Jegyek

Mariani: „Az eddigi tesztnapok azt mutatják, jó irányba...

WTCR
Mariani: „Az eddigi tesztnapok azt mutatják, jó irányba haladunk”
2014.03.21. 10:00
Már csak alig három hét van hátra, és megkezdődik a túraautó-világbajnokság 2014-es szezonja. Magyarként nyilvánvalóan a Honda szereplése a legfontosabb számunkra, hiszen Michelisz Norbert második évének vághat majd neki a japán márka képviseletében. A gyártó egy rövid sajtóközleményben számolt be az eddigi tapasztalatokról, s az elhangzottak rendkívül biztatóak.
 
A Honda második teljes idényének vág neki a WTCC mezőnyében: a japánok 2012 utolsó három viadalán mutatkoztak be Tiago Monteiróval a volánnál, tavaly pedig már az összes forduló során láthattuk őket a pályán körözni. 2013-ban összesen három Civic állhatott fel a rajtrácsra: kettőt a gyári versenyzők, Gabriele Tarquini és Monteiro, egyet pedig a Zengő Motorsport és Michelisz Norbert vezetett. A mostani, számos szabálymódosítást hozó szezonra azonban még egy szinttel feljebb léptek, amely már a létszámba is meglátszik, hiszen az említett három versenyző mellett a Proteam színeiben induló Mehdi Bennani is Hondát fog terelgetni idén.
 
A gyártó számára azonban nem csak az eggyel több versenyautó megépítése jelent komoly kihívást, hanem a 2014-ben életbe lépő új regulákhoz való alkalmazkodás. A kocsik sokkal agresszívebb kinézetűek, nagyobb teljesítményűek lesznek, az aerodinamika szerepe is nő, emellett pedig még az abroncsok átmérője is megváltozott. Daisuke Horiuchi, a Honda R&D WTCC-s motorfejlesztési részlegének projektvezetője is kiemelte, hogy számos módosítást kellett eszközölni az erőforráson, de az eddig tapasztaltak mindenképp pozitívak: „Az első pályatesztek után elégedettséggel tölt el, hogy a tesztpadon teljesített szimulációkat igazolta a való élet is. Most már csak az egyetlen dolgunk, hogy finomhangoljuk a motorvezérlést” – idézi szavait a JAS Motorsport által kiküldött sajtóanyag.
A négy főből álló Honda-különítmény Valenciában: balról jobbra Gabriele Tarquini, Tiago Monteiro, Michelisz Norbert és Mehdi Bennani
 
Andrea Adamo főtervező szintén kiemelte a számos újítást (első ránézésre tulajdonképpen valóban csak a gyári autók festése maradt többé-kevésbé változatlan az előző évadhoz képest), egyúttal pedig arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen rövid idő alatt sikerült révbe érniük az új projekttel: „Az új Civicben nem túl sok közös vonást találunk a tavalyival. Minden új: a váz, a motor, a felfüggesztés, az aerodinamikai elemek, s még a gumik mérete is változott! Tekintve, hogy 2013 szeptemberében kezdtük a projektet, s már 2014 januárjában tudtunk tartani egy shakedown-t az új Civic WTCC-vel, a személyzetünk igazán hihetetlen munkát végzett ilyen rövid idő alatt” – dicsérte a csapatot Adamo.
 
Végezetül Alessandro Mariani, a JAS csapatfőnöke is összefoglalta a véleményét: „Nagyon büszke vagyok, hogy az új Civic WTCC-vel ott lehetünk egy nagyon izgalmasnak ígérkező szezon rajtjánál. Kemény munkát végeztünk a tél során, s a késői szabálymódosítások nem könnyítették meg az életünket. Nagy célokat tűztünk ki, de az eddig teljesített tesztnapok azt mutatják, hogy jó irányba haladunk” – fogalmazott biztatóan Mariani, majd így zárta gondolatait: „A kialakult csapatszellem kulcsfontosságú lesz, hogy teljesítjük ezt a nagy kihívást.” A Honda egyébként a napokban a Citroënnel és a Chevrolet-vel együtt tesztel Valenciában, s az ismét megfigyelőként jelenlévő Michelisz Norbi tájékoztatása szerint eddig komolyabb hiba nélkül futnak a Civicek. Amint bővebb információnk lesznek a gyakorlásról, természetesen megosztjuk olvasóinkkal!
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2022  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: