Jegyek

1,4 másodperccel lett gyorsabb egy év alatt a Honda

WTCR
1,4 másodperccel lett gyorsabb egy év alatt a Honda
2013.11.24. 08:00
A Honda 2013-ban első teljes szezonját teljesítette a túraautó-világbajnokság mezőnyében, ám már a 2012-es idény utolsó három viadalán is rajthoz állt, így az ázsiai fordulók során össze tudták vetni teljesítményüket az egy évvel korábbi produkciójukkal. A fejlődés nyilvánvaló: Daisuke Horiuchi projektvezető szerint 1,4 másodperccel lett gyorsabb körönként a Civic.
 
A Honda Civic a 2012-es japán futamon mutatkozott be a WTCC mezőnyében, majd a sanghaji és makaói viadalokon is rajthoz állt Tiago Monteiróval a volánnál. A szezonzáró helyszínén a portugál rögtön dobogóig jutott az autóval, amely jól mutatta, hogy megérte a japán gyárnak beszállnia a sorozatba. Ezt 2013-ban, első teljes világbajnoki szezonjukban még inkább bizonyították, hiszen első győzelmüket már a harmadik hétvégén, Szlovákiában megszerezték, ráadásul rögtön ki is sajátították a dobogó összes fokát. Az évad végéhez érve aztán olyan pályák következtek, ahol a JAS Motorsport már egy évvel korábban is versenyzett, így voltak összehasonlítható adataik a helyszínekről, ez pedig az eredményeiken is jól látszott, hiszen idei négy győzelmükből kettőt is az ázsiai fordulók során szereztek.
Daisuke Horiuchi szerint 1,4 másodpercet gyorsultak körönként 2012-höz képest
 
Ráadásul a teljes szezon tekintetében különösen sokatmondó adat, hogy mindhárom versenyzőjük diadalmaskodni tudott: Tarquini Szlovákiában és Sonomában, Monteiro Sanghajban, a Zengő Motorsport privát Hondáját terelgető Michelisz Norbert pedig a gyár hazai futamán, Suzukában. Ami pedig a dobogókat illeti: csak a világbajnok Yvan Muller tudott többször az első háromban végezni, mint az összetett második helyét megszerző olasz, aki nyolcszor ünnepelhetett a pódiumon, a vonatkozó ranglistán pedig Michelisz foglalja el a harmadik helyet a maga hét dobogójával. A magyar pilóta egyébként a hatodik, Monteiro pedig a nyolcadik pozícióban zárta az évet, míg a Honda megnyerte a gyártók bajnokságát – igaz, annak értékelésébe az övéken kívül csak a Lada eredményei számítottak bele.
A Honda eredményességét jól mutatja, hogy kétszer is kisajátították a dobogót: előbb a Slovakiaringen, majd Sanghajban (a képen)
 
A vezetőség azonban mégsem az elért eredményeknek örül igazán, hanem a szemmel látható fejlődésnek, amelyet az ázsiai helyszínen az egy évvel korábbi adatoknak köszönhetően számszerűsíteni is tudtak: „Egyértelműen látható a fejlődés, amit a legutóbbi makaói látogatásunk óta elértünk” – idézi Daisuke Horiuchi WTCC-s projektvezető szavait a német MotorSport-Total.com oldal. „Noha az autónk ezúttal hatvan kilogrammal nehezebb is volt, mint tavaly, a köridőink így is 1,4 másodperccel javultak. Ez jól mutatja az előrelépést, amelyet a váz és a motorteljesítmény fejlesztésében értünk el” – nyilatkozta a japán szakember, míg Monteiro így fogalmazott: „Még mindig meggyőződésem, hogy rengeteg új dolgot tanulunk az autóval kapcsolatban. Minden egyes használattal gyorsabbak leszünk.”
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2021  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: