Jegyek

Motegi, 3. nap: Versenyzői nyilatkozatok

MotoGP
Motegi, 3. nap: Versenyzői nyilatkozatok
2014.10.12. 11:38
Nem hozott túl fordulatos versenyt a MotoGP Japán Nagydíja, mégis számos érdekesség született a futamon: Jorge Lorenzo sorozatban második győzelmét aratta, Aragón után ráadásul most a Honda hazai pályán vitte sikerre a Yamahát, miközben Marc Marquez első „meccslabdáját” kihasználva rögtön bebiztosította címvédését. A versenyzők nyilatkozatai következnek.
 
Bár tegnap Andrea Dovizioso közel négy év elteltével szerzett ismét rajtelsőséget a Ducatinak, ahogy arra nagyjából számítani lehetett, a versenyen már nem ő játszotta a főszerepet. A rajt után néhány körig Valentino Rossi vezetett, ám előbb Jorge Lorenzo, majd Marc Marquez is elment a „Doktor” mellett, így a leintéskor a két spanyol örülhetett a legjobban. Előbbi ugyanis zsinórban másodszor nyert idén, ráadásul tavalyi japán sikerét is meg tudta ismételni a Yamahával, míg a Repsol Honda fiatal tehetsége immár behozhatatlan előnyre tett szert az összetettben, így az első lehetőségét kihasználva rögtön bebiztosította összességében negyedik, a királykategóriát tekintve pedig második világbajnoki címét. Lássuk, hogyan vélekedtek maguk a versenyzők a mai napról!
 
Movistar Yamaha MotoGP

Jorge Lorenzo, 1. hely
„Hihetetlen! Nagyon nehéz év volt, de a Yamaha apránként javította a motort és egyre jobbak vagyunk minden versenyen. Aragónban a változó körülmények miatt voltunk képesek nyerni. Szerencsések voltunk emiatt, de javultam is a versenyen az edzésekhez képest. Itt arra számítottunk, hogy egyre erősebbek leszünk a versenyre, és képesek leszünk a győzelemért harcolni, de arra nem számítottunk, hogy ennyire elhúzhatunk, és 2,7 másodperces előnyünk lehet a verseny közepén. Örülök, hogy zsinórban másodjára nyertem versenyt. Örülünk, hogy Marc megnyerte a bajnokságot. Idén általában véve ő volt a legjobb, szóval gratulálni szeretnénk neki. Ami igazán jó volt idén, hogy a legjobb négy versenyző elég egyforma volt. Nagyon erős, kiegyensúlyozott, egyenlő versenyeink voltak, szóval a következő futamokra sok csatát várok. Nagyon közel vagyunk a második helyhez, és az a célunk. Meg fogjuk próbálni.”

Valentino Rossi, 3. hely
„Egyrészt nagyon elégedett vagyok, mert magas színvonalú volt a versenyt. Jó volt a versenytempónk, és megdöntöttük a versenyben futott leggyorsabb kört. Az elejétől a végéig így motoroztunk, és jól éreztem magam a motoron. Másrészt kár, hogy nem tudtam nyílttá tenni még egy hétre a bajnokságot. Megpróbáltam visszazárkózni Marc-ra, de sajnos valamiben jobb volt nálam, szóval előttem ért be. Azt kell mondjam, megérdemli a bajnoki címet. Jól dolgozott, és ő volt a legerősebb idén. Gratulálok neki.”   

Repsol Honda

Marc Marquez, 2. hely (világbajnok)
„A verseny valójában nem is igazán számít ma! Talán nem úgy mentem, mint mindig, mivel kicsit másképp éreztem magam. Nehéz volt előzni, és nem akartam hibát. Volt két hibám az utóbbi versenyeken, de megvan a cím! Hihetetlen, hogy hazavihetem! Köszönöm a családomnak és a Hondának. Csupán két éve vagyok a MotoGP-ben, két bajnoki cím hihetetlen. Talán könnyűnek tűnhet az embereknek, mert mindig mosolygok, de nagy a nyomás. Misanóban és Aragónban elkövettünk pár hibát, szóval fontos volt a Honda szempontjából, hogy itt odafigyeljünk. Nagyon örülök a csapatomnak, szurkolóimnak, mindannyian segítenek. Ez most olyan, mint egy álom.”

Dani Pedrosa, 4. hely
„A rajt után nem voltam olyan gyors, mint az élen menő srácok, ami azt jelentette, hogy az elején 2-3 másodpercet veszítettem. Habár később képes voltam visszajönni, jó időket futni, és sokat levágni a távolságból. Hasonló történt már velem több alkalommal idén, folyamatosan le kellett dolgoznom az időt, amit elveszítettem a rajtnál. Ma gratulálnom kell Marc-nak és a csapatnak, mert nagyszerű munkát végeztek a szezonban, és megérdemlik a címet.”


Ducati Team

Andrea Dovizioso, 5. hely
„Úgy gondolom, elégedettnek kell lennünk a mostani hétvége eredményével, s pozitívan kell szemlélnünk a történteket. Igazán jól mentünk az edzéseken és az időmérőn, tegnap fantasztikus pole pozíciót szereztünk, s mindig az eredménylisták élén voltunk. Elértük, hogy a szurkolóink újra ilyenekről álmodhatnak, így nyilvánvaló, hogy már bizonyos elvárások is vannak velünk szemben, de a tény az, hogy még mindig nem állunk készen a győzelemre. Ugyanakkor jó érzés volt az első köröket az élbolyban teljesíteni. Nagyon keményen nyomtam, de amikor a hátsó gumi vesztett a teljesítményéből, nem tudtam már tartani velük a lépést. Ez mind jó tapasztalat volt, amely jövőre segíthet minket, és rendkívül elégedett vagyok az eddig elvégzett munkánkkal."

Cal Crutchlow, kiesett
„Nagyon csalódott vagyok a mai eredményt illetően, és főként a csapatot sajnálom igazán. Elkövettem egy hibát azzal, hogy kissé bemozdultam a rajtot megelőzően, így a piros lámpák kialvásánál viszont túl későn engedtem el a kuplungot, s ezért végül nagyon rossz startot vettem. Megpróbáltam visszahozni az elvesztett időt, mivel nem akartam, hogy az élen haladók túlságosan elhúzzanak, emiatt túl keményen nyomtam, s így hibát vétettem a hármas kanyarban, aminek esés lett a vége. Pedig tulajdonképpen egész hétvégén elégedett voltam a tempómmal, csapatként is jobb munkát végeztünk, ezért vagyok rendkívül csalódott a ma történtek miatt. Remélhetőleg Phillip Islanden ezen is javítani tudunk.”
 
Pramac Racing

Andrea Iannone, 6. hely
„A verseny rajtjától kezdve nem éreztem jól magam a motoron a kanyarok bejáratánál, emellett pedig a kigyorsítások sem voltak az igaziak. Néhány kör elteltével aztán javult a helyzet, így sikerült keményen nyomnom és jó tempót diktálnom. Ha a futam első szakaszában jobban tudtunk volna teljesíteni, közelebb végezhettünk volna az élmezőnyhöz.”

Yonny Hernandez, kiesett
„Elégedett vagyok a versenyemmel. A futam háromnegyed részében Bautistával harcoltam és sikeresen magam mögött is tudtam tartani, jó tempót diktálva és folyamatosan fenntartva a koncentrációmat. Aztán Aleix Espargaro belém ütközött az utolsó kanyarban, ezért elestem. Ezt a fajta magatartást a versenyigazgatóságnak is tisztáznia kell.”
 
LCR Honda

Stefan Bradl, 7. hely
„Nos, a hetedik hely rendben van, ha figyelembe vesszük a tegnapi időmérőn elért eredményemet. Jó rajtot vettem, és sikerült megelőznöm Pol Espargarót, s rögtön utána Iannonét is utolértem. Az egész verseny során mögötte haladtam, de előzni nem tudtam, különösen a féktávokon, ahol a Ducati nagyon erősnek bizonyult. Elkövettem néhány apró hibát az utolsó körökben, miközben megpróbáltam elmenni mellette, így lettem hetedik. Most már a következő hétvégére koncentrálunk, ahol megpróbáljuk jobb helyre kvalifikálni magunkat, hogy előnyösebb helyzetben legyünk a futamon.”
 
Monster Yamaha Tech3

Pol Espargaró, 8. hely
„Nem tudom leplezni a csalódottságomat, a nyolcadik hely nem az, ahol végezni szerettem volna. Küzdelmes verseny volt, nem éreztem igazán jól magam a motoron, így nem is tuta igazán gyors lenni. A rajton rendben volt, szereztem egy pozíciót, de teli tankkal szenvedtem a féktávokon. A verseny közepétől körönként néhány tizedet tudtam faragni Bradllel szemben, de sajnos túl későn értem utol és megelőzni már nem tudtam. Minden kanyarban sokat veszítettem a kigyorsításokon, ebből féktávon próbáltam visszaszerezni valamit, de ez egyszerűen kevés volt. Ez is egy fejezet a tapasztalatszerzésben, úgyhogy most ki kell elemeznünk az adatokat, hgy lássuk, hol tudunk fejlődni a néhány nap múlva esedékes Phillip Island-i futamra.”

Bradley Smith, 9. hely
„Noha a kilencedik helytől nem igazán jövök izgalomba, van pár pozitív a mai verseny kapcsán. Az elsőhöz képest húsz másodpercen belül maradhattam volna Pollal, ha nem vétek egy apró hibát három körrel a vége előtt. Mindenesetre a mai befutóm volt az egyik legszorosabb a szezonban, ez egy nagy lépés előre. Vétettem azt az apró hibát az első kanyarban, ami miatt elvesztettem az esélyt, hogy Pollal és Bradllel harcoljak, így végül kilencedikként zártam. Úgy tűnik jelenleg ez a maximum, amit ki tudtam hozni magamból és a motorból itt Motegiben. Remélem Phillip Islanen jobb eredményeket tudunk majd felmutatni mivel tavaly nagyon élveztem ezt a pályát a Yamahán, ami jól teljesített. Szóval remélem a konzisztenciát és a pozitívumokat megragadva majd egy jobb eredményt tudunk elréni Ausztráliában.”
 
GO&FUN Gresini Honda

Alvaro Bautista, 10. hely
„A tegnapi tempónkat tekintve a mai célunk a hetedik heylért való harc volt: sajnos ennél többre ma nem futotta. Mint mindig, nem éreztem a hátsó gumit, küszködtem a féktávokon, így nehéz volt motorozni. Hernandez megelőzött engem a rajtnál, ezután pedig sok körre beragadtam mögé, mivel nem tudtam megelőzni: vele ellentétben nem tudtam kellően erős féktávot venni. Mikor végre megelőztem, már túl késő volt ahhoz, hogy utolérjem az előttem lévőket, így tizedikként zártam. Ha ezek a problémák tovább folytatódnak, nagyon nehéz lesz jobban teljesítenünk, így remélem megoldódnak a következő futamokra.”

Scott Redding, 16. hely
„Ma szenvedtem az ideális féktávval: túl mélyet vettem sokszor, és kétszer a pályáról is lementem, amivel sok időt vesztettem. Nehéz volt ma konzisztensnek maradnom. Továbbra sem tudjuk miért van ez: meg kell néznünk az összes adatot, hogy a következő versenyekre kiküszöböljük. Mindennek tetejében az utolsó öt körre az első gumik is elhasználódtak a verseny eleji erős igénybevétel miatt. Nem vagyok elégedett az eredménnyel.”

NGM Forward Racing

Aleix Espargaro, 11. hely
„Nagyon nehéz verseny volt. Jól rajtoltam, de az első körökben elkezdtem küzdeni a fékekkel, ami nem volt könnyű ezen a stop and go pályán. Elveszítettem néhány pozíciót, aztán lehetetlen volt csökkenteni a különbséget az élmenőkhöz képest. Keményen nyomtam, és a legjobb openesként szeltem át a célvonalat. Várom a jövő heti ausztrál versenyt, az az edig kedvenc versenypályám a MotoGP naptárában. Gratulálok Marc Marqueznek, hogy megszerezte második MotoGP bajnoki címét. Nagyszerű szezont produkált, nagyon megérdemli.”
 
Írta: Balogh Tamás, Keszthelyi Gábor és Papdi Tamás
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2022  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: