Jegyek

Futamelőzetes és menetrend – Katar

MotoGP
Futamelőzetes és menetrend – Katar
2016.03.16. 08:08
Csütörtökön véget ér a bő négy hónapja tartó várakozás: a sivatagi aszfaltcsíkon felbőgnek a motorok, s útjára indul a gyorsasági motoros világbajnokság 2016-os, szám szerint 68. szezonja! A MotoGP-ben sokak szerint rég nem látott kavarodás lehet az élmezőnyben, de a Moto2 és a Moto3 küzdelmei is számos izgalmat tartogatnak számunkra.
 
Bár húsvét csak jövő hétvégén lesz, a motorsport-rajongók számára már csak egy napig tart a „böjt”, csütörtökön az első szabadedzésekkel ugyanis elrajtol a gyorsasági motoros vb 2016-os idénye. A tavalyi roppant kiélezett és fordulatos szezon, valamint a két rendkívül fontos szabályváltozás – egységes ECU szoftver és Michelin-gumik – miatt felfokozott várakozás előzi meg a szezont, amely immár hagyományosan a villanyfényes Katari Nagydíjjal veszi kezdetét. A 16 kanyart és a több mint egy kilométer hosszúságú célegyenest tartalmazó vonalvezetés közkedvelt a pilóták és a nézők körében egyaránt, s rendre izgalmas versenyekkel szolgál – elég csak a tavalyi királykategóriás viadalra gondolnunk, ahol mindössze 174 ezredmásodperc döntött a győzelemről.
A címvédő Lorenzo nyújtotta a legmeggyőzőbb teljesítményt az előszezonban
 
A három előszezoni teszt alapján a szokásosnál is nehezebb megjósolni a MotoGP erőviszonyait, ám abban a legtöbb szakember egyetért, hogy idén is a Yamaha és főleg Jorge Lorenzo vág neki legnagyobb esélyesként a szezonnyitónak és a teljes évadnak egyaránt. A címvédő a sepangi és katari gyakorlásokon is meggyőzően teljesített, s vélhetően még nagyobb motivációval veti bele magát a küzdelembe, miután tavalyi összetettbeli sikerét meglehetősen beárnyékolta az év végi botrány. Csapattársa, Valentino Rossi sem lett kevésbé eltökélt a kudarccal záruló 2015-ös hadjárata óta, s a „Doktort” önbizalommal töltheti el a tudat, hogy Losailban rendre jól teljesít, amit bizonyít tavalyi nyolcadik rajthelyről elért sikere is.
2015-ben Rossi vezetésével három olasz állhatott dobogóra
 
Az már nagyobb kérdés, hogy melyik istálló vagy gyártó lehet a „hangvillások” elsőszámú kihívója. Az elmúlt években a fő riválisnak számító Repsol Honda ugyanis kifejezetten gyenge előszezonon van túl, s bár Marc Marquez a legutóbbi, katari teszt végén már fejlődésről beszélt, mindenképpen jobban össze kell még hangolódniuk az új, egységes elektronikával. Szemlátomást ez sokkal jobban sikerült a Ducatinak és a Suzukinak: utóbbi képviseletében Maverick Vinales villogott a teszteken, és sokan az idény egyik meglepetésemberét vizionálják benne, míg a bolognai gyártó versenyzői közül különösen a szatellit alakulatok értek el erős eredményeket, a sérüléséből vélhetően a hétvégén visszatérő Danilo Petruccival az élen.
Vajon Vinales a futamra is át tudja menteni a teszten mutatott formáját?
 
Nem szabad megfeledkeznünk természetesen a Ducati gyári csapatáról sem: már csak azért is érdemes lehet odafigyelni rájuk, mert egy éve nagy szenzációt keltve Andrea Dovizioso indulhatott a pole-ból, majd a vasárnapi futamon ő és honfitársa, Andrea Iannone is felállhatott a dobogóra. A másik olasz márkával, az Apriliával azonban aligha kell számolnunk az élmezőny küzdelmei során: a noale-i gyártó csak február második felére készült el az RS-GP-vel, s Alvaro Bautista és Stefan Bradl csak az eredménylista végén szerepelt vele a katari kollektív gyakorlás során. Természetesen szót kell ejtenünk még a szatellit istállókról is, ám a téli tapasztalatok alapján főként csak a fentebb említett ducatisokról várhatunk kimagasló teljesítményt, a Tech3 Yamaha, valamint a Honda partnercsapatai vélhetően a középmezőny második felében küzdenek majd.
Zarco lehet az első, aki címet véd a Moto2 történetében
 
Rátérve a két kisebb géposztályra: a Moto2 és a Moto3 idén is izgalmas versenyeket produkálhat. A középső kategóriában Johann Zarco címvédésre készül, ami eddig még senkinek sem sikerült a Moto2 történetében. Neki sem lesz egyszerű dolga, hiszen egyrészt felemás tesztidényen van túl, másrészt rengeteg a komoly kihívó: többek között Sam Lowes, Thomas Lüthi és Alex Rins is rendkívül éhes a sikerre, de érdemes lehet odafigyelni a tavalyi Moto3-as idény két legjobbjára, Danny Kentre és Miguel Oliveirára is. A legkisebb géposztályban aztán épp az ő távozásuk miatt is még több a kérdőjel: a teszteken jól ment a Sky Racing Team VR46 párosa, Romano Fenati és az újonc Nicolo Bulega, ahogy remekelt Niccolo Antonelli és Jorge Navarro is, sőt a tavaly Indianapolisban váratlan győzelmet szerző Livio Loi is, de vélhetően nem szabad leírnunk Fabio Quartararót vagy épp Brad Bindert sem.
A Sky Racing Team VR46 pilótái erősnek tűntek a téli teszteken 
 
Végezetül ejtsünk néhány szót az előttünk álló hétvége menetéről. A Superbike vb-vel és a WTCC-vel ellentétben itt változatlan maradt a lebonyolítás: a MotoGP mezőnyének négy, a Moto2-nek és a Moto3-nak három szabadedzést rendeznek – ebből a királykategória számára továbbra is csak az utolsó tét nélküli –, amelyeket követnek az időmérők, míg vasárnap jönnek a bemelegítések és a futamok. Az is változatlan maradt, hogy Katarban már csütörtökön megkezdődik a program: a szabadedzéseket két napra elosztva tartják meg, így szombatra már csak a kvalifikációk maradnak. Ami pedig a televíziós jogokat illeti, azok az idei szezonra is a DigiSportnál maradtak, amely a két kisebb kategória második tréningjeit, valamint a warm upokat leszámítva az előttünk álló hétvégén is mindent élőben közvetít.
 
MotoGP, Katar, 2016 – a hétvége programja:

Csütörtök (március 17.)  
16:00 - 16:40 Moto3, 1. szabadedzés (tv: DigiSport 2, élő)
16:55 - 17:40 Moto2, 1. szabadedzés (tv: DigiSport 2, élő)
17:55 - 18:40 MotoGP, 1. szabadedzés (tv: DigiSport 2, élő)
18:55 - 19:35 Moto3, 2. szabadedzés  
19:50 - 20:35 Moto2, 2. szabadedzés  
     
Péntek (március 18.)    
16:00 - 16:45 MotoGP, 2. szabadedzés (tv: DigiSport 2, élő)
17:00 - 17:40 Moto3, 3. szabadedzés (tv: DigiSport 2, élő)
17:55 - 18:40 Moto2, 3. szabadedzés (tv: DigiSport 2, élő)
18:55 - 19:40 MotoGP, 3. szabadedzés (tv: DigiSport 2, élő)
     
Szombat (március 19.)  
16:00 - 16:40 Moto3, Időmérő (tv: DigiSport 2, élő)
16:55 - 17:40 Moto2, Időmérő (tv: DigiSport 2, élő)
17:55 - 18:25 MotoGP, 4. szabadedzés (tv: DigiSport 2, élő)
18:35 - 19:15 MotoGP, Időmérő (Q1 + Q2) (tv: DigiSport 2, élő)
     
Vasárnap (március 20.)  
13:50 - 14:10 Moto3, Warm up  
14:25 - 14:45 Moto2, Warm up  
15:00 - 15:20 MotoGP, Warm up  
16:00 Moto3, Futam (tv: DigiSport 2, élő)
17:20 Moto2, Futam (tv: DigiSport 2, élő)
19:00 MotoGP, Futam (tv: DigiSport 2, élő)

Fotók: MotoGP Media
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2021  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: