Jegyek

A FIM és a Dorna tiltaná a vonatozást?

Superbike
A FIM és a Dorna tiltaná a vonatozást?
2014.07.03. 13:20
A Superbike világbajnokság kereti között hamarosan betilthatják a „vonatozást” az edzéseken. A PTR Honda csapatfőnöke, Simon Buckmaster javasolta ezt a megoldást a vezető testületnek. A jelenség már régóta vitatéma több sorozatban is, kérdés, mi lesz a döntés a Superbike világbajnokság kapcsán.
 
Olvasóink számára aligha ismeretlen az edzéseken látható „vonatozás”, amikor egy – általában gyengébb technikával rendelkező – versenyző szinte araszol a pályán arra várva, hogy egy gyors versenyzővel meghúzassa magát. Így a lassabb versenyző az egyenesekben kihasználhatja versenyzőtársa szélárnyékát, valamint egyfajta útmutatóként tekinthet a gyorsabb versenyző íveire a kanyarokban. Így a lassabb versenyző sokkal jobb köridőt tud futni, mintha teljesen egyedül próbálkozna.
A „vonatozás” főként a Supersportban okoz kellemetlenségeket
 
A jelenség ellenzői szerint  a pályán való araszolás túlságosan veszélyes, valamint a gyorsabb versenyzőt is zavarja gyorsköre közben. Sokan viszont azzal érvelnek, ha a gyorsabb versenyző annyira zavarva érzi magát a lassú versenyzőtől, akkor miért nem képes leszakítani magáról? Ezek az ellenérvek évek óta feszülnek már egymásnak, most a Superbike világbajnokságon belül hozhatnak döntést az üggyel kapcsolatban. A jelenség főként a Supersportot érinti, mivel ott nincs Superpole, így a mezőny leghátsó része is egyszerre gurul a pályára az élmenőkkel az időmérőn.
 
Ezért is lehet az, hogy a büntetést a PTR Honda menedzsere, Simon Buckmaster javasolta. Ennek hatására a FIM és a Dorna tart majd egy megbeszélést, ahol a „vonatozás” lesz a fő téma. Buckmaster szavai a crash.net internetes szakportálon olvashatók az üggyel kapcsolatban. „A FIM és a Dorna azon vannak, hogy szankciókat alkalmazzanak azokkal a versenyzőkkel szemben, akik a pályán várakoznak arra, hogy meghúzzák őket, mivel ez veszélyes, és mi teljesen támogatjuk őket ebben” – mondta.  

Kedves olvasóink!
A P1race.hu szerkesztősége folyamatosan szeretné minél jobban kiszolgálni közönségét, igazodni olvasói igényeihez, emiatt a közeljövőben változások várhatók az oldal tematikáját illetően.
Ezért arra kérünk mindenkit, hogy ossza meg velünk e-mailben az oldallal – akár annak tematikájával, akár megjelenésével – kapcsolatos észrevételeit, javaslatait, hogyan tudnánk még jobbá tenni oldalunkat. A véleményeket az info@p1race.hu címre várjuk. Igyekszünk minden ésszerű ötletet figyelembe venni, s egyúttal köszönjük az építő jellegű kritikákat! További jó böngészést kívánunk oldalunkon! (x)
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2021  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: