Jegyek

Rea: „Hihetetlen, mi zajlott a zászlójelzésekkel”

Superbike
Rea: „Hihetetlen, mi zajlott a zászlójelzésekkel”
2013.09.02. 12:30
Drámai módon ért véget vasárnap a Superbike világbajnokság első nürbugringi futama: Federico Sandi Kawasakija olajfoltot hagyott a pályán, amelyen ketten is elcsúsztak, s közülük Jonathan Rea combcsontját törte. Ő és Leon Camier is úgy nyilatkozott, hogy az incidens helyén nem lengettek a csúszós aszfaltra figyelmeztető zászlókat.
 
Jonathan Rea a dobogóért harcolt az első versenyen Tom Sykes Kawasakijával és a két BMW-vel, amikor az utolsó előtti körben a nyolcas fordulóban váratlanul elcsúszott. Mint kiderült, a nem sokkal korábban kiálló Federico Sandi motorja hagyott ott egy olajfoltot, ezen következett be a bukás. A brit versenyző combcsonttörést szenvedett, de már vasárnap este sikeres műtéten esett át, ám az orvosok szerint nagyjából 30-40 napos rehabilitációs idő várhat a hondásra, aki így minden bizonnyal legfeljebb a jerezi idényzárón állhat rajthoz. A motoros állapotánál viszont sokkal aggasztóbb tény, hogy Rea állítása szerint a pálya ominózus pontján semmilyen zászlót nem lengettek, ami a csúszós aszfaltra figyelmeztette volna a versenyzőket:
 
„Hihetetlen volt, mi zajlott a futam során a zászlókkal, mert láttam egy olajfoltra figyelmeztető jelzést a hatos kanyarban, de aztán semmit a hetesben és utána” – fogalmazott a PATA Honda pilótája. „Leértem a gyors balos nyolcas kanyarba, és sajnos eszméletemnél maradtam, így mindenre emlékszem. Előtte nagyon jól éreztem magam, és bár nem volt elég tempóm ahhoz, hogy megelőzzem az élen lévő srácokat, nyilvánvaló volt, hogy a legjobb csomaggal rendelkezem, s noha már a verseny végén jártunk, még jó volt a tapadásom – amíg rá nem futottam az olajra.”
Rea combcsonttörést szenvedett az olajfolt okozta balesetben
 
A motorosok nemrég megalakult biztonsági szövetsége, amelynek vezetője Marco Melandri, alaposan ki fogja tárgyalni a nürburgringi eseményeket. Már csak azért is, mert a zászlók hiánya még egy áldozatot szedett: másodpercekkel Rea bukását követően Leon Camier is ugyanott csúszott el szintén hatalmas sebességnél, s a Suzukija még a gumifalon túlra is átrepült. A versenyző azonban végül sokkal szerencsésebben járt, mint honfitársa, ugyanis megúszta súlyos sérülések nélkül az incidenst.
 
Paul Denning, a Suzuki csapatmenedzsere ugyanakkor csatlakozott a hondás pilóta aggodalmához, miszerint nem volt megfelelő módon kommunikálva a versenyzők felé az olajfolt veszélye: „A hónap korábbi részében Silverstone-ban a FIXI Crescent Suzuki megmutatta a benne rejlő potenciált, s Leon itt is a dobogóért harcolt, de az első versenyen két körrel a vége előtt bekövetkezett ijesztő balesetét követően minden figyelmünk Leon állapotára irányult, ami eleinte nagyon aggasztó volt” – idézi szavait a crash.net oldal.
Camier megúszta súlyos sérülés nélkül az incidenst, de a Suzuki is felemelte hangját a zászlójelzések elmaradása miatt
 
„Fontos, hogy higgadtak maradjunk ilyen helyzetekben, de aggodalmaink vannak amiatt, hogy miért nem volt nyilvánvaló figyelmeztetés a pilóták számára az olajfoltról, vagy akár miért nem került elő a piros zászló, ahogy az történt a második futamon” – folytatta Denning. „Beszélni fogunk a versenyirányítással, hogy lássuk, kapunk-e erre magyarázatot, és a jövőben ilyen ne fordulhasson elő. A csapat megnyugvással vette tudomásul, hogy Leon sérülése nem komoly, de szeretnénk Johnny Rea-nek is a legjobbakat kívánni, aki szintén önhibáján kívül volt részese a balesetnek.”
 
Az első futam végi történéseknek tehát lesz még utóélete, de egyébként nem ők ketten voltak az egyetlenek, akik súlyos sérülést szenvedtek el vasárnap a németországi pályán. Loris Baz tőlük teljesen függetlenül, még a délelőtti bemelegítés során bukott hatalmasat, amely során eltörte a C2-es csigolyáját. A franciának 24 órára kórházban kell maradnia, ugyanakkor szerencsére megúszta gerinc- és idegrendszeri sérülések nélkül, viszont azt még nem tudni, szüksége lesz-e további kezelésekre, s hogy mikor láthatjuk újra Kawasakija nyergében. A világbajnokság következő fordulójára jövő hétvégén, Isztambulban kerül sor.
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2022  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: