Jegyek

Miért csak a Honda és a Lada indul a gyártók bajnokságában?

WTCR
Miért csak a Honda és a Lada indul a gyártók bajnokságában?
2013.03.28. 14:32
Mindössze két gyártó neve olvasható idén a gyártók bajnokságának állásánál: a Hondáé és a Ladáé. Igaz, gyári csapatként valóban csak ők indulnak 2013-ban, de korábban is szerepeltek úgy gyártók, hogy nem voltak jelen gyári alakulatként – például a BMW, amely idén a SEAT-hoz és a Chevrolet-hez hasonlóan már nem indul ebben az értékelésben.
 
A túraautó-világbajnokság modernkori történetében soha nem volt még ilyen kevés induló a gyártók bajnokságában: már rögtön 2005-ben, azaz az első évad során is öt gyár képviseltette magát; 2006-ban, 2007-ben, 2008-ban, 2009-ben és 2011-ben négyen voltak jelen; de még 2010-ben és tavaly is három név volt olvasható a listán. Idén azonban csak a Honda és a Lada szerepel, kettejük között pedig Monza után rögtön 88 pont a különbség: a japánoknak 94, az oroszoknak 6 egységük van – igaz, utóbbiak a versenyeken az időmérős balesetüknek köszönhetően már rajthoz sem álltak. Vagyis könnyen lehet, hogy a Honda már be is húzhatja ezt a címet – persze érdemes lehet megvárni egy olyan fordulót, ahol a Lada is teljes hétvégét teljesít, de így igencsak kérdéses, hogy bármely gyártó is nyeri meg a trófeát, vajon mennyit fog az érni neki.
Az időmérős incidens, amely miatt a Ladának már most 88 pontos a lemaradása a Hondával szemben

De vajon miért nincs jelen a pontvadászatban a BMW, a SEAT és a Chevrolet? Mert az nem elég indok, hogy nem szerepelnek gyári csapatként, hiszen épp a németek szolgáltathatnak ellenpéldát, akiknek már tavaly sem volt gyári alakulatuk, mégis indultak a gyártók bajnokságában. Ennek a kérdésnek járt utána a német Motorsport-Total.com szakportál a három említett gyárnál. A BMW-től érkező válasz első fele márpedig épp az volt, hogy nem szerepelnek gyári csapatként a WTCC-ben – ám mint láttuk, ez már korábban is így volt. A második érv lehet azonban a döntő: „A gyártók bajnokságában való részvétel pénzbe kerül. Ezt a pénzt szeretnénk a partnereink számára a BMW 320 TC fejlesztésére költeni.” Az összeg egyébként, amelyet az FIA elkér a nevezésért, 300 ezer euró, s ezt erre a szezonra csak a Honda és a Lada fizette be.
Az eddigiekkel ellentétben idén már nem indul a BMW a gyártók bajnokságában
 
A SEAT-nál, amely már 2010 óta nem indít gyári csapatot a világbajnokságon, eddig mégis mindig elindult a gyártók bajnokságában, egészen más az idei visszalépés oka: utcai változatban már megjelent a Leónnak egy új generációja, vagyis vélhetően a régi típus esetleges sikerei sem hoznának akkora hasznot a konyhára, hogy megérje befizetni a nevezési összeget. „A motorsportok csúcsa továbbra is része marad a SEAT profiljának” – mondta ugyanakkor az olasz gyár. „A jövőben is szeretnénk folytatni az intenzív részvételünket. Azt, hogy milyen formában, először még el kell döntenünk.”
A SEAT és a Chevrolet sem vesz részt a gyártók értékelésében 2013-ban
 
A Chevrolet-nél is teljesen más a szituáció, hiszen az amerikaiak egészen a tavalyi év végéig gyári támogatással álltak az RML mögött és tarolták le közösen a teljes mezőnyt. 2013-ra azonban ez is változott, hiszen a címvédő csapat a Bamboo Engineeringgel és az újonnan belépett Nika Racinggel egyetemben már csak privát alakulatként szerepel a WTCC-ben, ugyanakkor a gyártók bajnokságába ők sem léptek be. A német szakportál ez irányú kérdésére ők még nem adtak választ, de valószínűsíthető, hogy egyrészt szintén anyagi okok állnak a döntés mögött, másrészt eleve azért szálltak ki a sorozatból, mert már mindent elértek benne, így egy gyártói cím sem motiválja már őket. Így hát marad idénre a Honda és a Lada csatája, amely a nagy pontkülönbség ellenére akár még izgalmas is lehet, ha egyszer az oroszok nem törik össze magukat már szombaton és kiderül a rendes versenytempójuk.
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2022  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: