Jegyek

Ötszörös amerikai Superbike bajnokkal erősödik a Moto2

Moto2
Ötszörös amerikai Superbike bajnokkal erősödik a Moto2
2020.10.25. 00:10
Az ötszörös amerikai Superbike bajnok, Cameron Beaubier kétéves szerződést írt alá a Tennor American Racing Team alakulatával, melynek értelmében jövőre már a világbajnokság Moto2-es sorozatában húzza majd a gázt az amerikai.
 
Aki régebb óta követi a Gyorsasági Motoros Világbajnokságot, annak talán már korábbról ismerős lehet Cameron Beaubier neve, hiszen az amerikai pilóta a Red Bull Rookies Cup, valamint 125-ös Spanyol bajnokságban való szereplést követően 2009-ben Marc Marquez csapattársa volt egy 125-ös KTM nyergében a legkisebb géposztályban. Mivel az akkor 16 éves motoros számára nem indult túl fényesen a vb-karrier, hiszen az egész szezonban mindössze 3 pontot szerzett ezért hamar továbbállt és 2010-ben már az AMA Pro Daytona bajnokságban húzta a gáz, ahol bajnok tudott lenni, illetve a Daytona 200-at is megnyerte. Innentől kezdte aztán elindult a karrierje felfelé, legalábbis az amerikai motorsport porondon mindenképpen, hiszen 2014 óta összesen ötször (2015, 2016, 2018, 2019, 2020) nyerte meg az amerikai Superbike bajnokságot. Egyedül a korábbi vb-menő, Toni Elias tudta megtörni az uralmát 2017-ben, amikor a spanyol versenyző Suzukival nyerte a sorozatot. (2010 óta Elias suzukis bajnoki évét leszámítva kizárólag yamahás bajnokok – Hayes, Herrin, Beaubier – születtek). Beaubier a maga öt AMA Superbike bajnoki címével a bajnokság történetének második legsikeresebb versenyzője Mat Mladin mögött, aki hét bajnoki aranyat gyűjtött.
 
Cameron Beaubier 2009-ben a Red Bull KTM 125-ös alakulatának versenyzője volt, ráadásul Marc Marquez csapattársa

 
Mielőtt azonban rákanyarodnának arra, hogy Beaubier milyen feltételekkel szerződik a Moto2-be, el kell mondani, hogy az AMA Superbike korábban olyan bajnokokat nevelt ki, mint Eddie Lawson, Wayne Rainey, Troy Corser, Nicky Hayden, vagy éppen Ben Spies, már ha a világbajnoki (legyen szó Superbike-ról vagy MotoGP-ről) szinten is jelentős sikereket elérő pilótákat nézzük. Persze a sort teljessé tehetnénk például Ben Bostrom nevével is, aki 2001-ben a Superbike-ban, az összetettbeli harmadik helyet szerezte meg. Ami azonban Cameron Beubiert és a jelent illeti: A most 27 éves motoros (decemberben lesz 28) egy kétéves szerződést írt alá a Tennor American Racing Team csapatával és veszi át az Italtranshoz szerződő Joe Roberts helyét. Az amerikai pilóta kétéves szerződéséből az első szezon alighanem tanuló évnek lesz betudva, hogy aztán komolyabb eredmények reményében teljesítse a második Moto2-es szezonját és esetleg feljebb tudjon lépni. Akkorra már egyébként igencsak időszerű lenne a váltás egyébként is, már csak a korából adódóan.
 
Az amerikai motoros az AMA Superbike történetének második legsikeresebb versenyzője a maga öt bajnoki címével

 
Az utolsó AMA Superbike bajnok, aki az amerikai sorozatból egyből a MotoGP-be szerződött, Nikcy Hayden volt (2002-ben volt AMA bajnok, majd 2003-ban Valentino Rossi csapattársként a Repsol Hondánál húzta a gázt), azonban ő a királykategóriában próbálkozott. Ebben az esetben persze Beaubier 2009-es 125-ös szereplésére úgy tekintünk, mintha “meg sem történt volna”. Ha pedig már amerikai versenyzők, akkor el kell mondani, hogy a MotoGP-nek nagy szüksége lenne egy sikeres USA-beli pilótára, mivel utoljára Nicky Hayden 2006-os világbajnoki címe, az a momentum, amikor történelmkönyvekbe illő sikert ért el amerikai motoros a MotoGP-ben. Persze ide lehetne sorolni Ben Spies 2011-es hollandiai győzelmét is, azonban az ő esetében inkább az marad emlékezetes, hogy 2009-ben újoncként azonnal megnyerte a Superbike vb-t. A világbajnokság számára mindenképpen jót tenne, ha újra akadna egy igazán versenyképes amerikai pilóta, aki maradandót tud alkotni a MotoGP-ben, azonban, hogy ez Beaubier lesz-e, azt egyelőre merészség lenne kijelenteni. A királykategóriát illetően mindenesetre az utóbbi 15 évből olyan állandó résztvevők és sikereket elérő motorosok neve sejlik fel, mint Nicky Hayden, Colin Edwards, Kenny Roberts Jr., John Hopkins vagy Ben Spies

Fotó: MotoGP Media & Yamaha Racing
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2020  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: