Jegyek

Futamelőzetes és menetrend – Silverstone

MotoGP
Futamelőzetes és menetrend – Silverstone
2015.08.26. 17:58
A hétvégén a Brit Nagydíjjal folytatódnak a gyorsasági motoros világbajnokság küzdelmei, amely futam után immár túlleszünk a szezon kétharmadán. Jorge Lorenzo és Valentino Rossi pontegyenlőségből várják a silverstone-i viadalt, miközben Marc Marquez is lopja a távolságot a Yamaha pilótáihoz képest. Vajon melyikük emelheti fel a győzelmi trófeát vasárnap?
 
Lepd meg magad vagy a párod eredeti MotoGP-s és Valentino Rossi-s termékekkel! Gyere és válogass kiváló minőségű raktárkészletünkből! Nálunk mindent megtalálsz: kulcstartók, matricák, ruházati termékek és kiegészítők, kedvező áron! (x)

Két héttel a brnói Cseh Nagydíj után Nagy-Britanniába utazik a gyorsasági motoros világbajnokság mezőnye, hogy részt vegyenek az évad 12. állomásán. A szigetországi viadalnak 2010 óta ad otthont Silverstone: előtte sokáig Donington volt a Brit Nagydíj házigazdája, ám a Formula-1 bölcsőjeként is számon tartott pálya modernizálása után a MotoGP is átköltözött az egykori katonai repülőtéren húzódó aszfaltcsíkra. A versenyzők nagy részének tetszését elnyerte a rendkívül gyors vonalvezetéséről és a többek között a Maggots, Becketts, Chapel kanyarkombinációról is ismert helyszín, s eddig rendre izgalmas futamokat láthatott itt a közönség is, ráadásul Angliához hűen gyakran az időjárás is kiszámíthatatlanul alakul.
 
A hétvége előtt természetesen a legnagyobb kérdés, hogy melyik yamahás tud ellépni a csapattársától a pontversenyben, hiszen a legutóbbi viadal után Jorge Lorenzo utolérte az összetettben Valentino Rossit, sőt több győzelmének köszönhetően a vezetést is átvette az olasztól. Ha a korábbi silverstone-i eredményeket vesszük alapul, a spanyolnak jobbak az esélyei, hiszen például két éve is ő nyerte a futamot, miután óriási küzdelemben maga mögé utasította Marc Marquezt, ellenben a „Doktor” még elsőség nélkül áll ezen a pályán. Rossi számára továbbra is a kvalifikáció lesz a kulcskérdés: ha az időmérőn jó helyezést ér el, vasárnap is harcban lehet a legelőkelőbb pozíciókért, míg Lorenzo vélhetően leginkább a tipikusan esős angliai időjárás mellőzéséért imádkozik.
Vajon Lorenzo begyűjti idei hatodik sikerét?
 
A hangvillások motorosainak ugyanakkor nem csak egymásra kell figyelniük, hanem a Repsol Honda párosára is, közülük is természetesen főként Marquezre. A regnáló világbajnok 2008-ban Donington szerezte első világbajnoki dobogóját – azon a versenyen, amelyen Scott Redding pedig pályafutása első győzelmét aratta, mindössze 15 évesen –, így jó emlékei lehetnek a Brit Nagydíjról, ahogy magáról Silverstone-ról is, ahol tavaly visszavágott Lorenzónak egy évvel korábbi vereségéért. A spanyol Assen óta remek formában van, csak első és második helyeket szerzett, ám még mindig 52 pont a lemaradása a Yamahákkal szemben, így mindenképp előttük kell végeznie, ha továbbra is harcban akar maradni az év végi elsőségért. Ebben nagy segítségére lehet Dani Pedrosa is, amennyiben a csapattárs a brnóinál jobb teljesítményt nyújtva meg tudja nehezíteni Rossiék életét, esetleg pontokat rabolva el tőlük.
 
A dobogós helyekért vélhetőleg ismét ők négyen harcolnak majd, ám mögöttük is izgalmasan alakulhat a küzdelem. A Ducati Misanóban tesztelt a héten, ettől remélik, hogy ismét közelebb kerülhetnek a két nagy gyári istállóhoz, bár az egynapos gyakorlás előnyeit főleg majd a San Marinói Nagydíjon élvezhetik. A vörösöknek ráadásul nem árt hátrafelé is nézelődniük, hiszen a szatellitek komoly versenyre kényszeríthetik őket: főként a frissen szerződést hosszabbító, és hazai közönségük előtt szereplő Bradley Smith és Cal Crutchlow lehet képes jó teljesítményre közülük. A suzukisok minden bizonnyal ismét a top10-be kerülésért harcolnak majd, míg az Apriliánál kérdés, hogy tudják-e folytatni a Stefan Bradl leigazolása óta látható javuló tendenciájukat.
Tud-e meglepetést okozni hazai nagydíján az idén alulteljesítő Scott Redding?
 
Ami a két kisebb kategóriát illeti: a hazaiaknak főként a Moto3-ban lehetnek vérmes reményeik. Ugyan Danny Kent a sachsenringi győzelme óta dobogóra sem állhatott, s pontversenybeli előnye is jelentősen megcsappant, még így is 40 egység fórral rendelkezik üldözői előtt, s a hétvégék nagy részében rendre domináns teljesítményt tud nyújtani. Nem szabad azonban elfeledkezni az ellenfelekről sem, így például a csapattárs Efren Vazquezről, a Brnóban győzni tudó Niccolo Antonelliről vagy a tobábbra is első sikerét üldöző Enea Bastianiniről. A Moto2-ben Sam Lowesben bízhatnak a britek, ám a Speed Uppal versenyző motoros az összetettért már nincs harcban, sőt gyakorlatilag senki más sem, hiszen Johann Zarco már 79 ponttal vezet. A második helyért azonban még nagy a csata Tito Rabat és Alex Rins között, míg Lowesnek főként Thomas Lüthire kell figyelnie a tabella negyedik pozíciójáért vívott csatában: jelenleg pontazonossággal állnak a svájci pilótával.
 
Végezetül nézzük a hétvége menetrendjét, hiszen az is tartogat néhány érdekességet. Az egyórás időeltolódás miatt a pénteki és szombati edzések magyar idő szerint rendre egy órával később veszik kezdetüket a megszokottakhoz képest, vasárnap azonban teljesen felborul a program, hiszen a Moto2-esek futamával indul a versenyek sorsa, aztán jön a MotoGP viadala, s csak a nap végén kerül sor a Moto3-asok küzdelmeire – ez valószínűleg a közép-európai tévétársaságok miatt van így. S ha már a televíziók szóba kerültek: a DigiSport csatornái ismét minden edzést, időmérőt és futamot élőben közvetítenek, leszámítva a vasárnap délelőtti bemelegítő tréningeket.
 
MotoGP, Silverstone, 2015 – a hétvége programja:
 
Péntek (augusztus 28.)  
10:00 – 10:40 Moto3, 1. szabadedzés (tv: DigiSport 1, élő)
10:55 – 11:40 MotoGP, 1. szabadedzés (tv: DigiSport 1, élő)
11:55 – 12:40 Moto2, 1. szabadedzés (tv: DigiSport 1, élő)
14:10 – 14:50 Moto3, 2. szabadedzés (tv: DigiSport 2, élő)
15:05 – 15:50 MotoGP, 2. szabadedzés (tv: DigiSport 2, élő)
16:05 – 16:50 Moto2, 2. szabadedzés (tv: DigiSport 2, élő)
     
Szombat (augusztus 29.)  
10:00 – 10:40 Moto3, 3. szabadedzés (tv: DigiSport 1, élő)
10:55 – 11:40 MotoGP, 3. szabadedzés (tv: DigiSport 1, élő)
11:55 – 12:40 Moto2, 3. szabadedzés (tv: DigiSport 1, élő)
13:35 – 14:15 Moto3, Időmérő (tv: DigiSport 2, élő)
14:30 – 15:00 MotoGP, 4. szabadedzés (tv: DigiSport 2, élő)
15:10 – 15:50 MotoGP, Időmérő (Q1 + Q2) (tv: DigiSport 2, élő)
16:05 – 16:50 Moto2, Időmérő (tv: DigiSport 2, élő)
     
Vasárnap (augusztus 30.)  
10:00 – 10:20 Moto2, Warm up  
10:30 – 10:50 MotoGP, Warm up  
11:00 – 11:20 Moto3, Warm up  
12:20 Moto2, Futam (tv: DigiSport 2, élő)
14:00 MotoGP, Futam (tv: DigiSport 2, élő)
15:30 Moto3, Futam (tv: DigiSport 2, élő)

Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2021  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: