Jegyek

Tarquini: „Biztos vagyok benne, hogy a hazai pálya most is...

Interjú
Tarquini: „Biztos vagyok benne, hogy a hazai pálya most is segíteni fog”
2013.03.22. 22:09
Pénteken, Monzában lehetőségünk nyílt kicsit hosszabban elbeszélgetni a 2009-es túraautó-világbajnok Gabriele Tarquinivel, aki épp hazai versenyére, a monzai szezonnyitóra készül. Tavaly ugyanitt, ugyanebben az időben, egy nappal a monzai szezonnyitó hétvége előtt készítettünk interjút az olasszal.
 
Azóta sok minden változott, hiszen az öregecske SEAT-ot Tarquini egy vadonatúj, gyári fejlesztésű Hondára cserélte. Viszont egyvalami nem változott: az olasz most sem érzi magát esélyesnek a pole pozícióra. Tavaly sem érezte, aztán tudjuk, mi lett a vége…
 
P1race: - Tavaly ugyanitt beszélgettünk pénteken, a monzai szezonnyitó előtt. Akkor másnap mindenki meglepetésére megszerezted a pole pozíciót a SEAT-tal. Hogy érzed magad most?
Gabriele Tarquini: - (Nevet.) Nagyon máshogy érzem magam, mint tavaly ilyenkor. Minden szempontból sokkal jobb most a helyzetünk, mint egy évvel ezelőtt volt. Úgy érzem, idén egy sokkal jobb autót vezethetek majd, és ami nagyon fontos, hogy a Honda teljes gyári támogatását élvezem. A programunk és a terveink is teljesen különböznek a tavalyiaktól. Akkor egy nagyon öreg autónk volt, amit viszont nagyon jól ismertünk már a csapatommal. Idén ezzel szemben egy teljesen új autóval vágunk neki az évnek, amit még most kell kiismernünk. Időbe fog telni, mire kihozzuk a teljes potenciált az autóból, hiszen a motor is túl fiatal még, és rengeteg apró részlet van az autó viselkedése kapcsán, amit meg kell még ismernünk. Persze mindezt próbálom majd kompenzálni az én saját tapasztalataimmal és rutinommal, de ettől függetlenül biztos vagyok benne, hogy el kell telnie egy kis időnek, mire igazán versenyképesek leszünk, hiszen korábban is ez jellemezte a bajnokságot – a WTCC-ben egyik gyártó számára sem jöttek rögtön egyből a sikerek. Az én célom ezért a csapattal közösen az, hogy folyamatosan fejlődjünk és növekedjünk a szezon során, és minél előbb megszerezzük az első győzelmünket is. A nyomás is más rajtam, mint tavaly volt. Most egy gyári csapatban versenyzem, és Honda rengeteg pénzt fektet ebbe a projektbe, ezért érthetően az elvárások is nagyon magasak most velünk szemben. Tavaly Makaóban már végzett egyszer dobogós helyen az autó, de azt azért látni kell, hogy akkor a Civic 70 kg-mal könnyebb súllyal futott, mint a Chevyk, míg most csak 40 kg lesz a különbség. Ráadásul, az egy speciális pálya volt, ami az autónk karakteréhez is különösen illett. Remélem, itt Monzában is erős lesz az autónk, de szerintem nem mi leszünk a mérce.

- Tavaly sem a SEAT volt, itt Monzában mégis megcsípted a pole-t a Chevyk előtt… Segíthet a hazai pálya előnye?
- Igen, biztos vagyok benne, hogy a hazai pálya most is segíteni fog, de ahhoz, hogy itt Monzában pole-t szerezzen az ember, egy nagyon jó autóra van szükség, ami nagyon gyors az egyenesekben, és jó szélárnyékot lehet vele fogni. És persze egy kis szerencse sem árt, az mindig jól jön. Azt kell, hogy mondjam, hogy épp ezért nem szerepel a terveim között, hogy rögtön pole-t szerezzek itt a Hondával, és nagyon meglepne, ha az első versenyhétvégénken az autó már is verne mindenkit. De tény, hogy tavaly is ugyanezt mondtam neked így pénteken, és akkor is nagyon meglepett, hogy végül enyém lett a pole. Nem gondoltam volna, hogy a SEAT-tal képes lehetek erre, és most sem érzem ezt reálisnak, de most is mindent bele fogok adni, az biztos. Rengeteget teszteltünk és fejlődtünk a télen magunkhoz képest, de hogy a többiekhez képest mennyit, és mi lehet a valós erőnk ebben a mezőnyben, az csak holnap fog kiderülni.
 
- Fogjátok használni egymás szélárnyékát az időmérőn Tiagóval (Monteiro), és akár (Michelisz) Norberttel?
- Ezt még nem tudom megmondani, egyelőre nem terveztük még meg, hogy mit fogunk csinálni az időmérőn. A tavalyi teszten sem szimuláltuk még az időmérőt, eddig nem készültünk erre, csak az autó fejlesztésére koncentráltunk. Holnap a kvalifikáció előtt még vár ránk két szabadedzés, és az ott gyűjtött adatok, a végsebességünk és a versenyképességünk alapján kell majd eldöntenünk, hogy használjuk-e egymás szélárnyékát az időmérőn vagy sem. Nem beszélve arról, hogy az időjárás is sok mindent megkavarhat, hiszen már holnapra is elég változékony időt mondanak, vasárnap meg szinte biztosan esni fog, úgyhogy ha hihetünk az időjósoknak, akkor bizony esős hétvége elé nézünk.  
 

- Örülnél az esős futamoknak?
- Nem! Őszintén szólva egyáltalán nem örülnék ennek, mert még sohasem vezettem ezt az autót esőben, szóval számunkra is egy teljes meglepetés lenne, hogy vajon milyen gyorsak tudunk lenni ilyen körülmények között. Nagy kihívás lenne így rögtön elsőre egy esős futam, az biztos, de én személy szerint jobban örülnék most a normál, száraz futamoknak. Viszont úgy fest, hogy nem így lesz.
 
- Egy olasz csapat színeiben versenyzel, és olasz pilótaként Olaszországban kezdheted a szezont, egy olyan szezont, aminek hosszú idő után újra reális vb-esélyekkel vághatsz neki. Mekkora őrületet vált ez ki az olasz szurkolókból? Fokozott most az érdeklődés hazádban a WTCC iránt?
- Igen, mindenképpen, elég nagy őrületre van kilátás ezen a hétvégén. A WTCC eleve nagyon népszerű Olaszországban, elég ha csak arra gondolunk, hogy mindig milyen sokan kilátogatnak ide, Monzába a versenyekre, és én személy szerint mindig érzem a szurkolóim szeretetét, amiért nagyon hálás vagyok. Monza ráadásul egy történelmi helyszín a motorsportok világában, ezért úgy gondolom, hogy ez a tökéletes terep egy szezon elkezdésére. Idén még nagyobb buzdításra számítok a szurkolók részéről, mert nyilván ők is tudják és érzik, hogy idén jobb esélyekkel szállok harcba a vb-címért, mint az előző három évben. Az előző években ugyanis semmi esélyem nem volt a bajnoki címért harcolni. Hogy idén lesz-e, ezt egyelőre nem lehet tudni, de én úgy gondolom, hogy igen. Ha minden a terveink szerint alakul, és az autó is olyan versenyképes lesz, mint gondoljuk, akkor egy nagyon jó szezon elé nézünk.  
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2022  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: