Jegyek

Futamelőzetes és menetrend – Jerez

MotoGP
Futamelőzetes és menetrend – Jerez
2016.04.20. 11:56
A hétvégén megkezdődik a gyorsasági motoros világbajnokság idényének európai szakasza: az első állomás a hagyományoknak megfelelően a spanyolországi Jerez de la Frontera lesz. Bár Marc Marquez lépéselőnybe került a többiek hibáinak köszönhetően, a valódi erőviszonyokra valószínűleg csak most derül majd fény.
 
Szeretnél élőben szurkolni a kedvenc motorversenyződnek az augusztus közepén megrendezésre kerülő Cseh Nagydíjon? Akkor van egy ajánlatunk számodra: az előző évekhez hasonlóan idén is megvásárolhatod a belépőjegyedet a jegyshopunkon keresztül a MotoGP brnói futamára! (x)

Következik a 2016-os szezon negyedik állomása, a Katar, Argentína, Egyesült Államok után pedig a MotoGP átköltözik az öreg kontinensre, azaz megkezdődik az évad európai szakasza. Elsőként a négy spanyolországi helyszín egyikére, Jerezbe látogatnak a motorosok, amely hosszú évek óta az első európai fordulónak ad otthont. A technikás számító pályát kedvelik a versenyzők, nem mellékesen a hazai szurkolók által keltett hangulat miatt, de a vonalvezetés is tartogathat izgalmas pillanatokat a pilóták és a nézők számára egyaránt: elég csak a híres-hírhedt utolsó kanyarra gondolnunk, ahol már számos incidens történt az utóbbi években.
 
Az első három forduló után – a tesztidőszak eredményeiből kiindulva talán némileg meglepő módon – Marc Marquez vezeti az összetett tabellát, ráadásul viszonylag komoly előnnyel rendelkezik üldözőivel szemben. A szakértők azonban úgy tartják, hogy igazából csak Európában rajzolódnak ki a valós erőviszonyok, s idén ez fokozattan igaz lehet, hiszen Katarban a villanyfény és az éjszakai rendezés teremt speciális körülményeket, Argentínában a motorcsere okozott káoszt, Austin pedig hagyományosan Marquez felségterületének számít. Persze ennek ellenére a repsolos számít az egyik nagy esélyesnek, de valószínűleg jobban megszorongatják majd, mint két hete.
Vajon a Yamahák vissza tudnak vágni Marqueznek?
 
Az egyik legnagyobb kihívói valószínűleg Jorge Lorenzo lesz, aki Katarban magabiztos győzelmet aratott, termasi hibájának köszönhetően azonban így is tetemes már a hátránya a pontversenyben. A tavalyi Spanyol Nagydíjat simán nyerte, s ha az előszezonban mutatott formából indulunk ki, vélhetően a mostani hétvégén is jó esélye lehet az elsőségre. A két spanyol éllovas csapattársainak, Valentino Rossinak és Dani Pedrosának igyekeznie kell, hogy tartani tudják a lépést Lorenzóval és Marquezzel: a „Doktor” texasi bukásával visszacsúszott az összetett harmadik helyére, míg a Honda versenyzője egyelőre szemlátomást nem barátkozott még össze annyira az idei változásokkal, mint vb-éllovas kollégája.
 
Lorenzo ducatis szerződésével egyébként a többi csapatnál is hatványozottan érdekes lesz figyelni az erőviszonyok alakulását. A bolognaiaknál például nem kisebb a tét, minthogy ki maradhat jövőre is: Andrea Dovizioso és Andrea Iannone is azért küzd a következő versenyeken, hogy rá essen a vezetőség választása. A Suzukinál Maverick Vinales teljesítménye is érdekes lehet: a fiatal spanyolt tartják a legkomolyabb esélyesnek arra, hogy a hangvillásoknál a világbajnok helyére szerződjön, saját bevallása szerint pedig ezek a híresztelések csak jobb eredményekre sarkallják.
Lorenzo átigazolásával többeknek is új motivációja akadt
 
A két kisebb géposztályban még kevésbé egyértelműek az erőviszonyok. A Moto2-ben konkrétan négy versenyző áll négy ponton belül a tabella élén: a Sam Lowes, Alex Rins, Johann Zarco, Thomas Lüthi kvartettből mindenki esélyes lehet Jerezben is a sikerre, de akár még Dominique Aegerter vagy Jonas Folger is beleszólhat a legjobb helyezések sorsába. A Moto3-ban eddig kifizetődőnek tűnik Brad Binder kiegyensúlyozottsága, a dél-afrikainak azonban előbb-utóbb futamot is kell nyernie, különben visszaeshet a pontversenyben – igaz, a második helyen álló Jorge Navarro sem győzött még, ellentétben a spanyolt követő Romano Fenatival és Niccolo Antonellivel (az idei második viadalon Khairul Idham Pawi diadalmaskodott, a malájjal azonban aligha kell számolni a végső sikert illetően).
 
Végezetül tekintsük át a hétvége programját! Mivel mostantól sokáig Európában állomásozik a mezőny, nagyrészt a megszokott menetrend szerint zajlanak majd az események: pénteken délelőtt és délután is lesz egy-egy szabadedzés, majd szombat délelőtt még egy, délután pedig következnek az időmérők, míg a vasárnapot a bemelegítések vezetik fel, a futamok pedig sorra 11:00-kor, 12:20-kor és 14 órakor rajtolnak majd. Ami pedig a televíziós közvetítéseket illeti: a warm upokat leszámítva minden eseményt élőben képernyőre tűznek a DigiSport csatornái.
 
MotoGP, Jerez, 2016 – a hétvége programja:
 
Péntek (április 22.)    
09:00 - 09:40 Moto3, 1. szabadedzés (tv: DigiSport 1, élő)
09:55 - 10:40 MotoGP, 1. szabadedzés (tv: DigiSport 1, élő)
10:55 - 11:40 Moto2, 1. szabadedzés (tv: DigiSport 1, élő)
13:10 - 13:50 Moto3, 2. szabadedzés (tv: DigiSport 1, élő)
14:05 - 14:50 MotoGP, 2. szabadedzés (tv: DigiSport 1, élő)
15:05 - 15:50 Moto2, 2. szabadedzés (tv: DigiSport 1, élő)
     
Szombat (április 23.)  
09:00 - 09:40 Moto3, 3. szabadedzés (tv: DigiSport 1, élő)
09:55 - 10:40 MotoGP, 3. szabadedzés (tv: DigiSport 1, élő)
10:55 - 11:40 Moto2, 3. szabadedzés (tv: DigiSport 1, élő)
12:35 - 13:15 Moto3, Időmérő (tv: DigiSport 2, élő)
13:30 - 14:00 MotoGP, 4. szabadedzés (tv: DigiSport 2, élő)
14:10 - 14:50 MotoGP, Időmérő (Q1 + Q2) (tv: DigiSport 2, élő)
15:05 - 15:50 Moto2, Időmérő (tv: DigiSport 2, élő)
     
Vasárnap (április 24.)  
08:40 - 09:00 Moto3, Warm up  
09:10 - 09:30 Moto2, Warm up  
09:40 - 10:00 MotoGP, Warm up  
11:00 Moto3, Futam (tv: DigiSport 2, élő)
12:20 Moto2, Futam (tv: DigiSport 2, élő)
14:00 MotoGP, Futam (tv: DigiSport 2, élő)

Fotók: MotoGP Media
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2021  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: