Jegyek

Braekeleer: „A Citroën jelen pillanatban előttünk jár”

WTCR
Braekeleer: „A Citroën jelen pillanatban előttünk jár”
2013.09.10. 11:11
Bár még javában tart a 2013-as WTCC-szezon, ám a háttérben, a színfalak mögött már a 2014-es idény is kezdetét vette. Mindenki a Honda és a Citroën párharcát várja, és már az előjáték is igen izgalmasan alakul. Hiába van ugyanis tapasztalati téren egy év fórja a Hondának, a 2014-es, új szabályok szerint épített autót a Citroën kezdhette el előbb fejleszteni.
 
A P1race-nek adott interjúban már Alessandro Mariani is utalást tett rá, hogy mivel az FIA túl későn hozta nyilvánosságra az új szabályokat, így a JAS Motorsport csak késve tudta elkezdeni az új, 2014-es Hondák megépítését. Az olasz csapatfőnök akkor viszont azt még nyíltan nem mondta ki, hogy a Citroën lépéselőnyben lenne velük szemben, ám William de Breakeleer úr szerint ez jelen pillanatban nyilvánvaló.

„Ők jelen pillanatban előttünk járnak, mert nekik van már autójuk, míg nekünk nincs” – mutatott rá a pofonegyszerű igazságra Braekeleer, akit a TouringCarTimes munkatársa szólaltatott meg a múlt hétvégi, sonomai WTCC-forduló helyszínén. „A rendelkezésre álló idő tekintetében hátrányban vagyunk most, mivel nekünk még be kell fejeznünk ezt a szezont is, és eleve csak az után tudtuk elkezdeni az új autónk fejlesztését, hogy az új szabályokat meghozták. Most nyilvánvalóan fogócskát kell majd játszanunk a fő riválisunkkal” – fogalmazott a Honda Europe motorsport menedzsere, aki arra is egyértelmű igennel felelt, vajon a Citroën kiforrottabb technikával kezdheti-e meg a 2014-es szezont, mint a Honda.

„Igen, később kezdtük el az új autó fejlesztését, mint a Citroën, ezért az ő autójuk előrehaladottabb állapotban lesz a szezon elején, mint a miénk. De szintén amiatt, hogy későn jöttek az új szabályok, lehetőségünk lesz év közben is változtatni az autón és a homologizáción, és ez viszont a segítségünkre lesz, hogy a szezon során új alkatrészeket teszteljünk és vessünk be az autón. Ez azt jelenti, hogy ha a szezon elején lesz is egy kis hátrányunk a teljesítmény terén, meglesz rá a lehetőségünk, hogy gyorsan ledolgozzuk azt” – ütött meg bizakodó hangot Braekeleer.  

Valljuk meg, ez azért nem hangzik túl jól hondás szemszögből, hiszen akaratlanul is felsejlik előttünk az idei szezont megelőző időszak, amikor folyton azt hallottuk a Hondától, hogy a szezon első felében még biztosan hátrányban lesznek a Chevrolet-kkel szemben, de évközben fokozatosan ledolgozzák majd ezt a hátrányt, és az év vége már remélhetőleg az övék lesz. Azóta tudjuk, mi történt, még mindig Yvan Muller és a Chevrolet van trónon, és a hondások most már bevallottan nem is fejlesztik tovább az új autót, mert jönnek az új szabályok.

Most pedig látszólag ott tartanak, ahol a part szakad, hiszen hiába lesz jövőre egy évvel több tapasztalatuk a WTCC-ről, mint az újoncként becsatlakozó Citroënnek, magát a 2014-es autót mégis a franciák tudták előbb elkezdeni megépíteni. Mindenesetre kívánjuk nekik, hogy valóban sikerüljön legalább pariban lenniük majd a Citroënnel, hiszen semleges szurkolóként mindenki izgalmas csatákat szeretne látni a pályán. Magyarként meg nagyon gyors Hondákat, hiszen az biztos, hogy a négy új Civic közül legalább egy, de lehet, hogy kettő a Zengő Motorsporté lesz jövőre is.

„A terv az, hogy marad a két gyári autó, de mellette már két privát autónk lesz. Jelen pillanatban még nem beszélünk a jövő évi pilótafelállásunkról. Két gyári autónk lesz, és időben tudatni fogjuk mindenkivel, hogy ki fogja vezetni őket” – árulta el a projektvezető, aki ezeket a szavakat már büszke világbajnokként mondhatta, mivel a Honda a hétvégén begyűjtötte a gyártók vb-címét a WTCC-ben, igaz, idén ehhez csak a Ladát kellett legyőzniük. A Honda a BMW, a SEAT és a Chevrolet után a negyedik márka a sorozat történetében, amely elnyerte a gyártók bajnoki címét.

„Jó volt győzelemmel ünnepelni a bajnoki címet. Igazából ez a győzelem volt az, ami igazán fontos volt számunkra, és az, hogy mindhárom autónk nagyszerűen muzsikált. Mindhárom pilótánk fantasztikus munkát végzett ezen a hétvégén, úgyhogy ez egy nagyon jó víkend volt a Honda számára” – mondta el Braekeleer úr, majd végül hozzátette:

„Fontos, hogy egy a Honda számára nagyon jelentős piacon nyertünk, és éppen Suzuka előtt. Remélhetőleg ez még inkább megsokszorozza majd a szurkolók érdeklődését, és az, hogy a gyártók bajnoki címével a zsebünkben utazhatunk Japánba, azt hiszem, egy szép ajándék a Hondának, amiért csatlakoztak a WTCC-be” – zárta a Honda Europe motorsport menedzsere.
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2021  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: