Jegyek

Futamelőzetes és menetrend – Thaiföld

Superbike
Futamelőzetes és menetrend – Thaiföld
2015.03.17. 20:06
A Superbike világbajnokság mezőnye először látogat el ezen a hétvégén Thaiföldre, a Chang International Circuitre. A szezon második fordulóján természetesen részt vesz a BMW Racing Team Tóth is, felállásuk viszont módosul. Ifj. Tóth Imre mellett a lengyel Ireneusz Sikora ülhet majd motorra, mivel ő fogja helyettesíteni a sérült Rizmayer Gábort.
 
Már nem kell sokat várni a Superbike világbajnokság második fordulójára, hiszen hétvégén újra pályára gurul a Superbike és a Supersport mezőnye. A többi kategória továbbra sem csatlakozik még hozzájuk, ám ez nem azt jelenti, hogy az izgalmakról is le kellene mondanunk. A Chang International Circuit ugyanis először látja vendégül a mezőnyt, így mindenki számára újdonság lesz itt motorozni. Nem véletlen tehát, hogy hosszabbak lesznek az első szabadedzések. Az szinte biztos, hogy izzasztó élmény lesz mindenki számára, a pálya megtanulása mellett ugyanis számolni kell a magas hőmérséklettel és páratartalommal is.
Ezen a videón jól szemügyrevehető a versenyhelyszín
 
Az aszfaltcsík 4554 méter hosszú, minden egyes részlete modern, hiszen 2013-ban épült a legkorszerűbb előírásoknak megfelelően. Talán már meg sem lepődünk rajta, hogy Hermann Tilke keze nyomát viseli. A vonalvezetés 12 kanyarból áll, ebből öt balkanyar, hét pedig jobbkanyar. Mivel a második forduló igen enyhe, elég nagy sebességre gyorsulhatnak majd a versenyzők az egyes és a hármas kanyar között. A pálya szélessége és nyomvonala elég sok előzési pontot tartogathat a motorosok számára, minden bizonnyal itt valóban a bátraké lehet a szerencse.
Sykesnak szinte kötelező a javítás
 
De vajon kiknek feküdhet igazán ez a pálya? Nos, Phillip Islanden egyértelműen többváltozós volt a történet, Thaiföldön azonban talán ettől is összetettebb lehet a kép. Az nyilvánvaló, hogy az Aprilia és a Kawasaki idén ismét remek motorral álltak elő, továbbá Leon Haslam, Jordi Torres, Jonathan Rea és Tom Sykes mindannyian kiváló versenyzők. Igaz, utóbbinak van mit javítania, hiszen Ausztráliában nem teljesített túl fényesen. De ne feledkezzünk meg a Ducatiról sem! A téli szünet alatt elég sokat fejlődött a bolognaiak gépe, Chaz Davies stabilan hozta a harmadik helyeket az első fordulóban, egész biztosan többet akar majd most, pláne a barcelonai „sokk” után. A „vörösöknél” Davies mellett ismét Bayliss versenyez majd, akitől sokan többet várnak, mint hazai viadalán. A várakozások szerintünk sem alaptalanok.
Davies múltkor mindkét futamon minimális hátránnyal lett harmadik
 
Mint fentebb már írtuk, a most következő hétvégén rajtuk kívül talán másokkal is számolni kell majd. A Honda meglepően jól muzsikált az újonc Michael van der Mark alatt legutóbb. A fiatal hollandban bizonyára nagyon erős a bizonyítási vágy, az ismeretlen pálya és a várható nehéz körülmények pedig akár segíthetnek is rajtuk. Nehéz megmondani, mit várhat az ember a címvédő Guintolitól, hiszen nem tudni, milyen állapotban van jelenleg. Ami biztos, hogy jót tenne a küzdelemnek, ha teljesen rendbejött volna már. A Suzukit is érdemes lehet figyelni, mert bár a versenyhétvégén pechesek voltak Ausztráliában, nem szabad elfelejteni, mit alkottak a holtszezonban. A mezőny középső részében talán Niccolo Canepa lehet a legérdekesebb: bár nincs tökéletes formában, készen áll a viadalra és arra, hogy csodát csináljon az EBR-rel.
Van der Mark látványos csatákat csinálhat
 
Ami a BMW Racing Team Tóthot illeti: a megszokottól eltérő felállásban vágnak majd neki a hétvégének. Rizmayer Gábor ugyanis nem épült még fel Phillip Island-i sérüléséből, így kénytelenek voltak helyette egy másik versenyzőt keresni. Rizi motorjára Ireneusz Sikora, lengyel versenyző ülhet majd fel. Kíváncsian várjuk, mire lesz képes. Sikora mellett természetesen ifj. Tóth Imre húzza majd a gázt, aki az előző futamok gyenge teljesítményét feledtetné. Az új pálya bizonyára nagy kihívás lesz az egész csapat számára, azonban nagyon reméljük, meg tudnak majd birkózni a feladatokkal. Sok sikert és kitartást kívánunk nekik erre a hétvégére!
Rizi sajnos még nem épült fel
 
A Supersportot is érdemes lesz figyelemmel követni. Az MV Agusta régi fényében tündökölt Phillip Islanden, hiszen ragyogó kettős győzelmet arattak. Az olasz márka háromhengeresei egyértelműen uralták a versenyt, mindehhez azonban kellett Kenan Sofuoglu asszisztálása is. A török hibája után elképesztő tempót diktált, így egész biztos, hogy minden idegszálával azon lesz, hogy legyőzze Cluzelt és Zanettit Thaiföldön. A hazaiak nagy örömére Ratthapark Wilairot is ott van az esélyesek között, ráadásul nem egyedül képviseli majd a thai színeket: a Moto2-ben futó Thitipong Warokorn is rajthoz áll majd szabadkártyával. Visszatérve a legjobbakhoz: Gino Rea és Kyle Smith is remek formát mutattak az első futamon, tehát legalább 4-5 versenyző lehet ott az élbolyban, sok múlik majd azon, ki milyen gyorsan tud alkalmazkodni a körülményekhez.
Vajon képes lesz az MV Agusta az ismétlésre?
 
Végezetül nézzük a hétvége menetrendjét: a hatórás időeltolódás miatt ismét korán kell kelnie annak, aki semmiről sem akar lemaradni, a helyzet azonban egyáltalán nem annyira vészes, mint négy hete a szezonnyitó esetén. Ráadásul a legfontosabb eseményekre – a rajthelyosztókra és a futamokra – már közép-európai idő szerint is elviselhető időpontban kerül sor. Ahogy azt már fentebb említettük, a többi hétvégétől eltérően ezúttal nem 45, hanem 75 percesek lesznek az első szabadedzések, ám ezt leszámítva minden a megszokott ütemben zajlik majd. Ami pedig a televíziós közvetítéseket illeti: a Superpole-t felvételről adja az Eurosport 2, a versenyek azonban már élőben képernyőre kerülnek – igaz, egyéb kötelezettségek miatt csak a Superbike első futama lesz az egyes csatornájukon látható.
 
WSBK, Thaiföld, 2015 – a hétvége programja:

Péntek (március 20.)  
03:00 - 04:15 Supersport, 1. szabadedzés  
04:30 - 05:45 Superbike, 1. szabadedzés  
07:45 - 08:30 Supersport, 2. szabadedzés  
09:30 - 10:15 Superbike, 2. szabadedzés  
     
Szombat (március 21.)  
03:45 - 04:30 Superbike, 3. szabadedzés  
04:45 - 05:30 Supersport, 3. szabadedzés  
06:30 - 07:00 Superbike, 4. szabadedzés  
09:00 - 09:40 Superbike, Superpole (SP1 + SP2) (tv: Eurosport 2, 11:15, felvételről)
09:55 - 10:40 Supersport, Időmérő  
     
Vasárnap (március 22.)  
04:00 - 04:15 Supersport, Warm up  
04:30 - 04:45 Superbike, Warm up  
7:00 Superbike, 1. futam (tv: Eurosport, élő)
8:30 Supersport, Futam (tv: Eurosport 2, élő)
10:30 Superbike, 2. futam (tv: Eurosport 2, élő)

Írta: Keszthelyi Gábor és Balogh Tamás
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2020  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: