Jegyek

A Petronas Rossira és a Yamahára vár, Morbidelli Misano...

MotoGP
A Petronas Rossira és a Yamahára vár, Morbidelli Misano előtt nem tér vissza
2021.07.15. 10:00
A Petronas Yamaha dúskál a lehetőségekben a jövő évi versenyzőfelállást illetően, miközben a maláj istálló is arra vár, amire a MotoGP szurkolók nagy többsége: fény derüljön Valentino Rossi döntésére, vagyis, hogy 2022-ben is versenyezni fog-e „Doktor”?
 
A MotoGP nyári szünidője többek között tökéletes lehetőséget biztosít arra, hogy minden csapat és versenyző rendezze sorait, ugyanakkor ezzel együtt kiértékeljék az eddig történeteket. Így tesz a Petronas Yamaha is, akiknél jelenleg talán több a kérdőjel – legalábbis a jövő évet illetően bizonyosan – mint a biztos pont, rádadásul az idei szezonjuk sem alakul eddig a legfényesebben. „Ez az évad elég nehéz számunkra, főleg, hogy az első két évünkben igen jó eredményeket sikerült produkálnunk, beleértve, hogy Franco Morbidelli 2020-ban világbajnoki ezüstérmes volt. A 2021-es szezon nem egészen úgy alakul, ahogy arra számítottunk. Franco az első forduló helyszínén motorproblémákkal szembesült, viszont Jerezben megszerezte a év első dobogóját számunkra. Sajnos azonban később térdproblémákkal küszködött, ami súlyosra fordult, így műtéthez vezetett. Ez kissé gátolja a szezon hátralévő részével kapcsolatos elképzeléseinket, de reméljük, hogy egészségesen tér majd vissza.” – mondta a Petronas Yamaha csapatfőnöke, aki ugyanakkor hozzátette, hogy Morbidelli várhatóan a misanoi nagydíjat megelőzően (Szeptember 17-18-19.) nem valószínű, hogy csatlakozik az alakulathoz.
 
Morbidelli és a Petronas Yamaha idei eddigi egyetlen dobogós helye még Jerezben
 
„Franco felépülése jól halad. Szeretnénk őt teljesen egészségesnek tudni, mielőtt visszatér, úgyhogy azt gondolom, hogy a misanoi futamot megelőzően még nem lesz ott velünk a rajtrácson. Bár nyilván azt kívánom, hogy térjen vissza hamarabb, ha tud.” Mindez csak megerősíti azokat az előzetes híreket, miszerint legalább a következő három fordulóra (két osztrák futam és Siverstone) valakivel helyettesíteni kell Morbidellit. Az első spielbergi versenyhétvégén alighanem a Yamaha tesztversenyzője, Cal Crutchlow mehet majd éles bevetésre. Kézenfekvő lenne ismét Garrett Gerloff (aki ráadásul eséllyel pályázik a Petronas jövő évi egyik versenyzőülésére) beugrása, akárcsak Assenben, viszont a Superbike világbajnokság mezőnye az első osztrák futammal párhuzamosan a csehországi Mostban gurul pályára, így Gerloff akkor biztosan nem áll majd rendelkezésre – esetleg azt követően. Ha pedig már a versenyzőkérdésnél tartunk, akkor hozzá kell tenni, hogy Razali kiemelte: szerinte nagyon jó helyzetben vannak a 2022-es évet illetően, mivel rengeteg pilóta közül válogathatnak, akik náluk szeretnének menni. Legyen szó jelenlegi MotoGP (köztük Moto2-es) menőkről, vagy éppen esetlegesen a Gyorsasági Motoros Világbajnokságon kívülről (vélhetőleg Superbike vb) érkező pilótákról.
 
Assenben Gerloff (a képen) helyettesítette Morbidellit - Az amerikai jövőre akár a Petronas Yamaha versenyzője lehet
 
„Zajalank a tárgyalások a Yamaha, köztünk és a jelenlegi MotoGP pilótáink között, azonban nem sietünk azzal, hogy bejelentsünk bármit is.” – szögezte le Razali. Habár még nem hivatalos ugyan, azonban Morbidelli jövőre már a gyári alakulatnál szerepel majd, így igazából csak Valentino Rossi sorsa kérdéses. A „Doktor” döntésétől függ így az is, hogy a Petronas Yamahának esetleg kettő új versenyzője lesz-e jövőre. „Úgy hisszük, hogy van időnk, ráadásul abban a luxus helyzetben vagyunk, hogy választhatunk. Mindenki tudja, hogy a Yamaha milyen csomagot tud ajánlani és hogy egy fiatal versenyző mire is lehet képes a csapatunk tagjaként. Rendelkezünk azzal a felépítéssel és csomaggal, melynek köszönhetően a fiatal pilótáknak képesek vagyunk lehetőséget biztosítani arra, hogy megéljék álmaikat. Ezt láthattuk Franco Morbidelli és Fabio Quartararo esetében is, így nem fogjuk elkapkodni és azt a versenyzőt választjuk akit szeretnénk. Az elkövetkezendő néhány futamot követő ideig nem teszünk semmiféle bejelentést a versenyzőfelállást illetően.” – szögezte le a Petronas Yamaha csapatfőnöke, aki természetesen kitért Valentino Rossira is.
 
Sokan várják Rossi (a képen) döntését, köztük a Petronas istálló csapatfőnök, Razlan Razali is
 
„A szezonnyitón láthattunk egy jó kvalifikációs tempót Valentino Rossitól és némi javulást az elmúlt futamokon, azonban tudjuk, hogy nehéz. A szezon második felében is támogatjuk őt, mindennel, amink van.” Azt továbbra sem tudni, hogy Valentino Rossi 2022-ben is folytatja-e karrierjét, ráadásul az sem mellékes (legalábbis a Petronas 2022-es versenyzőfelállása szempontjából biztosan nem), hogy amennyiben igen, akkor ezt a Yamaha és egyben a Petronas színeiben teszi-e majd meg, vagy pedig enged a csábításnak és saját csapata főszponzori vágyának eleget téve felül egy Ducatira. A „Doktor” a mostani nyári szünetre ígérte döntését, melynek közlésére a legjobb időpont az augusztus 6-7-8-i Stájer nagydíjat megelőző csütörtöki sajtótájékoztató lehet. „Fontos arra emlékeztetni mindenkit, hogy Valentino és a Yamaha döntésére várunk a jövő évet illetően. Ez teljesen normális az évnek ebben a szakaszában, ugyanakkor a versenyzői piacot érintő legfrissebb hírek nyilvánvalóan számos új lehetőséget nyitottak meg.” – nyilatkozta a Petonas Yamaha csapatfőnöke.

Fotó: MotoGP Media
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2021  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: