Jegyek

Redding: „Bautista saját maga miatt bukta el a vb-címet”

Superbike
Redding: „Bautista saját maga miatt bukta el a vb-címet”
2020.02.18. 16:59
A Ducati új igazolása szerint elődje olyan negatív spirálba keveredett sorozatos bukásai miatt, amelyből nem tudott kikecmeregnie, s amelyet a türelmes Jonathan Rea tökéletesen ki tudott használni.
 
Lapigazgatót keresünk! Részletek ide kattintva. (x)

Minden idők egyik legnagyobb motorsportos fordítását produkálta a 2019-es Superbike-világbajnoki idény: Alvaro Bautista többek között zsinórban szerzett 11 győzelmének köszönhetően már 61 pontos előnyre is szert tett Jonathan Rea-vel szemben. Aki azonban szinte mindig közvetlenül mögötte futott be, így aztán amikor fordult a kocka és a spanyol bukdácsolni kezdett, pillanatok alatt ledolgozta a hátrányát, majd át is vette a vezetést az összetettben, s végül már két hétvégével a vége előtt újra világbajnok lett. Scott Redding, aki a Hondához távozó Bautista helyére érkezik idén a Ducati gyári alakulatához, úgy véli, egykori MotoGP-s ellenfele saját magát okolhatja az elbukott vb-elsőségért – minderről a Motorsport.com hasábjain beszélt:

„Úgy vélem, a probléma maga Bautista volt. Megvolt az a beállítottsága, hogy domináljon, és száz százalékig dominált is, ami lenyűgöző volt. Pontosan így kell nyernie egy hozzá hasonló kaliberű motorosnak a Superbike-ban. Súly és sebesség terén is előnyben volt, de Jonny roppant türelmes volt, nagyon okos, és folyamatosan nyomás alatt igyekezett tartani. Amikor Alvaro először bukott, utána újra dominált, mert meg akarta mutatni, hogy „baszki, még mindig képes vagyok győzni”. Aztán újra bukott, és azt gondolta magában, hogy „ez nem ideális, nem kellene ezt csinálnom”. Viszont amiatt, hogy ezen gondolkodott, újra elesett.”

„Jonny hátránya így elkezdett olvadni, miközben újra bukott, Jonny pedig nyerni kezdett, egyre nagyobb nyomást helyezve rá. Így olyan helyzetbe került, ahol menteni próbálta a bajnokságot, márpedig ekkor már komoly gondban vagy. Ez a személyes véleményem, én ezt gondolom, de Alvaro nyert korábban bajnokságot, szóval nagyon okos és nagyszerű motoros, nagyon kedvelem is, de szerintem ez főként rajta múlt. Lehet, hogy más pályákon és hőmérsékleti körülmények között teljesen megváltozott az érzése a motoron, és sokkal inkább azzal törődött, hogy domináljon, minthogy szimplán versenyeket nyerjen. 15 másodperccel akart győzni, nem másféllel. De szerintem mindegy, hogy tíz vagy egy másodperccel nyersz, a győzelem az győzelem.”


Hasonlóan vélekedik Bautista tavalyi és Redding idei csapattársa, Chaz Davies is: „Úgy vélem, Alvaro óriási önbizalommal érkezett meg, ami remekül működött számára, amikor tökéletes összhangban volt a motorral, és továbbra is úgy gondolom, hogy ez a motor megfelelő egy olyan versenyző számára, mint Alvaro. De amikor bukni kezdett, nagyon megcsappant ez az önbizalom, és eltűnt ez az előny. Továbbra is versenyképes volt, de kívülről szerintem úgy tűnhetett, hogy nehéz volt megmagyaráznia olykor, hogy miért is esett el. Olyan dolgok, mint ami Doningtonban történt, vagy a Laguna Seca-i ütközés egy másik versenyzővel, olykor előfordulnak, és ilyen szempontból szerencsétlen is volt. Másrészt viszont azt a szezon eleji önbizalmat nehéz fenntartani egy teljes idényen keresztül, főleg, ha rosszra fordulnak a dolgok. Meg kell érteni a bukások okát. Talán ez lehetett a gond, néha nem értette, miért is esett el – és akkor hogyan tudnál kikeveredni ebből a helyzetből, aminek a magyarázatát sem érted?”

Fotó: Ducati Corse
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2020  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: