Jegyek

Futamelőzetes – Indianapolis

MotoGP
Futamelőzetes – Indianapolis
2014.08.05. 11:36
Ezen a hétvégén véget ér a MotoGP számára a nyári szünet. Németország után a tengerentúlra látogat a mezőny. Az idei 10. fordulót a legendás Indianapolis Motor Speedway-en rendezik. A helyszín hetedik alkalommal ad otthont a MotoGP-nek.
 
Elérkezett a nyári szünet vége, a hétvégén megkezdődik a MotoGP szezonjának második fele. Austin után ez a forduló lesz a második, amit az USA-ban rendeznek. Az Indianapolis Motor Speedway igen nagy hagyománnyal rendelkezi, az első versenyt 1909-ben futották rajta. Azt a bizonyos első versenyt kétkerekű masinákon küzdötték végig, azóta viszont a 2008-as MotoGP viadal volt az első motorverseny a helyszínen.
 
A pálya néhány átalakításon esett túl a tavalyi szezonhoz képest. Az oválon belüli részt teljesen újraaszfaltozták, ezen kívül a 3-as, 4-es, 7-es, 15-ös és 16-os kanyarokat átépítették azzal a céllal, hogy több lehetőség legyen az előzésre. Az átalakítások után 4170 méter lett egy kör, ami 48-cal kevesebb a korábbinál. Az óramutató járásával ellentétes irányban használt aszfaltcsíkon 10 balkanyar és 6 jobbkanyar található, a leghosszabb egyenese 872 méter hosszú.
Az új pályarajz
 
A pálya adataiból látszik, hogy a technikás Assen és Sachsenring után egy lendületesebb pálya következik, bár itt is találhatóak komoly féktávok, és igen lassú kanyarok is. A végsebesség itt valamivel nagyobb nagyobb szerepet játszhat majd, de csupán azzal biztosan nem lehet futamot nyerni az IMS-en. A motornak jól kell működnie a lendületesebb sikánokban és a lassú kanyarokban is. A tapadás az új felszín miatt talán már nem lesz akkora gond, mint a korábbi években, de a túl friss aszfalt sem mindig jó, így az ehhez való alkalmazkodás is fejtörést okozhat a csapatoknak.
 
Ami az esélyeket illeti, természetesen Marc Marquezt kell kiemelnünk elsőként. Miután a szezon első felének összes futamát megnyerte, miért ne folytathatná ugyanígy egy sikeres teszt és a vakáció után? Ráadásul tavaly is nyerni tudott Indiben, miután az időmérőt is bő fél másodperccel megnyerte Jorge Lorenzo előtt. Lorenzo teljesítményét nehéz előre megjósolni, az idei évben mutatott hullámzó teljesítménye messze elmarad a tavalyitól. Ha valakinek, akkor neki igazán jót tehetett a pihenő. Ha sikerült magában mindent a helyére raknia, akkor megvan rá az esély, hogy innentől fogva hozza azt a formát, amit megszokhattunk tőle. Egy erős Lorenzo nagyon jót tenne a bajnokságnak.
Vajon képes tizedjére is elsőként átlépni a célvonalat?
 
Ne feledkezzünk meg azonban kettőjük csapattársairól sem. Pedrosa háromszor végzett Marquez mögött a második helyen ugyanolyan motorral. Biztosak lehetünk benne, hogy mindent meg fog tenni azért, hogy mihamarabb legyőzze fiatal honfitársát, ezért Indianapolisban kőkeményen húzza majd a gázt. Hasonlóan tehet majd Rossi is. Neki nem sok pozitív élménye fűződik ehhez az aszfaltcsíkhoz, talán az új vonalvezetés segíthet ezen. A 2008-as első indianapolisi verseny óta egyszer sem állt itt a dobogóra. A publikum nagy kíváncsisággal várja a Ducatit is, mivel ígéreteik szerint egy jobb GP14-et láthatunk majd a pályákon a szezon hátralévő részében. Ha ez igaz, Dovizioso idei teljesítménye alapján komolyan beleszólhat a nagyok csatájába akár száraz körülmények között is, valamint a jövőre már a gyári csapat színeiben menő Andrea Iannone sem lesz rest, az biztos. A hosszú célegyenes miatt talán Aleix Espargarónak nagyobb lesz a lemaradása, mint szeretné, de biztosan nem adja majd magát olyan könnyen. Valamint érdemes megemlíteni Leon Camier bemutatkozását a királykategóriában. Camier Haydent helyettesíti majd az Aspar csapat Open Hondáján. Nicky egyébiránt a helyszínen lesz majd, így rajongói valamivel többet kaphatnak belőle, mint amennyit egy normál versenyhétvégén.
Aegerter már megízlelte a győzelem ízét
 
Ami az alsóbb kategóriákat illeti, a Moto2 küzdelmeiben az utóbbi néhány futamon a Marc VDS dominanciája valamelyest csökkenni látszott. Ha a többiek képesek ezt folytatni, izgalmas hétvége elé nézünk. A pálya karakterisztikája viszont könnyen szétszórhatja a mezőnyt. Rabat és Kallio ebből akár profitálhatnak is, de a nagyon stabil Aegerter is bármikor képes lehet velük menni, nem beszélve a korábbi évekhez képest jobban teljesítő Corsiról. Emellett nem feledkezhetünk meg Vinalesről sem, aki egyre jobban belerázódik a kategóriába.
Alexnek biztosan elmondta a bratyó, ő mit tenne ilyen helyzetben
 
A legkisebbek között egy újabb hatalmas csatára számíthatunk. A szünetben egész biztosan felszívta magát Fenati, aki hibái miatt jelenleg csak a negyedik helyen áll, de gyorsaságát már többször bizonyította. Az élen álló Jack Milleren viszont cseppet sem látszik a teher, nagyon összeszedettnek kell lennie annak, aki meg akarja majd őt állítani. A bátyjával együtt kikapcsolódó Alex Marquez viszont biztosan alaposan kifaggatta testvérét, hogyan gyűrhetné le ausztrál ellenfelét, ráadásul Hondája is partner lehet ehhez.
 
Reméljük, izgalmakkal teli hétvége előtt állunk. Szurkoljuk együtt végig!
 
A végére pedig egy kedvcsináló videó 
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2021  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: