Jegyek

A Honda STCC-s homologizációval, külön engedéllyel állhat...

WTCR
A Honda STCC-s homologizációval, külön engedéllyel állhat rajthoz idén a WTCC-ben
2012.10.11. 09:56
Jövő hétvégén bemutatkozik a WTCC-ben a Honda gyári csapata és a JAS Motorsport által épített vadonatúj Honda Civic, amelyről a minap kitudódott, hogy egyelőre nem számít hivatalos FIA WTCC specifikációnak, mint a Chevrolet, a SEAT, a Ford vagy a BMW, így csak külön engedéllyel, és egy STCC-s nemzeti homologizációval állhat rajthoz az idei utolsó három WTCC-s versenyhétvégén.
 
A Honda Civic S2000 TC tehát a skandináv túraautó-bajnokságban lett homologizálva, ezzel téve teljessé a Honda projektjének nemzetközi voltát: a japán gyártó ugyanis egy olasz csapat által épített, skandináv nemzeti homologizációval bíró autóval vág bele a WTCC-s kalandba.

Nem a Honda lesz az egyedüli márka, amely nemzeti homologizációval futhat a WTCC-ben, hiszen a SUNRED Leon 1.6T-k egész évben spanyol homologizációval versenyeznek a világbajnokságon, és ezért cipelnek magukkal minden versenyre 20 kilogramm büntetősúlyt. De tavaly a Volvo C30 is skandináv homologizációval állhatott rajthoz a WTCC-ben, vagyis a Honda esete korántsem mondható egyedi vagy szokatlan eljárásnak a sorozat életében.

A nemzeti homologizációval rendelkező autók egyébként 2011-től kezdve szerezhetnek pontokat a WTCC-ben, de a szabályok kimondják, hogy az FIA bármikor kiszabhat rájuk plusz büntetősúlyt a kompenzáció végett, hiszen a nemzeti bajnokságok előírásainak megfelelő autók nem minden esetben, és nem minden pontban felelnek meg a WTCC szabályainak.  

A Honda nem emiatt, hanem késve leadott nevezés miatt kap vélhetően 40 kilogramm plusz súlyt a japán és a kínai fordulókra, míg az autó makaói súlyáról az FIA még később dönt majd. A Civic minimumsúlya 1150 kilogrammban lett megállapítva, ami megegyezik a Ford Focus és a SEAT Leon WTCC minimumsúlyával.

Az idei év hátralevő versenyein egy Civicet láthatunk majd a pályán, amelyet Tiago Monteiro terelget majd, de a hírek szerint jövőre akár öt ilyen autó is lehet a mezőnyben, hiszen a két gyári Civic mellett, három privát Hondát is indítanának a japánok.
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2021  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: