Jegyek

Futamelőzetes és menetrend – Motegi

MotoGP
Futamelőzetes és menetrend – Motegi
2015.10.08. 09:09
A hétvégén a Japán Nagydíjjal megkezdődik a gyorsasági motoros világbajnokság idei szezonjának legerőltetettebb szakasza, a három egymást követő fordulóból álló tengerentúli túra. A fő figyelem természetesen Motegiben is Valentino Rossi és Jorge Lorenzo párharcára irányul majd, miközben akár mindkét kisebb kategóriában világbajnokot avathatunk.
 
Lepd meg magad vagy a párod eredeti MotoGP-s és Valentino Rossi-s termékekkel! Gyere és válogass kiváló minőségű raktárkészletünkből! Nálunk mindent megtalálsz: kulcstartók, matricák, ruházati termékek és kiegészítők, kedvező áron! (x)

15. állomásához érkezik a következő napokban a 2015-ös évad, ez pedig azt jelenti, hogy végleg a véghajrába fordultak a gyorsasági motoros világbajnokság idei küzdelmei. A versenyzők azonban egyáltalán nem lazíthatnak, hiszen a következő három hétvégén egyaránt futamot rendeznek számukra. A távol-keleti túrát Motegiben kezdi meg a mezőny, amely 1999 látja vendégül a világ legjobb motorosait, s 2004 óta állandó házigazdája a Japán Nagydíjnak (előtte néhány évig Csendes-óceáni Nagydíjként szerepelt a naptárban). A Honda tulajdonában álló Twin Ring tipikus stop and go pálya, azaz számos egyenes és kemény féktáv található rajta, így kulcsfontosságú, hogy a motor stabil legyen fékezés közben, emellett a kigyorsításokra is komoly hangsúly helyeződik.
 
Bár a fenti jellemzők hagyományosan a Hondáknak kedveznek a két nagy japán gyártó közül, az elmúlt két szezonban egy yamahás tudott nyerni, nevezetesen Jorge Lorenzo. A spanyol ráadásul remek formában van, Aragónban roppant magabiztos győzelmet aratott, s feltett szándéka, hogy Motegiben is tovább faragja összetettbeli hátrányát. Ehhez persze a tabellát 14 pontos előnnyel vezető Valentino Rossinak is lesz néhány szava, akinek azonban javítania kell a tempóján, ha fel akarja venni a versenyt kollégájával. A két pilóta egyszer már kőkeményen összecsapott Japánban: 2010-ben a harmadik helyért folytattak lélegzetelállító küzdelmet. Abból a párharcból a „Doktor” jött ki győztesen, aki még az időjárásban is bízhat, az előrejelzések szerint ugyanis van esély az esőre a futamok ideje alatt, és láthattuk idén, hogy ilyen körülmények között inkább az olasz az erősebb kettejük közül.
Rossi és Lorenzo öt éve egyszer már komolyan összecsapott Motegiben
 
Nem csak Lorenzóra és Rossira lesz azonban érdemes figyelni, hanem természetesen a hazai közönségük előtt bizonyítani akaró Repsol Hondákra is. Marc Marqueznek el is kél egy erős eredmény spanyolországi nullázása után, míg Dani Pedrosát épp a két héttel ezelőtti remek teljesítménye sarkallhatja arra, hogy újabb nagyszerű versenyt fusson. Ők ketten a Yamahák életét is megnehezíthetik, ráadásul nem elképzelhetetlen, hogy éppen a két spanyol jelenti majd a mérleg nyelvét a világbajnoki címért folyó küzdelemben. Rajtuk kívül ezúttal még akár a Ducatik is odaérhetnek az élmezőnybe: bár a bolognai gyártó már korántsem nyújt olyan meggyőző teljesítményt, mint az évad elején, Motegiben hagyományosan jól szoktak szerepelni, amelyet Andrea Dovizioso tavalyi rajtelsősége is jól bizonyít.
 
Persze mind neki, mind Andrea Iannonének – akitől egyébként már az összetett harmadik helye sincs messze – inkább a szatellit versenyzőkre kell figyelniük, különösen Bradley Smithre, aki idén tényleg fantasztikus teljesítményt nyújtva áll a pontverseny ötödik helyén. A Suzukikon nehéz kiigazodni, hiszen úgy tűnt, egyre inkább elvesztik a lendületüket, Aragónban azonban Aleix Espargaro a szezon legjobb eredményét szállítva hatodik lett. Az Apriliákon inkább látszik az előrelépés Stefan Bradl leigazolása óta, azonban egyelőre ők is maximum a pontszerző zóna legvégére érhetnek oda, ahogy tette azt legutóbb Alvaro Bautista a 13. helyével. Ami pedig az Open kategóriát illeti: Loris Baz továbbra is öt ponttal vezet a visszavágni szándékozó Hector Barbera előtt, de akár Jack Miller, Nicky Hayden vagy a Spanyolországban a különértékelést megnyerő Eugene Laverty is lehet képes meglepetésre. A mezőnyben lesz egyébként három hazai pilóta is: a Honda és a Yamaha szabadkártyát biztosított Takumi Takahashinak és Katsuyuki Nakasugának, míg a sérült Karel Abrahamot Kousuke Akiyoshi fogja helyettesíteni.
A Tech3 párosa szép emlékekkel érkezik Japánba néhány hónappal ezelőtti suzukai sikerük okán
 
A két kisebb géposztályban egyaránt világbajnokot avathatunk vasárnap. Erre főként a Moto2-ben van reális esély, hiszen Johann Zarco 78 pontos fórral rendelkezik, s ha ebből 75 egységet a leintés után is megtart, akkor övé az összetett siker. A francia Aragónban nem tudta kihasználni az első meccslabdáját, most azonban még meg is könnyítheti a dolgát, hogy fő üldözője, Tito Rabat sérülést szenvedett néhány napja, így biztosan nem lesz százszázalékos egészségi állapotban. Ezt egyébként Alex Rins is kihasználhatja, aki pedig a bajnokság második helyéért küzd honfitársával.
 
A Moto3-ban pedig Danny Kent érhet révbe, hiszen miután ő és Enea Bastianini is bukott a legutóbbi futam utolsó körében, megmaradt köztük az 55 pontos differencia. A britnek azonban ezt 75-re kellene feltornáznia, azaz minimum az első kettőben kellene végezni, miközben olasz ellenfele egyáltalán nem vagy csak nagyon kevés pontot szerez. Rajtuk kívül Miguel Oliveirát és Romano Fenatit is érdemes lesz szemmel tartani, akik pedig épp Bastianinit vehetik üldözőbe az év végi ezüstéremért.
 
Végezetül nézzük a hétvége menetrendjét! Miután hét óra az időeltolódás, igencsak korán kell kelnie annak, aki semmiről sem akar lemaradni, hiszen az edzések már itthoni idő szerint hajnali kettő órakor kezdetüket veszik. Az időmérők és a versenyek esetén már valamivel jobb a helyzet: a MotoGP küzdelmeire például hét órakor kerül sor. Ami pedig a televíziós közvetítéseket illeti: a DigiSport csatornái a pénteki második edzések és a vasárnapi bemelegítések kivételével minden eseményt élőben megmutatnak.
 
MotoGP, Motegi, 2015 – a hétvége programja:
 
Péntek (október 9.)    
02:00 - 02:40 Moto3, 1. szabadedzés (tv: DigiSport 1, élő)
02:55 - 03:40 MotoGP, 1. szabadedzés (tv: DigiSport 1, élő)
03:55 - 04:40 Moto2, 1. szabadedzés (tv: DigiSport 1, élő)
06:10 - 06:50 Moto3, 2. szabadedzés  
07:05 - 07:50 MotoGP, 2. szabadedzés  
08:05 - 08:50 Moto2, 2. szabadedzés  
     
Szombat (október 10.)  
02:00 - 02:40 Moto3, 3. szabadedzés (tv: DigiSport 1, élő)
02:55 - 03:40 MotoGP, 3. szabadedzés (tv: DigiSport 1, élő)
03:55 - 04:40 Moto2, 3. szabadedzés (tv: DigiSport 1, élő)
05:35 - 06:15 Moto3, Időmérő (tv: DigiSport 2, élő)
06:30 - 07:00 MotoGP, 4. szabadedzés (tv: DigiSport 2, élő)
07:10 - 07:50 MotoGP, Időmérő (Q1 + Q2) (tv: DigiSport 2, élő)
08:05 - 08:50 Moto2, Időmérő (tv: DigiSport 2, élő)
     
Vasárnap (október 11.)  
01:40 - 02:00 Moto3, Warm up  
02:10 - 02:30 Moto2, Warm up  
02:40 - 03:00 MotoGP, Warm up  
04:00 Moto3, Futam (tv: DigiSport 2, élő)
05:20 Moto2, Futam (tv: DigiSport 2, élő)
07:00 MotoGP, Futam (tv: DigiSport 2, élő)

Fotók: motogp.com
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2021  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: