Jegyek

Futamelőzetes – Jerez

Superbike
Futamelőzetes – Jerez
2014.09.02. 13:34
Nyolchetes kihagyás után ismét nyeregbe pattanhatnak a Superbike világbajnokság résztvevői. Az idei tizedik helyszín Jerez lesz. Ezzel megkezdődik az utolsó három forduló, azaz egyértelműen a bajnokság hajrájába értünk. Ezúttal minden betétfutam megrendezésre kerül, így igen sok magyarnak szurkolhatunk a hétvégén.
 
Utoljára július 13-án láthattuk versenyezni a Superbike világbajnokság résztvevőit, a szezonból viszont még hátravan három forduló, a soron következő a spanyolországi Jerezben lesz ezen a hétvégén. A pályát aligha kell bemutatni, évek óta ad otthont a világ legrangosabb technikai sportjainak versenyeinek, tesztjeinek. A WSBK sok év után tért vissza erre a helyszínre. Tavaly, mivel ez volt a záró forduló, itt avathattunk bajnokot Tom Sykes személyében, ez idén viszont matematikailag lehetetlen, mivel a regnáló világbajnok előnye most 44 pont, ami legjobb esetben is 94-re duzzadhat, ami még nem elég az utána lévő négy futamra. Mi magyarok viszont másnak biztosan örülhetünk: Tóth Imre, Rizmayer Gábor, Németh Balázs, Bódis Richárd és Somosi Alexander is képviselik hazánkat Spanyolországban. Emellett három magyar csapat is jelen lesz, a Team Tóth, a H-Moto Team és a Talmácsi Racing, így értük is – természetesen a külföldi versenyzőikért is – szoríthatunk.

Maga a pálya 4423 méter hosszú, átlagos szélessége 11 méter. 5 balkanyar mellett 8 jobbkanyar köti össze a pálya egyeneseit, melyből a leghosszabb 607 méter hosszú. A kettes, nyolcas és az utolsó, tizenhármas kanyar előtti féktávok remek előzési lehetőségekkel kecsegtetnek, éppen emiatt rengeteg izgalmas versenyt láttunk már Jerezben, most is hasonló élményekre számíthatunk. A létesítmény ráadásul egy völgyben fekszik, ezért remekül be lehet látni, ezért is igen népszerű a szurkolók körében. A csapatok is előszeretettel látogatnak ide, mivel egész évben alkalmas a tesztelésre.

A Superbike mezőnyéből többen is jó eséllyel vágnak neki ennek a hétvégének. Tavaly mindkét futamot Eugene Laverty nyerte, a pálya tehát fekszik neki, más kérdés, idén hogyan birkózik meg a Suzuki a feladattal. A gyári Aprilia is jó esélyekkel indul, az előbbiből következik, hogy mindkét futamot RSV4-gyel nyerték 2013-ban, ráadásul jelenlegi versenyzőpárosukból mindketten dobogóra állhattak Jerezben, Melandri az első futamon lett második, Guintoli pedig a második futamon lett harmadik. Hasonlóan jó emlékekkel térhet vissza a már említett Tom Sykes, aki az első futamon szerzett harmadik helyével tavaly bebiztosította elsőségét, így a második futamon már sokkal felszabadultabban motorozhatott, így akkor a második helyen intette le a kockászászló.

Természetesen érdemes másokat is megemlíteni. A jelenleg harmadik helyen álló Jonathan Rea idén jobb teljesítményre képes a Hondával, mint tavaly, ha nem is az ő gépük a legversenyképesebb, sötét lóként mindig számolni kell a Rea-CBR párossal. Valamint a Ducati is egyre jobb versenymotort farag a Panigaléból, saját versenyzőik szerint is egyre versenyképesebb a konstrukció. Ha nem hibáznak, – különösen Giguliano – akkor könnyen beleszólhatnak a leggyorsabbak dolgába. És persze ne feledkezzünk meg a BMW Racing Team Tóthról sem! A sérüléséből teljesen felépült Tóth Imre szerencsére visszatérhet a paddockba. Társa ezentúl Rizmayer Gábor lesz, aki Sebestyén Pétert váltja a csapatnál. Bár a technika még nem a legoptimálisabban működik, Rizi tapasztalata sokat hozhat a konyhára az EVO motoron is. Reméljük Imi megújult erővel, Gábor pedig az ő helyettesítése alatt mutatott lendülettel csinálják a hétvégét, és harcban lesznek a csapat újabb világbajnoki pontjaiért! Ami viszont sajnálatos a kategória szempontjából, ezentúl 24 motor vág csak neki a csatáknak, hiszen a Bimota mellett a MAHI Kawasaki is kiszáll a sorozatból, így a rangidős Fabian Foret sem fejezi be a szezont.

Magyar érdekeltség bőven akad viszont a Superstock 1000-ben is. Németh Balázs a Pedercini Kawasaki ZX-10R-jén húzza majd a gázt. A pontversenyben jelenleg 12. helyen áll Balázs, de a mezőny nagyon szoros előtte, ha sikerül ismét a top 6-ba küzdenie magát, könnyen visszakerülhet az összetett tizedik helyére. A másik érdekeltségünk a H-Moto Team, akik ismét a román Robert Muresannal állnak rajthoz. Muresan – Baluhoz hasonlóan – képes lehet egy jó szereplésre, ha ezúttal Fortuna valamivel kegyesebb lesz a csapathoz. Robert jelenleg épp Balu mögött áll a pontversenyben, az ő hátránya viszont már valamivel nagyobb, 13 pont választja el honfitársunktól.

Természetesen nem szabad megfeledkeznünk a Talmácsi Racingről sem, akik ismét három versenyzővel képviseltetik magukat. A Superstock 600-ban Bódis Richárd és Alessandro Zaccone indul a csapat színeiben, míg az EJC-ben az ifjú titán, Somosi Alexander. A csapat ismét bevetette a jól bevált receptet, azaz ismét az aktuális helyszínre utaztak a verseny előtt, hogy ott teszteljenek – Portimaóban remek eredmények születtek, valószínűleg ez is nagy szerepet játszott benne. Most Spanyolországban csapatfőnökük is motorra pattant, hogy visszajelzéseivel segítse tanítványait. Talmácsi Gábor igen elismerően nyilatkozott a felkészülésről, állítása szerint nagyszerű időkre voltak képesek a srácok. Egy rövid videót itt találtok a tesztről. Kívánunk minden egyes magyar csapatnak és versenyzőnek sok sikert, zökkenőmentes hétvégét! Szurkoljuk át együtt a jerezi három napot! 
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2021  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: