Jegyek

Tarquini és Monteiro is pozitívan értékeli a 2013-as évet

WTCR
Tarquini és Monteiro is pozitívan értékeli a 2013-as évet
2013.12.31. 13:39
Gabriele Tarquini és Tiago Monteiro összesen három győzelmet arattak idén a túraautó-világbajnokságon a Hondával, s ezáltal sikerült elhódítaniuk a gyártók címét, az olasz pedig másodikként végzett az egyéni pontversenyben. A két pilóta a Honda év végi rendezvényén értékelte az elmúlt szezont, s egyúttal kicsit előre is tekintettek az új szabályokat hozó 2014-es évre.
 
A Honda saját honlapján tette közzé a Tarquinivel és Monteiróval a november végi, Motegiben rendezett Honda Thanks Day névre hallgató eseményen készült interjút (a rendezvényen jelen volt többek között a MotoGP újdonsült világbajnoka, a Repsol Hondával csúcsra jutó Marc Marquez is), amelyet most mi is változtatások nélkül közlünk olvasóinkkal:
 
- Visszatekintve a 2013-as szezonra, mik az érzéseid?
 
Tiago Monteiro: - Nagyszerű idény volt a Honda első teljes évének a WTCC-ben, mivel remek teljesítményt nyújtottunk, s megnyertük a gyártók bajnokságát. És úgy gondolom, az autó szezon közbeni fejlődése sokkal jobb volt, mint amire számítottunk. Mindenki remekül dolgozott, még a nehéz időkben is igazán keményen nyomtuk. Végül négy győzelmet, néhány pole pozíciót és számos dobogós helyezést szereztünk. Úgy gondolom, a teljesítményünk egész évben javult, szóval szerintem mindenki dicséretet érdemel.
 
Gabriele Tarquini: - Fantasztikus évad volt. Az első teljes évünkben megnyertük a gyártók bajnokságát, én pedig második lettem a pilóták pontversenyében. Ha megnézzük ezeket az eredményeket, ez egy varázslatos első szezon volt nekem és a Hondának is.
Tarquini és a Honda első győzelme a Slovakiaringen
 
- Melyik verseny tette a legnagyobb benyomást Rád idén?
 
Monteiro: - Természetesen a Honda Civic WTCC első győzelme Gabrielével Szlovákiában, ahol ráadásul a dobogó mindhárom fokát kisajátították a Honda-pilóták. Talán ez volt a legnagyobb pillanata az évnek, különösen azért, mert a szezon korai szakaszában következett be. És természetesen az én első hondás győzelmem is emlékezetes pillanat volt Kínában. Ezek a momentumok mind mély benyomást tettek rám, mivel nagyon keményen dolgoztunk együtt a csapattal, s igazán élveztünk minden dobogót és jó eredményt. Mindegyikük nagy benyomást tett rám.
 
Tarquini: - A szlovákiai futam számomra is olyan volt, mint egy álom. A Honda első teljes évének harmadik versenyén a második pole pozíciómat szereztem már Szlovákiában, s elértem az első győzelmet is a Honda Civic WTCC-vel. S az, hogy a Honda elfoglalt egy világbajnoki dobogót, olyan volt, mintha egy álom vált volna valóra.
Monteiro egyetlen sikerét Kínában aratta
 
- Mi a Honda Civic WTCC előnye a többi riválissal szemben?
 
Tarquini: - A Honda Civic WTCC egy nagyon fiatal jármű az ellenfeleihez képest. A többi autó, mint a Chevrolet, nagyon gyorsak, de már az elmúlt hat-hét évben fejlesztették. A Honda Civic WTCC nagyon fiatal, a nulláról indult, de fokozatosan felvettük a többiek tempóját. Úgy gondolom, a sikerünk titka idén a gumikezelés volt. A futamokon a kocsink sebessége még a Chevy-énél is jobb volt. Az időmérőn mutatott puszta teljesítmény terén a Chevy erősebb volt nálunk, de a versenyeken sokkal közelebb voltunk hozzájuk, mint a kvalifikációkon. Szóval a Honda Civic WTCC legnagyobb erőssége idén a versenytempó volt.
 
Monteiro: - Hasonlóan érzem én is. Jobb volt a versenytempók a riválisainkéhoz képest, emiatt sikerült néhány jó eredményt elérnünk. Nehéz volt hatékonyan bánnunk a gumikkal, hogy nyers tempó tekintetében közelebb kerüljünk az ellenfeleinkhez az időmérőn, de a futamokon aztán közelebb voltunk.

- Mi a célod a 2014-es szezonra?
 
Tarquini: - A következő év teljesen más lesz. Új motort és autót kell építenünk, mert a szabályok teljesen megváltoznak. De mindenki a nulláról indul, s az ellenfeleink többé-kevésbé ugyanazok lesznek, mint idén. Ugyanakkor érkezik egy új, nagyon erős csapat is: a Citroën gyár Sebastian Loebbel érkezik, aki zsinórban kilencszer lett rali-világbajnok. Mindenki azt várja, hogy ő teljesítményét lássa a pályán, s mi is nagyon kíváncsiak vagyunk rá. Úgy gondolom, az autójuk nagyon versenyképes lesz. Fejlesztés terén nem vagyunk lemaradva a többi csapathoz képest, de a Citroënnek az az előnye, hogy már augusztus óta tesztelik a kocsit. Mindenesetre optimista vagyok a következő idénnyel kapcsolatban, s szerintem a csapatunk még jobban teljesíthet, mint idén.
 
Monteiro: - Potenciális ellenfelünk, a Citroën nagyon korán elkezdte a tesztelést, s ez előnyt jelent számukra. Ugyanakkor nekünk már van tapasztalatunk a bajnokságban, már egy teljes idényt is teljesítettünk a WTCC-ben. Szerintem ez is elég jó, s remélhetőleg kiegyensúlyozza a dolgokat. Az új szabályok bizonyosan nagyon érdekesek lesznek. Az jó, hogy mindenki a nulláról indul majd. A versenyzők szempontjából is jó, hiszen az új szabályok szerinti autókat jó móka lesz vezetni és versenyezni velük, mivel erősebbek lesznek és a köridők is javulni fognak. A tévénézők és a szurkolók számára is izgalmasabb lehet. Szóval jó az időzítés, hogy a bajnokság megtegye ezt a következő lépést.

- Mit üzennél a rajongóknak?
 
Tarquini: - Számomra nagyszerű, hogy a Honda-család része lehetek. Érzem a Honda motorsport történelmét. Ma reggel beülhettem az álomautómba, Senna McLaren-Hondájába. Fantasztikus élmény volt. Érzed a Honda embereinek és rajongóinak szenvedélyét. Hasonlóan nagy rajongói eseményeink vannak nekünk is Olaszországban, hiszen nekünk is vannak nagy gyártóink, mint a Ferrari. Úgy gondolom, vannak hasonlóságok a Honda és a Ferrari között – a dolgozók és a rajongók szenvedélyessége, s ez szerintem nagyszerű.
 
Monteiro: - Nagyon fontos volt, hogy így a szezon végén Japánba jöttünk. Nagyon sok támogatást kaptunk a szurkolóinktól a teljes év során. És minden országba, ahová ellátogattunk, növekedett a rajongóink száma, s ez remek. Különösen Japánban, ahol közvetlenül érezhettük a támogatásukat. Számunkra tényleg nagyszerű, hogy itt lehetünk a Twin Ring Motegi pályán, hogy megoszthassuk az érzéseinket az idei eredményekkel kapcsolatban, s elismerjük a szurkolóink támogatását. A Honda Racing THANKS Day egy nagyon jó esemény, s érdemes nekünk is ellátogatni ide. Reméljük, hogy jó show-t nyújtunk a rajongóknak, mert nélkülük sehol sem lennénk.
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2022  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: