Jegyek

Brno, 3. nap: Versenyzői nyilatkozatok

MotoGP
Brno, 3. nap: Versenyzői nyilatkozatok
2014.08.17. 18:13
Véget ért a MotoGP idei tizenegyedik nagydíja. A legfontosabb talán, hogy megtört Marc Marquez sikerszériája, nem is akárhogy! Három legnagyobb ellenfele mind előtte végeztek, Pedrosa, Lorenzo, Rossi sorrendben. Iannone és Dovizioso is szépen mentek, a Ducati talán valamicskét előrelépett.
 
A magyaroknak oly’ kedves és ismert Brnóban rendezték 2014 tizenegyedik MotoGP nagydíját. Marc Marquez pole pozíciója után sokan egy újabb sima győzelmet jósoltak az ifjú titánnak, a vasárnap viszont megviccelte őt. Míg eddig Iannonét általában könnyen ugrotta át, most jó néhány kanyaron keresztül kellett vele csatáznia, mire elé keveredett. Más kérdés, mekkora szerepe volt ennek a Ducati javulásának, valamint Marquez motorjának esetleges gondjainak. A végén Marc a dobogót is elvesztette, míg csapattársa bezsebelte idei első győzelmét. Jorge Lorenzo lett a második, neki valószínűleg az volt a legnagyobb bánata, hogy nem volt még egy kör hátra, hiszen a leintésre egy másodpercen belülre megközelítette Pedrosát. A dobogó alsó fokára Valentino Rossi állhatott, aki a végére szinte teljesen egyedül maradt a pályán. Lássuk, hogyan vélekedtek a főszereplők erről a versenyről!
 
Repsol Honda
 

Dani Pedrosa, 1. hely
„Nem úgy terveztem a versenyt, ahogy alakult. Jorge nagyon erős volt az első körökben, szóval meg kellett változtatnom a tervemet, és nyomnom kellett, hogy elkapjam. Képes voltam jó tempót menni és előnyt kialakítani. Volt néhány problémánk a tapadással és a kanyarkijárattal az első körök után. Nagyon örülök, hogy megnyertem ezt a versenyt! Idén kemény volt az út a győzelemig, de ma mindenki nagyon boldog a csapatban. Látni a mosolygó arcukat örömmel tölt el engem is, mert mindig megpróbálod a legjobb eredményt megszerezni, de nem mindig tudod megtenni. Idén elképesztő ellenfelünk van Marc személyében, akinek nagyszerű teljesítménye volt minden fordulón eddig. Talán a mai nem a legjobb napja volt, de úgy vélem, jól is dolgoztunk ezen a hétvégén, hazahozni a győzelmet a csapatnak fantasztikus érzés.”

Marc Marquez, 4. hely
„A mai egyike volt azoknak a vasárnapoknak, amikor nem is éreztem magam teljesen jól a motoron, és a motort sem sikerült a legjobban beállítani. Ez nem a csapat, vagy az én hibám volt, egyszerűen nem éreztük ugyanazt, mint a többi vasárnapon. Mindenesetre nagy teher esett le a vállamról, mivel többé nem kérdezik az emberek, meg tudom-e nyerni az összes versenyt. Fontos volt az is, hogy képesek voltunk arra figyelni, hogy megtartsuk a negyedik helyet, még akkor is, ha kemény volt nem a győzelemért harcolni, 13 pontot szereztünk, amik fontosak a bajnokságban, és nagy az előnyünk. Ami számít, hogy ki nyeri a címet, nem az, hogy ki nyeri a legtöbb versenyt.”
 
Movistar Yamaha MotoGP
 

Jorge Lorenzo, 2. hely
„Végre legyőztük Marcot, de sajnos nem én szereztem meg ezúttal a győzelmet. Volt esélyem azt megszerezni, mert jól éreztem magam a warm upon, és a verseny első köreiben is. Az egyetlen probléma az volt, hogy a motor másnak érződött néhány kör után, és Dani elkapott. Agresszívabbnak kell lennem, mert el tudott menni. A motor nem volt olyan rossz a verseny végén, de a határon voltam, hogy elkapjam. Ha lett volna még egy kör, megpróbálhattam volna legyőzni őt, de túl késő volt. Meg akartam próbálni, és harcolni a győzelemért, de Dani nagyon jó tempóban motorozott. Jó esély volt ez számunkra, hogy nyerjünk, mert Marc nem volt elég fit, de nem terveztük meg tökéletesen a versenyt, szóval tanulnunk kell ebből a jövőben. Örülök a Yamaha munkájának, és annak, hogyan javítottak a motoron az elmúlt néhány versenyen. Úgy vélem, a többi pályán is nagy lesz a javulás. Fizikálisan is nagyon erősnek éreztem magam, szóval ha jól megy, a győzelemért harcolhatunk.”

Valentino Rossi, 3. hely
„Nagyon örülök az eredménynek, mert ez egy nehéz hétvége volt. Tegnap elestem és megsérült az ujjam. A ma reggel nagyon rossz volt, amikor a beállításokat ellenőriztük, és a fájdalom is megnehezítette. Délután meglátogattam a mobil klinikát, hogy felkészítsék az ujjam a versenyre. Silvanóval (Galbusera) és az egész csapattal képesek voltunk beállítani a motort és jó versenyünk lehetett. Boldog vagyok. Jó a tempónk, és egy újabb dobogót szereztünk. Sajnos kis időt veszítettem az első körökben, mert nem voltam biztos, de aztán megtaláltam a ritmust és aztán nagy öröm volt legyőzni Marcot. Csúszkált, és gondja volt, szóval nem volt elég gyors. Természetesen megpróbáltunk még előrébb kerülni, de a harmadik hely nem volt olyan rossz Brnóban, mert Dani és Jorge nagyon erős versenyt mentek.”

Pramac Racing
 

Andrea Iannone, 5. hely
„Nagyon örülök a mai eredménynek. Sikerült egy kört az élen motoroznom! Tudtam, hogy Jorge, Dani, Vale és Marc gyorsabbak nálam, de csak a saját versenyemre koncentráltam. Élveztem a futam első részét, megpróbáltam követni Danit, miután megelőzött: a bemelegítésen tartani tudtam a tempóját, de a versenyen három tizeddel gyorsabb volt nálam, ezért úgy döntöttem, nem nyomom annyira, mert nem lett volna értelme. A verseny második részében Dovi és én számos alkalommal oda-vissza megelőztük egymást, képes volt keményebben fékezni, mint én. Élveztem a dolgot, s örülök magam, a csapat és a Ducati miatt is. Már látom a fényt az alagút végén a jövőt illetően!”

Ducati Team
 

Andrea Dovizioso, 6. hely
„Elégedettnek kell lennünk a mai versennyel, mert ismét sikerült csökkentenünk a lemaradásunkat az élmezőnnyel szemben. Iannone és én is mehettünk volna talán gyorsabban, de nem nyomtuk száz százalékosan a teljes verseny alatt, mert túl messze voltunk az élbolytól, mögöttünk pedig nem volt senki, aki veszélyeztette volna a helyünket. Mindketten a lágy abroncson rajtoltunk, s nem akartuk túlságosan elhasználni őket: talán a keményebb keverék jobb választás lett volna, mindenesetre a végső helyezésünkön az sem változtatott volna. Sajnos nem tudtam Iannone ellen harcolni az utolsó néhány körben, mert a motorom teljesítményt vesztett a futam során, s ennek eredményeképp nem tudtam a szélárnyékéban maradni.”

Michele Pirro, 12. hely
„A mai eredmény kicsit elmaradt a várakozásaimtól, mert azt hittem, jobb a tempóm, de sokat szenvedtem a verseny során. Mindkét karom is fájt, miután már két hónapja nem versenyeztem. Mindenesetre próbáltam tartani a tempót, hogy értékes adatokat gyűjtsek a mérnökeim számára. Holnap a teszten folytatjuk a fejlesztési munkákat, mivel még mindig van néhány dolog, amit ki kell próbálnunk és le kell ellenőriznünk.”

Cal Crutchlow, kiesett
„Természetesen csalódást keltő volt a verseny úgy, hogy már a második körben ki kellett állnom. Elkövettem egy hibát a hármas kanyar féktávjánál, el kellett kerülnöm az előttem haladó Aleix Espargarót, így kicsúsztam a pályáról. Csalódott voltam emiatt, mert úgy éreztem, ma lehetett volna egy nem túl rossz csatánk. De amikor visszatértem az aszfaltcsíkra, fájt a vállam a kavicságyba való érkezés miatt, s így nem volt értelme folytatni, ezért úgy döntöttem, inkább megkímélem magam a silverstone-i versenyre.”
 
LCR Honda
 

Stefan Bradl, 7. hely
„Az előző nehéz hétvégék után most meglehetősen elégedettek lehetünk az eredménnyel. Ugyanakkor ez is kemény hétvége volt számunkra, mert szombat délelőtt kicsit elvesztettük a fonalat, s ezért a Q1-ben is szerepelnem kellett, hogy visszatérjünk eredeti formánkhoz. Nem sikerült tökéletesen a rajtom se, mert egy kis egykerekezés miatt nem volt jó a kigyorsításom. Megpróbáltam utolérni az előttem lévő srácokat, Dovit és Iannonét, de valamilyen okból kifolyólag nem tudtam ugyanazt a tempót diktálni, miközben az első gumival szenvedtem, a hátsó meg elkezdett fogyni. A hetedik hely elég jó, de még jobb lett volna, ha megvertük volna a ducatis srácokat.”
 
NGM Forward Racing
 

Aleix Espargaro, 8. hely
„Mi vagyunk az első Open motor, és elégedet vagyok a mai eredménnyel, mivel a maximumot nyújtottuk, amit tudtunk. Nehéz hétvége volt, és a csapat remek munkát végzett. Sokat dolgoztuk a beállításon, sok dolgot változtattunk, és ma reggel már megoldásokat is kipróbáltunk. Brno egy nagyon gyors pálya, és tudtuk, hogy szenvedni fogunk. Ezenfelül, mint Indy-ben, küzdöttem az elejével, szóval örülök, hogy Bradley-vel küzdhettem, és az öcsémmel, Pollal. A maximumot nyújtottam, és néhány jó pontot szereztem a bajnokságban.”

Monster Yamaha Tech3
 

Bradley Smit, 9. hely
„Mondanom sem kell, hogy a mai eredmény sokkal rosszab, mint amire számítottam egy ilyen erős kvalifikáció után, és biztos voltam benne, hogy sokkal közelebb tudok menni a vezető motorokhoz. Rejtély, hogy miért, de kevesebb hátsó tapadásom volt, mint ma reggel, vagy tegnap délután. A kipörgésgátló rendszeremnek többet kellett dolgozni a versenyen, és sok időt veszítettem a kanyarkijáratokon, plusz még amikor egyenesen mentem, a hátulja még mindig kipörgött. Ez frusztráló befejezése ennek a hétvégének, mivel tudom, hogy sokkal jobb tempóm volt, mint amit ma mutattam. Érzem, hogy a top hatban kellene lennünk, és a gyári srácokkal kellene kihívni, de az ilyen dolgok megtörténnek néha, szóval most ki kell találnunk, miért, aztán fel kell készülni, mivel a hazai nagydíjamra megyünk, ahol biztosan nagyszerű versenyem lehet a hazai közönség előtt.”

Pol Espargaro, kiesett
„Nem tudom takarni, hogy csalódott vagyok, mivel egy esés soha nem az, ahogyan egy versenyző be akar fejezni egy nagydíjat, de még mindig hiszem, hogy jó munkát végeztünk a hétvégén. A versenytempónk igazán ígéretesnek tűnt, és a rajtom nem volt olyan rossz, mivel néhány helyet fel tudtam jönni. De a motor eleje nagyon ideges volt, és elkövettem egy kicsi hibát az egyenesben, szóval veszítettem némi helyet Valentinóval szemben, és nem tudtam tovább követni a bolyt. Aztán Bradl megelőzött, és ebben a szakaszban elkezdtem kicsit jobban kezdtem érezni magam, míg megtaláltam egy jobb ritmust, de amikor észrevettem, hogy kicsit ellép, keményebben nyomtam és figyelmeztetés nélkül elvesztettem az elejét. Igazán kár, mivel egyáltalán nem az, ahogyan be akartam fejezni a hétvégét, de most a holnapi tesztnapunkra kell gondolnom, mivel sokat kell dolgoznunk a felkészülésen, és a csomag legnagyobb részén kell megpróbálni javítanunk, ami én vagyok.”

GO&FUN Gresini Honda
 

Alvaro Bautista, 10. hely
„A verseny alatt képes voltam javítani néhány pozíciót, de nem örülök a motoron szerzett érzéseimnek, ugyanazokkal a problémákkal küzdöttem, mint egész hétvégén. Valójában nem érzem a kapcsolatot a hátsó kerék és az aszfalt között, és ilyen körülmények között nehéz volt menni. Jól rajtoltam, de nem sokkal ezután néhányan megelőztek, mert gyorsabban tudtak bemenni a kanyarokban, míg én nem tudtam ezt megcsinálni a tapadás hiánya miatt. Aztán visszaszereztem azokat a helyeket, de nem tudtam sokkal többet tenni. Kár, sajnos jelenleg nem találjuk a szezon első versenyein tapasztalt jó érzéseket. Keményen kell dolgoznunk a következő néhány versenyen, hogy találjunk valamit, ami lehetővé teszi, hogy több tapadásunk legyen.”

Scott Redding, 11. hely
„Összességében örülök a versenynek, habár nehéz volt, ma reggel volt egy kis esésem is a bemelegítésen, és nem voltam magabiztos a hűvös időben, de a versenyen elkezdtek visszajönni az érzéseim, bár néhány körbe telt. Csak beragadtam Pirro mögé majdnem az egész versenyen, volt néhány tized a zsebemben, de nem tudtam kihasználni, ez lehetővé tette Aoyamának, hogy majdnem elkapjon. Szóval az utolsó szakaszban úgy döntöttem, megelőzöm Pirrót, mert tudtam, hogy előtte maradhatok. Mint mondtam, örülök az eredménynek, de jó lett volna, ha közelebb maradok a többi előttem lévő versenyzőhöz.”

 
Írta: Balogh Tamás és Keszthelyi Gábor
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2021  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: