Jegyek

Vinales figyelmen kívül hagyta a Brembo ajánlását

MotoGP
Vinales figyelmen kívül hagyta a Brembo ajánlását
2020.08.27. 17:51
A spanyol versenyzőnek le kellett ugrania motorjáról a második spielbergi futamon, mivel teljesen tönkrementek a fékek a Yamahán.
 
Maverick Vinales bukása miatt került elő a vasárnapi Stájer Nagydíjon a piros zászló. A bukás szó talán nem is megfelelő a spanyol eseténél, hiszen Vinalesnek le kellett ugrania a motorjáról, mivel teljesen tönkrementek a fékek a versenygépén. A yamahás versenyző a következőkkel kommentálta az esetet: „A negyedik körtől éreztem, hogy valami nincs rendben a fékkel. Nagyon figyeltem, hogy ne találjak el magam előtt senkit, majd az első kanyarban hirtelen felrobbantak a fékek. Nem tudtam semmit tenni, ezért egyszerűen csak leugrottam. Még sosem fordult elő velem ilyen.” – idézi Vinales szavait a Motorsport.com.

Azonban az első osztrák futamon több versenyzőnek is akadtak problémái a fékek túlmelegedésével, ezért a Brembo egy különböző megoldást hozott a Stájer Nagydíjra. A fékgyártó cég ajánlásában pedig felszólította a versenyzőket, hogy az új fékeket használják a Red Bull Ringen, az ajánlás figyelmen kívül hagyásáért pedig nem vállalnak felelősséget. A Yamaha versenyzői közül viszont egyedül Vinales volt, aki nem vette ezt figyelemben és a régi fékeket használta motorján, a döntést pedig a japán gyártó igazgatója, Massimo Meregalli magyarázta a MotoGP hivatalos weboldalának: „Úgy döntöttük, hogy az alap verziót használjuk. Ugyan a Brembo hozott egy fejlesztést, amit Valentino, Fabio és Franco is használt, Maverick viszont nem, mert neki nem voltak problémái a fékek túlmelegedésével, amivel a többieknek gondjaik akadtak.”

A fékproblémákkal kapcsolatban a többi yamahás is megszólalt, akiknek az új verzió sem oldotta meg teljesen a problémájukat, szavukat a Crash.Net szakoldal idézi: „A verseny során a fékkar egyre lágyabb lett. Az volt az érzésem, hogy hamarosan tönkremegy a fék. Nagyon veszélyes volt, egyáltalán nem voltam magabiztos.”  - mondta Fabio Quartararo.

Valentino Rossi: „Volt némi problémám a fékekkel az első spielbergi futamon. A második verseny előtt azonban keményen dolgoztunk a Brembóval, péntektől már új verziót használtunk. A futam első felében azért nem volt a legjobb, de az újraindítás után rendben volt, nem volt vele problémám.”

Franco Morbidelli: „A Brembo azt ajánlotta, hogy az új fékrendszert használjuk, mert Fabiónak az első futamon gondjai voltak, de a többieknek sem volt minden rendben. Ezért ezt is használtuk egész hétvégén. Azt kell, mondjam, hogy a Brembo emberei nagyon profin álltak a helyzethez. A lehető legnagyobb segítséget nyújtották nekünk, meghallgatták a problémáinkat és próbálták megoldani.”

A Suzuki versenyzője, Alex Rins legjobban azt kifogásolta, hogy Vinales már körökkel korábban érezte, hogy gondjai vannak, azonban folytatta a versenyt. „Mindenki az új fékeket használta, kivéve Joan (Mir - a szerk.) és Maverick. De ha Maverick tudta, hogy nincs minden rendben, amit jelzett is, hiszen felemelte a kezét, akkor nem értem, miért folytatta a versenyt. Ezt mindenképp meg kell beszélnünk a Biztonsági Bizottsággal.”

Brad Binder Vinales kaszkadőrmutatványát emelte ki az esetből, a dél-afrikai szerint óriási lélekjelenlét kellett ahhoz, hogy a spanyol végül leugorjon motorjáról: „Hogy végül leugorj a motorról? Hihetetlen. Nem tudom, hogyan jöhet el az a pont, amikor végül arra gondolsz, „valahogy le kell innen kerülnöm”. Rettenetes!”

Fotó: MotoGP Media
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2020  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: