Jegyek

Év végi összefoglaló a számok nyelvén

MotoGP
Év végi összefoglaló a számok nyelvén
2014.11.20. 09:15
Az elért pontok, győzelmek, pódiumok és rajthelyek mellett számos dolgot figyelembe lehet venni egy-egy versenyző teljesítményét elemezve. A MotoGP hivatalos honlapja, a motogp.com egy érdekes cikk formájában közölte az idei szezon statisztikáit. Ebből kiderül, mennyire nehéz ma a királykategória élmezőnyébe keveredni.
 
Lepd meg magad vagy a párod eredeti MotoGP-s és Valentino Rossi-s termékekkel! Gyere és válogass kiváló minőségű raktárkészletünkből! Nálunk mindent megtalálsz: kulcstartók, matricák, ruházati termékek és kiegészítők, kedvező áron! (x)

A hétköznapi életben sokszor fanyalogva fogadjuk a statisztikákat, ugyanis olykor ferde képet adnak. A technikai sportok viszont egész másak, minél jobban belemerülünk a számok világába, annál árnyaltabb képet kapunk az éppen vizsgált területről. A fejlett technológiáknak köszönhetően a MotoGP-ben ma már szinte bármit rögzíteni tudnak, így a statisztikák is egyre részletesebbek lehetnek. Ezekből emelt ki néhány érdekesebbet a motogp.com a minap.
Megérdemelten került hozzá a bajnoki cím
 
Marc Marquez elképesztő évet produkált, alig van olyan mutató, amiben nem ő bizonyult a legjobbnak 2014-ben. Az elérhető 450 pontból 362-t vitt haza, ami több, mint 80%-os mutató élete második királykategóriás szezonjában. Ezt rekordszámú, 13 győzelemmel sikerült elérnie. A kvalifikációkon sem lustálkodott, győzelmeivel megegyező számban indulhatott az élről. Megérdemelten lett tehát ő az edzéskirály, amiért egy luxusautót zsebelt be. Marquez összesen 214 kört teljesített a verseny élén haladva. Ez hatalmas szám, hiszen Lorenzo 98, Rossi 80, Pedrosa 19, Bradl 13, Iannone 12, Dovizioso 11, Aoyama pedig egy kör erejéig vezette a mezőnyt. Ez összesen 234 kör, ami csupán 20-szal több, mint amit Marc egymaga produkált.
Egyedül Aoyama ért célba minden versenyen
 
A királykategóriában csupán egy olyan motoros volt, aki minden nagydíjat be tudott fejezni. Ő nem más, mint Hiroshi Aoyama. A japán versenyző így 2108 km-t tett meg versenykörülmények között. Az edzéseken megtett leghosszabb táv – tavalyhoz hasonlóan – Rossi nevéhez fűződik, a „Doktor” 7464 kilométernyit gyakorolt 2014-ben. Ennek meg is lett a gyümölcse 13 dobogó formájában, amiből kettő győzelem volt. Ezzel az összetett második helyére ért fel év végén.
Nem sokan büszkélkedhettek top 3-as eredménnyel
 
A dobogó legfelső foka nagyon keveseknek adatott meg. Ez nem csak idén, de tavaly sem volt másképp. A két szezon alatt összesen négy olyan versenyző volt, aki a többiek fölé magasodva ünnepelhetett. Nem meglepően ők Marc Marquez, Jorge Lorenzo, Dani Pedrosa és Valentino Rossi voltak. A bajnok ezalatt a két idény alatt 19-szer, Lorenzo 10-szer, Pedrosa 4-szer, Rossi pedig 3-szor diadalmaskodott. A második és a harmadik hely sem volt azonban bárkinek kiadó. 2013-ban és 2014-ben összesen hatan mondhatták el magukról, hogy a nagy négyessel pezsgőzhettek. Közülük Crutchlow a legjobb összesen 5 dobogós hellyel, őt Dovi követi kettővel. Rajtuk kívül A. Espargaro, Smith, Bautista és Bradl egy-egy alkalommal az emelvényre.    
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2021  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: