Jegyek

Futamelőzetes és menetrend – Mugello

MotoGP
Futamelőzetes és menetrend – Mugello
2015.05.28. 09:18
Május utolsó hétvégéjén kerül sor a gyorsasági motoros világbajnokság hatodik fordulójára, amelynek helyszíne az olaszországi Mugello lesz. A rendkívül lendületes vonalvezetésű és egy igazán hosszú egyenest is tartalmazó pálya rendre izgalmas versenyeknek ad otthont, s idén minden esély megvan rá, hogy a hazai versenyzők remek eredményekkel örvendeztessék meg a szurkolókat.
 
Jerez és Le Mans után a harmadik európai állomása következik a gyorsasági motoros világbajnokság 2015-ös szezonjának, s a mugellói Olasz Nagydíj garantáltan méltó lezárása lesz az évad első harmadának. A pálya, amely 1976-ban rendezett először világbajnoki fordulót, lendületes vonalvezetéséről és rendkívül hosszú célegyeneséről ismert: nem véletlen, hogy utóbbi miatt a legtöbbször ezen a pályán tartják a legmagasabb végsebesség rekordját (igaz, jelenleg Marc Marquezé a csúcs a katari idénynyitóról 350,3 km/h-val).
 
Az olaszországi aszfaltcsík a fenti jellemzők miatt általában élvezetes versenyeknek ad otthont, emellett külön kiemelendő, hogy a spanyolországi fordulókhoz hasonlóan Mugellóban is rendre fesztivál-hangulat uralkodik – nyilván a hazai drukkereknek köszönhetően. Ha megnézzük az elmúlt nagydíjak és a szezon eddigi történéseit, bizony kínálkozik rá esély, hogy vasárnap lesz mit ünnepelniük a hazai szurkolóknak.
Rossi a legsikeresebb versenyző Mugellóban, de utolsó győzelmét még 2008-ban aratta
 
A MotoGP mezőnye úgy érkezik meg Mugello, hogy a pálya legsikeresebb versenyzője, Valentino Rossi vezeti az összetett pontversenyt. A „Doktor” 2002 és 2008 között megállíthatatlan volt hazai versenyén, ugyanakkor az is tény, hogy a legutóbbi győzelme óta már hét év eltelt. A Yamaha kilencszeres világbajnoka azonban remek formában van idén, eddig az összes futamot dobogón zárta, s alighanem a lelkes rajongótábor előtt is minimum ez lesz a célja.
 
Nem lesz könnyű dolga azonban már házon belül sem, hiszen Jorge Lorenzo elképesztő teljesítményt nyújt, mióta a mezőny áttette a székhelyét Európába, és spanyolországi és franciaországi sikerével már ő számít Rossi közvetlen üldözőjének. Az olasz a Le Mans-i futam után maga is saját csapattársát jelölte meg legnagyobb ellenfelének, akinek ráadásul remek a mugellói mérlege: a legnagyobbak között egy kiesés mellett három-három első és második helyezést tud felmutatni.
Vajon épp hazai pályán születik meg a Ducati idei első sikere?
 
A hangvillások kétségtelenül sokkal jobb formában kezdték a 2015-ös idényt, mint a tavalyit, de nem lankadhat a figyelmük, hiszen két komoly riválisuk is akad. Bár a Ducati egyelőre még nem tudott nyerni a GP15-tel, hol máshol szereznék meg első győzelmüket, mint épp hazai közönségük előtt? A bolognai gyártó ráadásul tesztelt is itt nemrég, így mindenképp a hétvége titkos esélyeseinek tekinthetők, s Andrea Iannone újabb sérülésének kiderülése után főként a bajnokságban harmadik helyen álló Andrea Doviziosóra lesz érdemes odafigyelni.
 
És akkor még nem is beszéltünk Marc Marquezről, aki 2010-ben itt aratta első világbajnoki futamgyőzelmét, s akinek mindenképp szüksége van most egy kiemelkedő eredményre, hiszen hátránya egyre nő az összetett tabellán. Az idén eddig csak Austinban nyerő regnáló világbajnok valószínűleg nagy elánnal veti bele magát az olaszországi kihívásba, s biztosak lehetünk benne, hogy vele is számolni kell majd. Dani Pedrosa helyzete már kérdésesebb: a rutinos spanyol számára minden bizonnyal továbbra is a folyamatos javulás lesz a cél múltkori visszatérése után.
Marqueznek égető szüksége van egy erős eredményre
 
A középmezőnyt illetően örömteli hír, hogy a Le Mans-i forduló óta eltelt másfél hétben műtéten átesett Espargaro-testvérek mindkét tagja zöld jelzést kapott, így ott lehetnek az olaszországi rajtrácson. Az már más kérdés, hogy milyen eredményeket érhetnek el, hiszen bár Franciaországban elesett, a három nagy gyári csapat mögötti üldözőboly legjobbja továbbra is Cal Crutchlow. Mellettük pedig érdemes lesz figyelni még az Apriliát is, amely először veti be élesben „seamless” váltóját.
 
Ami a két kisebb kategóriát illeti: a Moto2 aligha tartogat majd sok örömöt az olasz szurkolók számára. Az év eddig elsősorban Johann Zarcóról szól, aki kiegyensúlyozott teljesítményével vezeti is az összetettet, de Thomas Lüthit, Jonas Folger és Sam Lowes is ott van az esélyesek között, ugyanakkor nem szabad leírni a címvédő Esteve Rabatot és az újonc Alex Rinst sem, akik szintén beleszólhatnak a legjobb helyezések sorsába.
A hazai szurkolók alighanem kiegyeznének egy ilyen dobogóval a Moto3-ban
 
A Moto3-ban már sokkal vérmesebb reményeik lehetnek a hazaiaknak, hiszen legutóbb a teljes dobogót kisajátították az olasz motorosok, Romano Fenati ráadásul 2014-ben diadalmaskodni tudott Mugellóban. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy az eddig meglepően domináns teljesítményt nyújtó Danny Kent csak a mezőny végéről rajtolt Le Mans-ban, s úgy lett negyedik, vagyis továbbra is a brit hondás tekinthető a győzelem elsőszámú várományosának.
 
Végezetül nézzék a hétvége menetrendjét. Miután európai helyszínről van szó, minden a megszokott kerékvágásban zajlik majd: pénteken két szabadedzés lesz a menü, az időmérőkre szombat kora délután kerül sor, míg a vasárnapi futamok 11:00-kor, 12:20-kor és 14 órakor rajtolnak majd. Ami pedig szintén jó hír, hogy a legnagyobb labdarúgó-bajnokságok végeztével a DigiSport csatornái ezúttal szinte minden edzést is élőben a műsorukra tűznek (egyedül a warm upok maradnak ki a szórásból).
 
MotoGP, Mugello, 2015 – a hétvége programja:
 
Péntek (május 29.)    
09:00 – 09:40 Moto3, 1. szabadedzés (tv: DigiSport 1, élő)
09:55 – 10:40 MotoGP, 1. szabadedzés (tv: DigiSport 1, élő)
10:55 – 11:40 Moto2, 1. szabadedzés (tv: DigiSport 1, élő)
13:10 – 13:50 Moto3, 2. szabadedzés (tv: DigiSport 2, élő)
14:05 – 14:50 MotoGP, 2. szabadedzés (tv: DigiSport 2, élő)
15:05 – 15:50 Moto2, 2. szabadedzés (tv: DigiSport 2, élő)
     
Szombat (május 30.)    
09:00 – 09:40 Moto3, 3. szabadedzés (tv: DigiSport 1, élő)
09:55 – 10:40 MotoGP, 3. szabadedzés (tv: DigiSport 1, élő)
10:55 – 11:40 Moto2, 3. szabadedzés (tv: DigiSport 1, élő)
12:35 – 13:15 Moto3, Időmérő (tv: DigiSport 2, élő)
13:30 – 14:00 MotoGP, 4. szabadedzés (tv: DigiSport 2, élő)
14:10 – 14:50 MotoGP, Időmérő (Q1 + Q2) (tv: DigiSport 2, élő)
15:05 – 15:50 Moto2, Időmérő (tv: DigiSport 2, élő)
     
Vasárnap (május 31.)    
08:40 – 09:00 Moto3, Warm up  
09:10 – 09:30 Moto2, Warm up  
09:40 – 10:00 MotoGP, Warm up  
11:00 Moto3, Futam (tv: DigiSport 1, élő)
12:20 Moto2, Futam (tv: DigiSport 1, élő)
14:00 MotoGP, Futam (tv: DigiSport 2, élő)

Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2021  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: