Jegyek

Lorenzo hálás, hogy a Honda nem gördített akadályt a...

MotoGP
Lorenzo hálás, hogy a Honda nem gördített akadályt a yamahás szereplése elé
2020.02.16. 19:49
Tehettek volna erre vonatkozó záradékot a szerződésébe, de nem tettek: Alberto Puig Repsol-főnök el is mondta, miért nem gátolják semmiben egykori versenyzőjüket.
 

Jorge Lorenzo tavaly Valenciában bejelentette a visszavonulását a versenyzéstől, néhány hete viszont kiderült, hogy tesztmotorosként a MotoGP-ben marad – csakhogy nem a Hondánál, hanem korábbi legnagyobb sikerei színhelyén, a Yamahánál. Sepangban már motorra is ült, és tette ezt annak ellenére, hogy elvileg a HRC-vel korábban 2020 végéig szólt a szerződése. A spanyol roppant hálás is azért, hogy Alberto Puigék nem gördítettek akadályt az útjába – minderről a Crash.net hasábjain beszélt az ötszörös világbajnok:
 
„Azt kell mondjam, Alberto mindig is nagyon okos és lojális volt. Végig komoly támogatást kaptam tőle a Hondánál töltött évem során. Nagyon hálás vagyok érte, hogy nem raktak olyan záradékot a szerződésembe, ami megakadályozott volna abban, hogy egy másik motorra üljek idén. Megtehették volna, de nem tették, ezért tudom betölteni ezt a feladatkört a Yamahánál. Nem hívott ez ügyben Alberto, de mindig is értékelni fogom a 2019-es segítségét, és hogy nem rakott ilyen záradékot a szerződésbe, miután azt felbontottam 2020-ra.”
 
A Repsol Honda csapatmenedzsere is vázolta a történteket az ő szemszögükből: „Kétéves szerződése volt, de ha egy versenyző odajön hozzánk és azt mondja, hogy be akarja fejezni, mert a fizikai állapotát tartja szem előtt és már nem akar többször megsérülni, nem találja a motivációt a motorozáshoz, mert nem érzi jól magát a nyeregben, akkor nyilván csak azt tudjuk mondani, hogy ’oké, ha be akarod befejezni, akkor fejezd be’. Örülök, mert a Honda azt tette, ami maximálisan korrekt volt. Azt mondta nekünk, nem áll készen arra, hogy folytassa a versenyzést, mi pedig ezt tiszteletben tartottuk. A Honda sosem fog arra kényszeríteni valakit, hogy 300 km/h-s tempónál motorozzon, aki ezt nem akarja, ez száz százalékig egyértelmű.”
 
„Tudjuk, hogy a Jorge által nálunk töltött idő alatt a Honda mindent megpróbált” – folytatta Puig. „Talán ez a maximum sem volt elég számára, ez nyilvánvaló. Úgy értem, nem tudtuk teljesíteni az elvárásait, de elégedettek vagyunk, mert az összes mérnök, a Japánban dolgozók, a csapat és jómagam is a legjobbunkat igyekeztük nyújtani. Nem jött össze, de próbálkoztunk. Amikor elmondta, hogy abba akarja hagyni, mi is örültünk, mert hálás volt nekünk, és korrekt módon tudta befejezni.”
 
„Az ő világos szándéka volt Valenciában, hogy be akarja fejezni, ezért is jelentette be hivatalosan a visszavonulását. Aztán valamilyen oknál fogva mégis a folytatás mellett döntött. A Honda szempontjából csak annyit tudunk mondani, hogy minden ember azt csinál az életével, amit akar, és mi ezt tiszteletben tartjuk. Ha néhány hónap múlva meggondolja magát, és lesz lehetősége a Yamahánál, akkor mi örülni fogunk neki. Nem fogunk ebbe beleszólni. Mindenkinek megvan a saját élete, és ezt tiszteletben kell tartani, ez a mi álláspontunk.”

 
Sajtóhírek arról szólnak, hogy Lorenzo akár már idén visszatérhet egy verseny erejéig a mezőnybe: állítólag Barcelonában ugorhat be szabadkártyásként. Lin Jarvis Yamaha-főnök szerint semmi sincs kizárva, de nem ez az elsődleges cél: „Ha úgy érzi, bele szeretne vágni, és nekünk is lesz rá kapacintásunk, akkor megcsináljuk. A szerződése arra vonatkozik, hogy segítsen fejleszteni a motort. Valószínűleg olyan nagydíjat választanánk, ahol lenne értelme egy szabadkártyás szereplést, majd egy tesztet is csinálni, nem pedig csak úgy vaktában böknénk rá egy futamra. Közösen fogunk erről beszélni. Jorgének komfortosan kell éreznie magát, s akkor újra fel fogja venni a tempót, szóval miért ne?”
 
Fotó: MotoGP Media
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2020  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: