Jegyek

Futamelőzetes – Magny-Cours

Superbike
Futamelőzetes – Magny-Cours
2014.09.30. 18:45
Ezen a hétvégén kerül megrendezésre a Superbike világbajnokság utolsó előtti fordulója Magny-Cours-ban. Mivel ez az utolsó európai helyszín, ez egyben a Superstock 1000, a Superstock 600 és az EJC idei szezonzáróját jelenti. A magyar delegáció sajnos Németh Balázzsal szegényebb lesz, de így is bőven lesz kinek szurkolnunk.
 
Ismét hosszú szünet után tér vissza a Superbike világbajnokság, az év közben többször is módosított versenynaptárban majdnem egy hónap telt el verseny nélkül, azonban már nem kell sokat várnunk, ezen a hétvégén Magny-Cours-ban csapnak össze az ellenfelek. Utolsó európai helyszínként a Superstock 1000-et, a Superstock 600-at és az EJC-t idén utoljára láthatjuk, a Superbike-ra és a Supersportra ezen kívül még a katari szezonzáró vár. Ami honfitársainkat illeti, sajnos eggyel kevesebben lesznek ezen a fordulón. Németh Balázs ugyanis múltkori esése miatt kénytelen távol maradni a versengéstől. Ott lesz viszont a Superbike-ban a Team Tóth Rizmayer Gáborral és ifj. Tóth Imrével, a Superstock 1000-ben a H-Moto Team Robert Muresannal támad, míg a Talmácsi Racinget Bódis Richárd és Alessandro Zaccone erősíti a Superstock 600-ban, Somosi Alexander pedig az EJC-ben.

Maga az aszfaltcsík nem tartozik a legegyszerűbbek közé: míg első része tempós, a második szektortól inkább technikás. Ebből egyenesen következik, hogy a helyes beállítások megtalálása nem egyszerű feladat, különösképpen abban az esetben, ha az eső is beleszól a küzdelmekbe (Magny-Cours-ban erre mindig van esély). Maga a pálya 4411 méter hosszú, ami összesen 20 kanyarral van tűzdelve. Ezek aránya nagyjából kiegyenlített, 9 a balkanyarok száma és 11 a jobbkanyaroké. Igazán hosszú egyenes nem található rajta, az első – gyors – szektorban lévő két egyenest is megtöri a tempós 4-es kanyar. A célegyenes is mindössze 250 méteres.

A Superbike-ban az egyik legizgalmasabb kérdés: vajon eldől-e a világbajnoki cím sorsa. Mivel Sykes 31 ponttal vezet Guintoli előtt, a matematikai esély erre mindenképpen megvan. Ha jelenlegi előnyét 19 egységgel megfejeli, bajnokot avathatunk. Ha a matematikánál maradunk, elméletileg még az ötödik helyen álló Loris Baz is felérhet a csúcsra, azonban lássuk be, erre nem igazán van reális esély (hátránya 90 pont). Ha a tavalyi futamból indulunk ki, egyáltalán nem lesz egyszerű Sykes számára a címvédés Franciaországban. Bár mindkét futamot megnyerte itt 2013-ban, Guintoli az első futamon a második, a második futamon pedig a harmadik helyen ért célba. Ráadásul mindkét alkalommal – az akkor még apriliás – Laverty tette teljessé a dobogót, ami jól mutatja az olasz gyár versenyképességét az adott aszfaltcsíkon, tehát az utóbbi időben szárnyaló Melandri könnyen belerondíthat a végső győzelemért folyó küzdelembe.
Rizi remekül ment legutóbb
 
Nem mehetünk el szó nélkül a mezőny többi része mellett sem. A Ducati a szezon folyamán egyre jobb formába lendült, a pálya vonalvezetése pedig lehetőséget ad arra, hogy hátrányuk még tovább halványuljon. Sok fog múlni azonban a versenyzőkön is, elsősorban Giuglianón, aki nyomás alatt hajlamos hibázni. Davies sokkal kiegyensúlyozottabb, ezt legutóbb Jerezben is bizonyította. A Hondánál kicsit más a helyzet, az ő teljesítményük valamivel alábbhagyott az elmúlt időszakban. A pálya viszont nekik is sokat segíthet, főleg az eső. Rea idén megmutatta, hogy igenis lehet nyerni ezzel a CBR-rel, Haslam pedig maga is azt mondta, esőben jobb lehet az eddig mutatottnál. És végül, de egyáltalán nem utolsó sorban nézzük a magyarokat! A Team Tóth legutóbb újabb pontokat gyűjtött Rizmayer Gábor révén, ami nem csak neki, de az egész csapatnak is szárnyakat adhat. Reméljük a beállításokat hamar sikerül megtalálniuk. Kívánjuk, hogy Imi és Rizi is tovább gyarapítsák saját és a csapat pontjait!

Mint azt a korábbiakban már említettük, a Superstock 1000-ben „csak” a H-Moto Teamnek szoríthatunk. A csapat román versenyzője, Robert Muresan legutóbb Jerezben is a 10. helyen zárt, ezzel bizonyítva rátermettségét. Jelenleg az összetett 13. helyén áll 21 ponttal, előtte épp a hiányzó Németh Balázs van 28 ponttal, így könnyen előfordulhat a helycsere kettőjük között. A bajnoki cím sorsa még nem dőlt el, Mercado és Savadori küzdenek majd meg a koronáért. A Ducatival versenyző argentin mindössze ötpontos előnyt élvez, így mindenképp győznie kell, ugyanis Savadori elsősége és Mercado második helye esetén pontazonosság jönne létre, amiből Mercado jönne ki jobban több futamgyőzelmének köszönhetően (eddig mindketten 2-2 alkalommal nyertek). A tét tehát nagy, a küzdelem is ehhez mérhető lesz valószínűleg.
Zaccone elől, Ricsi hátul
 
Ne feledkezzünk meg a Talmácsi Racingről sem, akik szintén a szezon utolsó kihívása elé néznek. Magny-Cours-ban ismét három versenyzővel indulnak, Zaccone és Bódis a Superstock 600-ban, Somosi Alexander pedig az EJC-ben méretteti meg majd magát. Zaccone és Bódis egyre magabiztosabban mozognak kategóriájukban, és bár az olasz Jezezben hibázott, tempója bíztató volt. Ricsinek sincs miért szégyenkezni, remek felzárkózást mutatott be az előző futamon. Ők ketten akár több helyet is előreléphetnek a jelenlegi 16. és 13. helyről. Ami a legifjabbik tehetséget illeti, Alexander számára nem jött össze a pontszerzés Spanyolországban, viszont sok tapasztalattal gazdagodott, amikre bátran építkezhet ezen a hétvégén, pontjainak gyarapítása reális cél. Kívánunk nekik, és minden magyar csapatnak, magyar versenyzőnek zökkenőmentes, sikerekben gazdag franciaországi versenyhétvégét! Szorítsunk értük együtt!     
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2022  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: