Jegyek

Az új szabályok a rajtrácsot is felkavarják – a 2014-es...

WTCR
Az új szabályok a rajtrácsot is felkavarják – a 2014-es mezőny jelenleg
2013.12.15. 20:00
A túraautó-világbajnokság számára a 2014-es esztendő egy új korszak kezdetét fogja jelenteni az új szabályok bevezetésével, s a változás a mezőnyön is látszik, hiszen számos pilóta új csapatot talált magának. Eddig 13 versenyző helye biztos, ám holnap ez a lista még egy névvel fog bővülni, a Citroën ugyanis bejelenti, ki lesz jövőre Yvan Muller és Sebastian Loeb csapattársa.
 
2014-ben új szabályrendszer lép életbe a túraautó-világbajnokságon, amelynek köszönhetően az autók kinézete is megváltozik, s egyúttal új elnevezések is életbe lépnek a kategóriákat illetően: a TC1-es géposztályba tartoznak majd az új regulák szerint épített kocsik, míg a TC2-ben a 2013-as gépek indulhatnak. A WTCC-ben tehát ez a két kategória fog egymás mellett versenyezni (utóbbiak nyilvánvalóan el fognak maradni teljesítmény terén az új autóktól), s eddig összesen 13 pilóta szereplése tekinthető biztosnak – lássuk, hogyan fest jelen állás szerint a jövő évi rajtrács.
A Citroën hétfőn jelenti be harmadik versenyzőjét
 
Kezdjük rögtön az újonnan érkező Citroënnel, amelyről már hónapok óta tudni, hogy két nagyágyúval, a kilencszeres rali-világbajnok Sebastian Loebbel, valamint a négyszeres túraautó-világbajnok Yvan Mullerrel lendülnek támadásba. A francia gyártó azonban egy harmadik C-Elysée indítását is tervezi, s holnap, azaz hétfőn arra is fény derül, hogy ki ülhet majd bele: a Citroën egy nagyszabású sajtótájékoztató keretében jelenti be, ki lesz a harmadik versenyzőjük 2014-ben. A legvalószínűbb José María López szerződtetése, aki augusztusban beugróként megnyerte Argentínában a második futamot, s aki már több ízben tesztelt a franciáknak.
Az egyik Honda Civicet jövőre is Michelisz Norbi vezetheti
 
Várhatóan a legnagyobb ellenfelük a Honda lesz majd, akik az idei hárommal ellentétben immár négy Civicet küldenek majd csatasorba: a gyári istállónál továbbra is Gabriele Tarquini és Tiago Monteiro fog vezetni, míg a két privát autó közül az egyiket ezúttal is Michelisz Norbert és a Zengő Motorsport kapja meg, a negyedik kocsi pedig a Proteam színeiben induló Mehdi Bennanié lesz. A Ladánál is minden kérdés eldőlt: a James Thompson, Mikhail Kozlovszkij duó mellé megszerezték a 2012-es világbajnok Rob Huffot, aki az egy év után kiszálló Münnich Motorsporttól érkezik az oroszokhoz.
2014-ben már a Lada is három versenyzővel indul majd: a 2012-es világbajnok Rob Huffal erősítettek az oroszok
 
A TC1 negyedik autója a Chevrolet Cruze lesz, amelyet az RML csapat készít fel, s legalább négy, de elképzelhető, hogy hat is lesz belőlük a mezőnyben. Eddig azonban csak három autó kelt el biztosan: elsőként Hugo Valente és a Campos Racing csapott le az egyikre, majd néhány napja a ROAL Motorsport is bejelentette, hogy két Chevy-vel versenyeznek majd 2014-ben, méghozzá két Tommal, Coronellel és Chiltonnal a volánnál. Korábban a Bamboo Engineering is jelezte érdeklődését két kocsi iránt, ám hivatalos bejelentés ezzel kapcsolatban még nem történt.
Egyelőre három darab kelt el az RML által épített Chevrolet-kből
 
A TC2-es kategória szereplőit még ennél is nagyobb homály fedi, eddig ugyanis egyetlen pilóta indulása vált hivatalossá: a szerb Dusan Borkovic az ETCC-ből lép fel a világbajnoki mezőnybe, ahol egy SEAT Leónt fog terelgetni. Az azonban biztosra vehető, hogy nem ő lesz az egyetlen, aki idei autóval fog menni 2014-re: egyrészt további SEAT-ok szereplése valószínűsíthető, másrészt a német MotorSport-Total.com információi szerint az Engstler csapat pedig vélhetően marad a BMW-nél, s ugyanez a forgatókönyv elképzelhető a Wiechers-Sport esetében is.
 
A WTCC 2014-es mezőnye jelen állás szerint:
 
TC1:
Honda Civic: Gabriele Tarquini (olasz, JAS Motorsport), Tiago Monteiro (portugál, JAS Motorsport), Michelisz Norbert (magyar, Zengő Motorsport), Mehdi Bennani (marokkói, Proteam)
Citroën C-Elysée: Yvan Muller (francia), Sebastian Loeb (francia)
Lada Granta: Rob Huff (brit), James Thompson (brit), Mikhail Kozlovszkij (orosz)
Chevrolet Cruze: Tom Coronel (holland, ROAL Motorsport), Tom Chilton (brit, ROAL Motorsport), Hugo Valente (spanyol, Campos Racing)
 
TC2:
SEAT León: Dusan Borkovic (szerb, Nis-Petrol)
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2021  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: