Jegyek

Futamelőzetes – Assen

Superbike
Futamelőzetes – Assen
2014.04.24. 10:59
A hétvégén rendezik a Superbike világbajnokság harmadik fordulóját, amelynek a „motorsportok katedrálisának” tartott asseni aszfaltcsík ad otthont. A szentélyben ezúttal is több honfitársunknak szurkolhatunk majd, hiszen Tóth Imre, Sebestyén Péter, Németh Balázs és Bódis Richárd is a magyar színeket képviseli, illetve jelen lesz a H-Moto Team két külföldi versenyzője is.
 
Aligha kell bemutatni egyetlen motorsport-rajongónak is az asseni pályát, hiszen a holland aszfaltcsík mára az egyik legkultikusabb helyszínévé vált a nemzetközi motorsportnak. 1949 óta, vagyis a gyorsasági motoros világbajnokság indulása óta az összes esztendőben (!) vendégül látta a mezőnyt, míg a Superbike világbajnokság is elég hamar, 1992 óta ellátogat a „motorsportok katedrálisának” nevezett létesítménybe.
 
Mai kialakításában egy 4555 méter hosszú, 17 kanyart tartalmazó, rendkívül technikás pályának minősül, amely nem mellesleg rengeteg versenyzőnek is a kedvence. Már csak emiatt is elképesztően izgalmas versenyeket szoktak futni a motorosok rajta – emlékezhetünk például a 2008-as 125 köbcentis viadalra, amelyen Talmácsi Gábor egy megszakítást követően az ötkörösre redukált sprintfutamon a 11. helyről startolva tudott diadalmaskodni (a magyar világbajnok egyébként 2005-ben is nyert a „szentélyben”).
 
Ami a Superbike világbajnokság mezőnyét illeti: a tavalyi versenyeken az a Tom Sykes és Eugene Laverty győztek, akik aztán majdnem az év végéig harcoltak egymással a világbajnoki címért. Egyelőre az idei négy futamból is hármat ők ketten nyertek meg, ám közülük egyértelműen Sykes utazhat magabiztosabban a holland fordulóra: a címvédő és a Kawasaki Aragónban rendkívül meggyőzően teljesített, míg a Phillip Islanden még remek formát mutató Suzuki visszaesett, így az ír győzelmi esélyei is jelentősen megcsappantak.
Sykes aragóni dupla sikere után a pontverseny éllovasaként érkezik Hollandiába
 
Ugyanakkor az esélyeket illetően nem csak kettejükről érdemes beszélni, hanem például a regnáló világbajnok csapattársáról, Loris Bazról, aki idén sokkal jobb teljesítményt nyújt, mint egy éve, s bizony komoly kihívója lehet brit kollégájának. Rajtuk kívül pedig ott van természetesen az Aprilia párosa is, illetve a Honda és a Ducati is érezhetően közelebb van a tűzhöz, mint korábban, így voltaképpen lehetetlen megjósolni, ki örülhet majd a vasárnap 10:30-kor és 13:10-kor rajtoló futamok végén.
 
Ráadásul egyes időjárás-előrejelzések szerint még akár a csapadék is beleszólhat a küzdelmekbe, amelyek például jól jöhetnek a magyaroknak is. A Team Toth két versenyzőjének, Tóth Imre és Sebestyén Péternek eddig nem sikerült 2014-ben a pontszerzés, de egy esetleg kaotikus, esős viadal sokkal nagyobb sanszot teremtene számukra egy jó eredmény elérésére.
 
Assenben egyébként nem csak nekik, hanem a további kategóriák magyar szereplőinek is drukkolhatunk. A Superstock 1000-ben ezúttal is ott lesz Németh Balázs, aki hiába kezdte jól az évadnyitó aragóni hétvégét, végül bukott a versenyen, valamint a H-Moto Team két külföldi versenyzője, a román Robert Muresan és az olasz Riccardo Cecchini is. Ami pedig a Superstock 600-at illeti: a Talmácsi Racing pártfogoltja, Bódis Richárd szintén jelen lesz Hollandiában. Lesz kiért szorítanunk tehát az asseni versenyhétvégén is, amelynek menetrendje itt található.
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2021  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: