyelőre csak Lorenzo Savadori tudott igazán erős produkcióval előrukkolni.
Guintoli sérülése miatt Lowes egyedül képviseli majd a Yamahát
 
Nem európai helyszínről lévén szó, ezúttal „csak” a Supersport világbajnokság szereplői kísérik el az elitkategóriát, ám ebben a sorozatban is komoly izgalmakra van kilátás. Két hete Randy Krummenacher hibájának köszönhetően elvesztette a vezetést az összetettben, sőt a futamgyőztes Kenan Sofuoglu rögtön 15 pontos előnyre tett szert, így most már a svájci van lépéskényszerben a kawasakisok házi versenyében. Persze nem árt az éllovasoknak hátrafelé is tekingetniük, hiszen Jules Cluzel kezdi összeszedni magát: az MV Agusta franciáját már csak 13 pont választja el Krummenachertől, így még akár vele is számolnunk kell a végső sikerért folyó harcban. Ellentétben például Patrick Jacobsennel, akinek hatalmas felzárkózást kellene bemutatni ehhez – jóllehet, a győzelmek sorsába még ő is beleszólhat.
 Sofuoglu imolai sikerével az élre állt összetettben

Végezetül ejtsünk szót a magyar érdekeltségekről is. A Superbike-ban a Team Toth párosának, Sebestyén Péternek és a Tóth Imre helyét néhány futammal ezelőtt átvevő Pawel Szkopeknek szurkolhatunk: egyes cseh források szerint a lengyel motoros a soron következő két hétvégére, azaz Sepang mellett még Doningtonra állapodott meg a magyar alakulattal. A Supersportban ezúttal „csak” a Schmidt Racing képviseli majd a színeinket, ráadásul mindössze az Aragónban dobogón végző Nicolas Terol révén (Chrobák János csak az európai versenyeken áll rajthoz). Ami pedig a hétvége menetrendjét illeti: a hatórás időeltolódás okán a legfontosabb eseményekre a kora reggeli és délelőtti órákban kerül sor, s az Eurosport 1 élőben közvetíti is őket.
 
WSBK, 2016, Sepang – a hétvége programja:
Péntek (május 13.)  
04:15 - 05:15 Superbike, 1. szabadedzés  
05:30 - 06:30 Supersport, 1. szabadedzés  
07:30 - 08:30 Superbike, 2. szabadedzés  
08:45 - 09:45 Supersport, 2. szabadedzés  
     
Szombat (május 14.)  
04:45 - 05:00 Superbike, 3. szabadedzés  
05:15 - 05:30 Supersport, 3. szabadedzés  
07:30 - 08:10 Superbike, Superpole (SP1 + SP2) (tv: Eurosport 1, élő)
08:30 - 09:10 Supersport, Superpole (SP1 + SP2)  
10:00 Superbike, 1. futam (tv: Eurosport 1, élő)
     
Vasárnap (május 15.)  
05:00 - 05:15 Supersport, Warm up  
05:25 - 05:40 Superbike, Warm up  
08:20 Supersport, Futam (tv: Eurosport 1, élő)
10:00 Superbike, 2. futam (tv: Eurosport 1, élő)

Fotók: WorldSBK Media
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2020  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: