Jegyek

A Honda csak a fejlesztések befagyasztását ellenezte, az...

MotoGP
A Honda csak a fejlesztések befagyasztását ellenezte, az egységes ECU szoftver bevezetését nem
2014.03.21. 14:46
A néhány napja közzétett szabálymódosítások egyik legfontosabb pontja volt, hogy 2016-tól mindenki számára kötelező az egységes motorvezérlő elektronikai (ECU) szoftver használata, amelynek fejlesztésébe a gyártók beleszólhatnak. A Honda eddig látszólag ellenezte a standard ECU szoftver bevezetését, ám elmondásuk szerint nekik csak a fejlesztések befagyasztása nem tetszett.
 
Némi élccel úgy is fogalmazhatnánk, hogy a HRC háza táján elég gyakoriak a félreértelmezések az utóbbi időben. Emlékezhetünk a tavalyi, kötelező motorcserékről elhíresült Ausztrál Nagydíjon történtekre, amikor Marc Marquez esetén értelmezték rosszul a „legfeljebb tíz kör” fogalmát, majd idén télen, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy az Open kategóriás produkciós Honda elmarad riválisai teljesítményétől, Shuhei Nakamoto alelnök utalt arra, hogy elképzelhető, hogy rosszul értelmezték a szabálykönyvet. Ugyanakkor úgy tűnik, ezúttal éppen őket értették félre, amikor az egységes ECU szoftver elleni tiltakozásukról beszéltek, ugyanis Livio Suppo, a Repsol Honda csapatfőnöke elmondta: ők csak a fejlesztések befagyasztását tartották kivetnivalónak a koncepcióban.
 
„Az egy dolog, ha mindenkinek ugyanaz az egyszerű szoftvere van, befagyasztott fejlesztéssel, ami azt jelenti, hogy senki nem tehet semmit. Mi ez ellen voltunk” – magyarázta Suppo a motogp.com weboldalnak nyilatkozva. „De az már egy másik dolog, ha mindenkinek egységes szoftvere van, de minden gyártónak lehetősége van azt továbbfejleszteni. Természetesen ez azt is jelenti, hogy már nem lesz több titkunk vagy előnyünk, ha találunk valami különlegeset. De az ajtó nyitva marad a technológia fejlesztésére. Mindig ezt tartottuk a kulcskérdésnek a Honda szempontjából. Minden gyártó saját maga is tehet javaslatokat a fejlesztésre, amennyiben ezt megosztja a többiekkel is.”
 
Mint ismeretes, 2016-tól mindenki számára kötelezővé válik a Magneti Marelli által gyártott standard szoftver használata, ugyanakkor minden jelenlegi és leendő gyártó beleszólhat a rendszer fejlesztésébe egy zárt felhasználói weboldalon keresztül. Érdekes egyébként, hogy a HRC egészen eddig nem beszélt arról, hogy ez a megoldás már az ínyükre lenne. Pedig az elképzelés nem új: Corrado Cecchinelli, a MotoGP technológiai vezetője már februárban úgy nyilatkozott a crash.net szakportálnak, hogy a Magneti Marelli rendszerét a felhasználók igényei szerint fejlesztik, s csak az anyagi források függvénye, hogy ez milyen ütemben történik. A közös fejlesztést pedig immár szabálykönyvbe is foglalták – amit persze még mindig félre lehet értelmezni.
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2021  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: