Jegyek

Futamelőzetes – Catalunya

MotoGP
Futamelőzetes – Catalunya
2014.06.10. 17:08
Ezen a hétvégén érkezik a MotoGP idei hetedik versenyhétvégéjéhez, a helyszín ezúttal a versenyzők és szurkolók körében is népszerű Catalunya lesz. Pénteken tehát kezdetét veszi az őrület, idén ez lesz a második spanyol helyszín a négyből.
 
Az előttünk álló hétvégén Montmelóba érkezik a MotoGP, a Barcelonától körülbelül 25 kilométerre északra fekvő kisváros már 1992 óta ad otthont a MotoGP-nek, ’92 és ’94 között az Európai Nagydíj nevet viselte az esemény, 1995-től kapta meg a Gran Premio de Catalunya nevet a rendezvény. A Circuito de Catalunya pálya 4727 méter hosszú, leghosszabb egyenese 1047 méter hosszú, így a motorerő ezen a pályán nem elhanyagolható tényező (a legnagyobb elért sebesség Marquez nevéhez fűződik, tavaly 342,4 km/órát ért el a célegyenesben). A versenyzők ötször fordulnak balra, nyolcszor pedig jobbra Catalunyában a 12 méter széles aszfalton. Érdekes, hogy a legjobb pole idő tavalyról származik, Pedrosa futott 1’40.893-at, a versenyben futott leggyorsabb kör viszont még 2008-ból való 1’42.358-cal, ami szintén Pedrosa nevéhez fűződik.

Technikai szempontból a csapatok számára előnyös, hogy épp Mugello után következik a naptárban a katalán helyszín, hiszen a két pálya karakterisztikája hasonló. A fékek viszont nagyobb terhelésnek vannak kitéve, mivel több lassú kanyar található a pályán. Megtalálni a motorok helyes balanszát itt is kulcsfontosságú, különösen a technikás középső részen és a negyedik szektorban, ahol egyáltalán nem mindegy, ki milyen ívet választ az utolsó körben. A hármas kanyar egy hosszan elnyújtott jobbos, ahol a nagy kanyarsebesség sok időt hozhat a konyhára. Ezen kívül oda kell figyelni a megfelelő kigyorsításokra és a kemény féktávokra is, ezért itt különösen nehéz megtalálni a nyerő kompromisszumot, de nem lehetetlen.
 
Az esélylatolgatás alap esetben nem lenne egyszerű feladat egy ilyen összetett pályán. A beállítások sokféle variációja miatt nagy adok-kapokra lehetne számítani. Idén azonban van egy Marc Marquez nevű ifjú titán a mezőnyben, aki eddig minden futamot megnyert a pole-ból indulva. Ha ez nem tüzelné fel eléggé, Catalunya hazai pálya számára, ami saját bevallása szerint is extra motivációt ad számára. Egyértelműen az a hétvége legnagyobb kérdése, meg lehet-e állítani a lavinaként mindent és mindenkit elsöprő fiatal spanyolt? Erre a legnagyobb esélye talán Jorge Lorenzónak és Dani Pedrosának van. Catalunyában már háromszor fordult elő, hogy Lorenzo nyert, míg mögötte Pedrosa ért be másodikként. Így volt ez 2010-ben, 2012-ben és a tavalyi szezonban is. És ne feledjük, Catalunyában ők is otthon vannak.
Vajon ki tudja majd Marquezt csatára kényszeríteni?
 
A jelenlegi formát figyelembe véve viszont egyértelmű hátrányban vannak, míg tavaly végig tudtak csatázni egymással, Pedrosa az utóbbi két futamon nem fért fel a dobogóra, Lorenzo pedig Mugellóban mindössze második alkalommal ünnepelhetett a pódiumon, igaz, az a küzdelem és második hely biztosan segített abban, hogy fejben összeszedje magát és újra úgy versenyezhessen, ahogyan azt megszoktuk tőle. Lorenzo csapattársa, Valentino Rossi is futott már nagyszerű versenyeket ezen a pályán, idei teljesítménye pedig sokkal meggyőzőbb, mint a tavalyi, így egyértelműen a dobogóra esélyesek között kell említeni. De, hogy ő, vagy az előbb említett két spanyol közül meg tudja-e valaki fékezni Marquezt, azt nagyon nehéz előre megjósolni. Jó versenyt futhat például még Alvaro Bautista is, aki spanyolként szintén otthon versenyez, bár Mugellóban nem remekelt, az ottaniakból okulva és a hazai pályát kihasználva akár a Franciaországban mutatott formáját is hozhatja. Rajta kívül nagyon erősek lehetnek még a Ducatik is, Iannone például nagyszerűen használta ki új erőforrásuk erejét az előző versenyhétvégén (igaz, a versenyen nem úgy teljesített, ahogy szerett volna).
Nem csak a Marc VDS-é a világ…
 
A kisebb kategóriákat is van miért várni. A Moto2-ben egyértelműen a Marc VDS versenyzőpárosa dominál, Rabat három alkalommal, Kallio pedig két alkalommal pezsgőzhetett eddig a dobogó legtetején. Viszont nem csak róluk szólhat a hétvége, Salom és Vinales is megmutatták már idén, hogy képesek a legelejével menni, ráadásul ők is hazai pályán versenyeznek majd, igaz, ezt Rabat is elmondhatja magáról. Jó szereplés várható az utóbbi két futamon mutatott teljesítménye alapján Corsitól is, valamint egész évben jól teljesít Aegerter és Folger is, a verseny tehát biztosan nem csak egy csapaton belül fog lejátszódni.
Hasonló célfotó is készülhet Catalunyában
 
Ami a legkisebbeket illeti, Miller fatális hibája miatt kicsit összerázódott az összetett eleje. Az ausztrál még így is vezeti a pontversenyt, előnye azonban mindössze öt pontra olvadt Fenatival szemben, aki ha átmenti ide a Mugellóban mutatott jó formáját, könnyen esélyes lehet a duplázásra. Kettejüknek viszont egy komplett spanyol armadával kell majd megküzdeniük, Rins, Marquez, Isaac Vinales és Vazquez minden futamon ott tudnak lenni az élmezőnyben. És mivel a célvonal itt is elég messze van az utolsó kanyar kijáratától, nem elképzelhetetlen egy újabb fantasztikus befutó, idén már többször is megörvendeztették a rajongókat hasonlókkal a Moto3 legjobbjai.
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2021  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: