Jegyek

Futamelőzetes és menetrend – Sachsenring

MotoGP
Futamelőzetes és menetrend – Sachsenring
2015.07.07. 08:08
Ezen a hétvégén kerül megrendezésre a MotoGP Német Nagydíja. Ez lesz a kalendárium kilencedik állomása, ami azt jelenti, hogy féltávhoz érkezik a szezon. Lélektanilag pluszt jelenthet, ha valaki jól zárja az év első felét, ez azonban fordítva is igaz, tehát megéri majd figyelemmel követni az eseményeket.
 
Lepd meg magad vagy a párod eredeti MotoGP-s és Valentino Rossi-s termékekkel! Gyere és válogass kiváló minőségű raktárkészletünkből! Nálunk mindent megtalálsz: kulcstartók, matricák, ruházati termékek és kiegészítők, kedvező áron! (x)

Sachsenring már 1998-tól otthont ad a gyorsasági motoros világbajnokságnak. A pálya körülbelül nyolc kilométerre nyugatra található Chemnitztől, ahol már az 1920-as évektől rendeztek versenyeket. A hely szelleme teljesen átjárja a sachsenringi aszfaltcsíkot is, amely több átalakítás után 2003-ban nyerte el mostani formáját. Egyedi vonalvezetése miatt a versenynaptár egyik leglassabb pályájáról beszélünk, ugyanakkor közel sem nevezhető unalmasnak. A „Vízesés” például a hely leghíresebb kanyarja, ami már nagyon sokszor megtréfálta a versenyzőket.
Semmivel sem összetéveszthető ez a vonalvezetés
 
3671 métert kell megtennie annak, aki egy kört akar megtenni a Sachsenringen. Az aszfaltcsík átlagban 12 méter széles. A kanyarok szempontjából egyértelműen a balosok felé billen a mérleg nyelve, ugyanis 10 balkanyarra csupán 3 jobbkanyar jut. A már említett „Vízesés” egyik nehézségét épp az adja, hogy igen sok balkanyar után következik a gyors jobbos, így a gumi jobb oldala hajlamos túlságosan lehűlni, ami igen kellemetlenül érheti a körülbelül 210 km/h-val kanyarodni kívánó versenyzőket.
Megmaradhat-e a Yamahák fölénye?
 
A királykategória küzdelmei igen izgalmasan alakulnak idén, nehéz elképzelni, hogy ez pont most szakadna meg. Valentino Rossi mindössze 10 ponttal vezet csapattársa, Jorge Lorenzo előtt, akinek Assenben félbeszakadt a négy versenyen át tartó veretlenségi sorozata. A Yamahák egyértelműen uralják eddig a szezont, hiszen a lezajlott nyolc futamból hetet ők hoztak. A maradék egy győzelmet Marc Marquez szerezte, aki legutóbb bebizonyította, hogy képes visszaverekedni magát az élre, igaz, ehhez az is kellett, hogy a Honda visszatért a 2014-es vázhoz a címvédő motorján.
Marquez 2010 óta minden évben győzni tudott Németországban
 
Nem szabad leírnunk a Ducatikat sem. Bár a német helyszín nem kifejezetten fekszik a bolognaiak versenygépeinek, a GP15 már bizonyította, hogy ott is versenyképes lehet vele Dovizioso és Iannone, ahol korábban a Ducatiknak nem sok babér termett. A hétvégén könnyen meglepetést okozhat a Suzuki is. Vázuk kifejezetten jónak bizonyult a kanyarokban, motorerőben viszont van még mit behozniuk, viszont a Sachsenringen talán ez kevésbé hátráltatja majd őket. Más kérdés, hogyan boldogulnak majd az elektronikával, ami kulcsfontosságú lehet ezen az aszfaltcsíkon. Könnyen előfordulhat, hogy Assen után ismét nagy csatában lesznek majd a legjobb szatellitekkel. Sajnos két hiányzó már biztosan lesz a királykategóriában. Karel Abraham és Stefan Bradl nem indulhatnak a Német Nagydíjon. Előbbit Hiroshi Aoyama, utóbbit Claudio Corti helyettesíti.
A Suzukinak jó hétvégéje lehet
 
A középső géposztályban a legnagyobb kérdés, hogy vajon Johann Zarco tovább tud-e menetelni. Két egymást követő győzelem nagyon jó formára utal, ráadásul legfőbb riválisa, Tito Rabat megsérült edzés közben, így törött kulcscsonttal kénytelen indulni Németországban. Kettejük között Argentína óta folyamatosan nő a különbség a ponttáblázaton, ez a tendencia jó eséllyel tovább folytatódhat. Párharcukba beleszólhat Sam Lowes, vagy akár a hazai Jonas Folger is. Előbbi kiegyensúlyozottabbnak látszik, Folger viszont bizonyította már, hogy idén képes nyerni, hazai közönsége pedig bizonyára feltüzeli majd.
Jó esély van a Kalex első sachsenringi diadalára
 
A Moto3-ban a legnagyobb az esélye a kavarodásnak, még akkor is, ha rég láttunk olyan domináns versenyzőt a legkisebbek között, mint Danny Kent. A brit korábban már megmutatta, hogy csatában is képes nagy diadalt aratni, ugyanakkor, ha jól jön ki a lépés, messze leszakítja magáról a többieket. Mindemellett elég hosszú azoknak a sora, akik behúzhatják a 25 pontot. Bastianini, Binder, Fenati, Navarro, Oliveira vagy Quartararo bármikor képes lehet villanni, ezen a pályán pedig még a szokásosnál is nagyobb boly alakulhat ki az élen. Az szinte borítékolható, hogy nem fogunk unatkozni a Moto3-as futam alatt.
A Moto3-ban újabb hasonló vonatozásra számíthatunk
 
Végezetül nézzük a hétvége menetrendjét! Mivel ismét európai helyszínről lesz szó, minden a megszokott időpontokban kerül megrendezésre: pénteken kategóriánként két szabadedzésre kerül majd sor, az időmérőket szombat kora délután rendezik, a vasárnapi versenyek közül pedig a Moto3-asoké 11:00-kor, a Moto2-eseké 12:20-kor, a MotoGP-é pedig 14 órakor rajtol majd. Ami pedig a televíziós közvetítéseket illeti: a DigiSport ismételten minden eseményt élőben műsorára tűz, leszámítva a vasárnap reggeli bemelegítő edzéseket – igaz, jórészt a wimbledoni tenisztorna finisének köszönhetően végig a 2-es csatornán kerülnek képernyőre a sachsenringi történések.
 
MotoGP, 2015, Sachsenring – a hétvége programja:
 
Péntek (július 10.)    
09:00 – 09:40 Moto3, 1. szabadedzés (tv: DigiSport 2, élő)
09:55 – 10:40 MotoGP, 1. szabadedzés (tv: DigiSport 2, élő)
10:55 – 11:40 Moto2, 1. szabadedzés (tv: DigiSport 2, élő)
13:10 – 13:50 Moto3, 2. szabadedzés (tv: DigiSport 2, élő)
14:05 – 14:50 MotoGP, 2. szabadedzés (tv: DigiSport 2, élő)
15:05 – 15:50 Moto2, 2. szabadedzés (tv: DigiSport 2, élő)
     
Szombat (július 11.)    
09:00 – 09:40 Moto3, 3. szabadedzés (tv: DigiSport 2, élő)
09:55 – 10:40 MotoGP, 3. szabadedzés (tv: DigiSport 2, élő)
10:55 – 11:40 Moto2, 3. szabadedzés (tv: DigiSport 2, élő)
12:35 – 13:15 Moto3, Időmérő (tv: DigiSport 2, élő)
13:30 – 14:00 MotoGP, 4. szabadedzés (tv: DigiSport 2, élő)
14:10 – 14:50 MotoGP, Időmérő (Q1 + Q2) (tv: DigiSport 2, élő)
15:05 – 15:50 Moto2, Időmérő (tv: DigiSport 2, élő)
     
Vasárnap (július 12.)    
08:40 – 09:00 Moto3, Warm up  
09:10 – 09:30 Moto2, Warm up  
09:40 – 10:00 MotoGP, Warm up  
11:00 Moto3, Futam (tv: DigiSport 2, élő)
12:20 Moto2, Futam (tv: DigiSport 2, élő)
14:00 MotoGP, Futam (tv: DigiSport 2, élő)
 
Írta: Keszthelyi Gábor és Balogh Tamás

Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2021  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: