Jegyek

Futamelőzetes – Donington

Superbike
Futamelőzetes – Donington
2014.05.20. 10:44
A Superbike világbajnokság idei ötödik fordulójához érkezik ezen a hétvégén. Ez alkalommal Donington Park ad majd helyt a száguldásnak. Mivel ide csak a Superbike és a Supersport látogat el, Bódis Ricsinek és Németh Balázsnak ezúttal nem szoríthatunk, de a Racing Team Toth két versenyzője, Tóth Imre és Sebestyén Péter most is keményen húzza majd a gázt.
 
A doningtoni pályát jól ismerhetik Olvasóink, mivel hosszú éveken át a MotoGP és a Superbike mezőnye is ellátogatott a Birminghamtől északkeletre fekvő pályára. A versenyrendezés a pálya népszerűsége ellenére sem mondható folyamatosnak, legutóbb 2010-ben telt el Superbike szezon Donington nélkül. Akkor a pályát át szerették volna építeni a Forma-1-re, ez azonban meghiúsult, így 2011-ben már újra felbőghettek a kétkerekű vadállatok az angol aszfaltcsíkon.
 
 Maga a pálya nem tartozik a hosszúak közé a maga 4023 méterével, azonban vonalvezetése nagyon izgalmas. Az 550 méter hosszú célegyenest nyolc izgalmas, tempós kanyar követi, a kilences kanyar egy trükkösebb, lassabb, amit a 10-es és 11-es által formázott sikán követ. A pálya utolsó két kanyarja, a 12-es és 13-as is lassú visszafordítók, tehát a pályát egy gyorsabb, lendületesebb, valamint egy trükkös, stop ’n go részre lehet osztani. A beállításoknál tehát ennek a kettőnek a kombinációját nagyon fontos jól eltalálni.
 
Rea tovább menetel majd?

Ami az idei Superbike-ot illeti, az legnagyobb kérdés jelen esetben az, vajon meg lehet-e állítani hazai pályán Jonathan Reat, aki zsinórban három futamot nyerve vette át a vezetést a világbajnokságban. Erre több jelentkező is van, Chaz Davies stabilan hozta Imolában a második helyeket, a Ducati talán magára talált, a pálya hátsó technikás részén az L2-es elrendezésű motorblokk miatt előnyük is a lehet soros elrendezésű motorblokkokkal felszerelt motorokkal versenyzőkkel szemben. Az előbb említett két versenyző számár hazai pályának számít Donington, de nincsenek ezzel egyedül, rajtuk kívül Sykes, Haslam, Lowes, Camier és Iddon is mind britek, de az év elején Phillip Islanden remeklő ír Laverty sem számít idegennek.
 
Giugliano is jó lehet, ha higgadt tud maradni

 Közülük Iddon és Camier EVO-s mivoltuk miatt, Laverty és Lowes pedig kissé gyengélkedő Suzukijuk miatt valószínűleg egy alapos felhőszakadásban reménykednek. Erre van esély, nem egyszer áztatta eső a pályát, sokak számára emlékezetes lehet a 2008-as Superpole, amikor Ryuichi Kiyonari esőben mutatott hihetetlen motorozását még a versenyzőtársak is elismeréssel figyelték a boxból. De természetesen nem csak helyi versenyzők és esőmenők lesznek a pályán, az idén kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtó Guintoli is képes lehet egy szép eredményre. Talán csapattársa, Marco Melandri is képes lesz felvenni a ritmust, amit idén eddig csak keresgélt. Egy másik olasz, a forrófejű Giugliano pedig mindenhol gyors tud lenni, ha a hűvös Anglia őt is le tudja hűteni, szép versenyt futhat.
 
Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban említsük meg honfitársainkat is. A Racing Team Toth versenyzői ezen a hétvégén sem lazsálhatnak. Peti tempója az imolai második futamon már elég jó volt, ha azt a formát át tudja menteni Doningtonra és olyan sebességgel be is fejezi a versenyt, jó esélye van egy szép eredményre. Tóth Imiben is ott van a potenciál, sőt, ha kis szerencsével leesik az eső, biztosan sokkal előrébb végez, mint az eddigi futamokon, emlékezzünk vissza, Monzában milyen nagyszerű futamot ment esőben. Sok szerencsét kívánunk és szurkolunk nekik!       
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2021  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: