Jegyek

Futamelőzetes és menetrend – Aragón

MotoGP
Futamelőzetes és menetrend – Aragón
2015.09.23. 05:50
A távol-keleti túra előtti utolsó európai felvonása következik a gyorsasági motoros világbajnokság idei szezonjának. A naptár harmadik spanyolországi helyszínén a legnagyobb érdeklődés természetesen Valentino Rossi és Jorge Lorenzo párharcát övezi majd, ám a Moto2-re is érdemes lesz figyelni, hiszen a középső géposztályban akár világbajnokot is avathatunk.
 
Lepd meg magad vagy a párod eredeti MotoGP-s és Valentino Rossi-s termékekkel! Gyere és válogass kiváló minőségű raktárkészletünkből! Nálunk mindent megtalálsz: kulcstartók, matricák, ruházati termékek és kiegészítők, kedvező áron! (x)

A gyorsasági motoros világbajnokság 2015-ös idényének 14. fordulójára kerül sor az előttünk álló hétvégén, amelynek helyszíne a Motorland Aragón versenypálya lesz. A Jerez, Catalunya és Valencia után negyedik spanyol létesítményként a naptárba kerülő aszfaltcsík 2010-ben látta vendégül először a MotoGP sztárjait, a végül fel sem épült Balatonring helyére beugorva. A futam azóta is nagy sikernek örvend, Marc Marquez például a kedvenceként tartja számon, emellett rendre izgalmas történések helyszíne volt az elmúlt években: elég csak a Repsol Hondák 2013-as incidensére vagy a tavalyi kaotikus versenyre gondolunk.
 
A 2009-be felépült pálya 5344 méter hosszúságú – és kétféle záró szakaszt is tartalmazó (ezek közül a nyújtott balost használják a MotoGP-sek) – vonalvezetésén összesen 17 kanyar található, ám a gumik két oldalának terhelése közel sem egyenletes, ugyanis számos nagy sugarú balos akad közöttük. A Bridgestone éppen ezért úgy döntött, hogy a hátsó abroncsok közül a kemény és a közepes keverék esetén az aszimmetrikus változatát bocsátja a csapatok rendelkezésére (a lágy összetételű, amelyet csak az openesek és a kedvezményekkel rendelkezők használhatnak, viszont szimmetrikus lesz).
Marquez hazai szurkolói előtt ismét győzni szeretne
 
Bár hazai közönsége előtt Marquez nyilvánvalóan szeretné megismételni misanói sikerét, s erre jó esélye is lehet, emellett csapattársa, Dani Pedrosa is villanthat a hétvége folyamán, mégsem ők, hanem a yamahások lesznek a figyelem középpontjában. Jorge Lorenzo bukása után Valentino Rossi ismét ellógott az összetettben, a 23 pont azonban továbbra sem ledolgozhatatlan hátrány, s ezzel a „Doktor” is tisztában van: az olasz célja, hogy megpróbáljon spanyol kollégája előtt végezni.
 
Ehhez persze Lorenzónak is lesz egy-két szava, akit önbizalommal tölthet el, hogy 2014-ben a változó időjárási körülmények között is diadalmaskodni tudott Aragónban – igaz, az előrejelzések alapján ezúttal végig napos idő vár majd a versenyzőkre. Emellett a nyers tempó is inkább mellette szól, ráadásul a spanyol pálya azon kevés helyszín közé tartozik, ahol Rossi még nem tudott nyerni pályafutása során. A kilencszeres vb-első valószínűleg mindent meg fog tenni azért, hogy javítson ezen a statisztikán: ehhez főként a kvalifikációs eredményén és még inkább az első körökben mutatott teljesítményén kell javítania.
Vajon ezúttal ki lesz a kis hal és ki a cápa a yamahások párharcában?
 
A gyári Yamahák és Hondák győzelemért folytatott harcába aligha szólhatnak bele mások, mögöttük azonban érdekesen alakulhatnak a küzdelmek. A Ducati részéről Andrea Iannone nehéz hétvége előtt áll, hiszen a múlt héten ismét kificamította a bal vállát, így biztosan nem lesz százszázalékos állapotban. Ez akár lehetőséget kínálhat arra Bradley Smith-nek, hogy a bolognaiak másik versenyzőjét, Andrea Doviziosót maga mögött hagyva célba vegye az összetett negyedik helyét: a Tech3 britjét bizonyára feltüzeli legutóbbi második helye.
 
A Suzukik újabban már az edzésen sem igazán villognak, várhatóan most is inkább a gyengébb szatellitekkel lesznek versenyben. Az Apriliák ugyanakkor enyhén javuló tendenciát mutatnak Stefan Bradl érkezése óta, s újabb lendületet adhat nekik, hogy kedden bejelentették, hogy jövőre is ugyanezzel a párossal vágnak neki az évadnak. Ami pedig az Open kategória küzdelmeit illeti: Loris Baz múltkori szenzációs negyedik helyével átvette a vezetést Hector Barberától, ám vélhetően az Avintia Ducati spanyolja szeretne ezért visszavágni.
Baz misanói eredményével átvette a vezetést az Open kategóriában
 
A két kisebb géposztály közül valószínűleg a Moto2-t övezi majd nagyobb érdeklődés, hiszen Johann Zarcónak reális esélye lehet arra, hogy már négy fordulóval a vége előtt bebiztosítsa világbajnoki címét – a lehetőségeket ebben a cikkben már külön is taglaltuk. A francia mögötti pozíciókért zajló csata is tartogathat még izgalmakat, míg a Moto3-ban az a kérdés, hogy Danny Kent feledtetni tudja-e a San Marinói Nagydíjon nyújtott pocsék teljesítményét. Enea Bastianini első győzelmével közeledni tudott a britre, akinek azonban még így is jelentős, 55 pontos a fórja, azaz további borzasztó versenyekre lenne szüksége ahhoz, hogy ismét komolyan nyílttá váljon az összetett elsőségért folyó harc.
 
Végezetül nézzük a hétvége menetrendjét! Európai helyszínről lévén szó, minden a megszokott időbeosztás szerint zajlik majd – élvezzük ki ezt, hiszen ezután három hajnali forduló következik majd. Ami pedig a televíziós közvetítéseket illeti, a DigiSport csatornái most is szinte mindent élőben megmutatnak: kivétel ez alól szokás szerint a három warm up, valamint ezúttal a MotoGP negyedik szabadedzése, az időmérők közül pedig a Moto2-esekét az egyéb kötelezettségek miatt csak felvételről tűzik majd műsorukra.
 
MotoGP, Aragón, 2015 – a hétvége programja:
 
Péntek (szeptember 25.)  
09:00 – 09:40 Moto3, 1. szabadedzés (tv: DigiSport 1, élő)
09:55 – 10:40 MotoGP, 1. szabadedzés (tv: DigiSport 1, élő)
10:55 – 11:40 Moto2, 1. szabadedzés (tv: DigiSport 1, élő)
13:10 – 13:50 Moto3, 2. szabadedzés (tv: DigiSport 2, élő)
14:05 – 14:50 MotoGP, 2. szabadedzés (tv: DigiSport 2, élő)
15:05 – 15:50 Moto2, 2. szabadedzés (tv: DigiSport 2, élő)
     
Szombat (szeptember 26.)  
09:00 – 09:40 Moto3, 3. szabadedzés (tv: DigiSport 1, élő)
09:55 – 10:40 MotoGP, 3. szabadedzés (tv: DigiSport 1, élő)
10:55 – 11:40 Moto2, 3. szabadedzés (tv: DigiSport 1, élő)
12:35 – 13:15 Moto3, Időmérő (tv: DigiSport 1, élő)
13:30 – 14:00 MotoGP, 4. szabadedzés  
14:10 – 14:50 MotoGP, Időmérő (Q1 + Q2) (tv: DigiSport 2, élő)
15:05 – 15:50 Moto2, Időmérő (tv: DigiSport 2, 20:00, felvételről)
     
Vasárnap (szeptember 27.)  
08:40 – 09:00 Moto3, Warm up  
09:10 – 09:30 Moto2, Warm up  
09:40 – 10:00 MotoGP, Warm up  
11:00 Moto3, Futam (tv: DigiSport 2, élő)
12:20 Moto2, Futam (tv: DigiSport 2, élő)
14:00 MotoGP, Futam (tv: DigiSport 2, élő)

Fotók: Repsol Honda; motogp.com
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2021  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: