Jegyek

Pol Espargaro: „A probléma az, hogy hozzászoktunk ahhoz,...

MotoGP
Pol Espargaro: „A probléma az, hogy hozzászoktunk ahhoz, hogy bármi megtörténhet”
2015.06.29. 15:31
Valentino Rossi és Marc Marquez asseni utolsó kanyaros ütközete minden bizonnyal hosszú ideig megmarad majd az emberek emlékezetében. Várható volt, hogy előbb-utóbb a MotoGP mezőnyéből is elmondja valaki a véleményét az esetről. A crash.net szakportál Pol Espargaro gondolatait közölte erről.
 
Lepd meg magad vagy a párod eredeti MotoGP-s és Valentino Rossi-s termékekkel! Gyere és válogass kiváló minőségű raktárkészletünkből! Nálunk mindent megtalálsz: kulcstartók, matricák, ruházati termékek és kiegészítők, kedvező áron! (x)

Ha Assen, akkor izgalmak. Számtalan nagy csatát láthatott már az évek folyamán a gyorsaságimotoros-világbajnokság rajongótábora a holland helyszínen, a legutóbbi viszont talán ezek közül is kiemelkedik. Valentino Rossi szinte végig vezette a versenyt, Marc Marquez viszont szorosan követte. Tíz kör sem volt már hátra, amikor a regnáló világbajnok meg is előzte olasz ellenfelét, és az élre állt. Várható volt, hogy a „Doktor” ezt nem hagyja annyiban, így a feszültség a körök múlásával egyre nagyobb lett. Rossi a vége előtt három körrel vette vissza az első helyet, Marquez azonban továbbra is keményen küzdött, az utolsó körben pedig egyikük sem lehetett igazán nyugodt.
 
Aztán az utolsó kanyarkombinációhoz érve Marquez nagyon rövid féktávot próbált venni, ám túl messziről kezdte meg a manővert ahhoz, hogy simán beférjen riválisa elé, a jobbkanyar csúcspontján pedig összeértek. Marquez nagyon lelassult, Rossi pedig a kavicságyon keresztül talált menekülőutat magának. A sorrend így nem változott, Rossi megszerezte a győzelemért járó 25 pontot, Marqueznek pedig be kellett érnie a második hellyel. A versenybíróság szerint versenybalesetről volt szó, egyik versenyző sem érdemelt büntetést, hiszen egyikük sem esett el, a sorrend nem változott kettejük között, valamint sem Rossi, sem Marquez nem szerzett előnyt az ütközés után.
Ezt a képet sokat látjuk még
 
Marquez korábbi nagy ellenfele, Pol Espargaro szerint azonban tisztázni kellene, hogy mit lehet és mit nem lehet megtenni az utolsó körben a győzelemért. Espargaro szerint nem kaphat senki sem semmilyen mentességet a büntetések alól azért, mert épp a győzelemért harcol. „Ha Marquez nem ért volna Valentinóhoz, ő nem egyenesítette volna ki a kanyart. Mit tehetett volna Vale?” – kezdte érvelését Pol Espargaro a crash.net-nek. „Marquez így is a rázókövön belülre került, mert túl szélesen fordult. Igen, mondhatják, hogy Rossi azért gyorsított, hogy átvághasson a kavicságyon, de ez fair volt.”
 
„A probléma az, hogy hozzászoktunk ahhoz, hogy az utolsó kör utolsó kanyarjában bármi megtörténhet. Úgy értem, fékezhetsz túl későn, meglökheted a másik versenyzőt, mégsem történik semmi” – fogalmazott a spanyol. „Mivel ez történik minden versenyen, úgy tűnik, nem vonnak felelősségre az utolsó kanyarban vagy az utolsó körben. Következmény nélkül mehetsz a belső ívre, nem számít, ha elesel, vagy ha meglököd a másikat. Igen, ez egy verseny, annak is az utolsó kanyarja, de elkerülhetnénk ezeket. Így általában ha – az akár egy másodperccel is lemaradó – hátul lévő versenyző elengedi a féket, kilöki a másikat, akkor nyer. Talán beszélhetnénk a többi versenyzővel erről, és tisztázhatnánk, hogy ha megvan a lehetőséged az utolsó kanyarban az előzésre anélkül, hogy hozzáérnél a másikhoz, az rendben van.”
 
„De ha tudod, hogy meg fogod lökni a másikat, mert ő középen van, te pedig szélesen fogsz fordulni, akkor nem vághatsz belülre. Ezt meg kellene tiltani, de nehéz lenne érvényesíteni.” Espargaro tehát ha csak burkoltan is, de kritikával illette a versenyigazgatóságot azért, mert szerinte túlságosan elnézőek a hasonló szituációkban. Ugyanakkor ne feledjük, sokan épp az ilyen összecsapások miatt szeretik annyira a MotoGP-t. Ti mit gondoltok minderről?
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2022  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: