Jegyek

Futamelőzetes – Makaó

WTCR
Futamelőzetes – Makaó
2013.11.12. 15:54
A hétvégén ér véget a túraautó-világbajnokság 2013-as idénye: a szezonzárónak ezúttal is Makaó ad majd helyszínt. A legendás utcai helyszínen a legfontosabb kérdés, hogy ki végez az összetett második helyén, illetve ki viheti haza a Yokohama Trophy-t, valamint 2010-es győzelme és tavalyi privát bajnoki címe után újabb sikerekkel ajándékoz-e meg minket Michelisz Norbert.
 
November közepéhez érve már csak egyetlen forduló maradt hátra a túraautó-világbajnokság 2013-as évadából, amelyre ezúttal is Makaón kerül sor, ahogy a sorozat 2005-ös indulása óta mindig. A legendás utcai aszfaltcsík még 1954-ben épült, s azóta minden évben egy hétvégére az autó- és motorsportoké lesz a főszerep a ma már újra Kínához tartozó egykori portugál gyarmaton, az idei tehát már kereken a 60. Makaói GP lesz.
 
A Circuito de Guia névre hallgató pálya 6200 méter hosszú és 19 kanyart tartalmaz a vonalvezetése. Városi pályáról lévén szó, a fordulói rendkívül szűkek, az előzés ugyanakkor egyáltalán nem annyira kivitelezhetetlen, mint Monacóban, ugyanis a pályán található két hosszabb egyenes is, amelyek lehetőséget adnak erre. A kanyarok azonban valóban rendkívül nehezek, s szinte garantált, hogy ez a hétvége sem fog lemenni anélkül, hogy baleset miatt be kelljen lengetni legalább egyszer a piros zászlót.
A makaói versenypálya vonalvezetése
 
Ráadásul idén még a megszokottnál is több autó fog körözni a pályán, ugyanis nevezési rekordot fog dönteni a WTCC néhány nap múlva: összesen 34 versenyző fog elindulni a patinás viadalon. A rajtrács tegnap este egészült ki teljesen, amikor a Campos Racing bejelentette, hogy mindhárom SEAT-jával versenybe száll, amelyet a rendszeres pilótájuk, Hugo Valente mellett ezúttal a korábban már két forduló erejéig beszálló Nikolay Karamyshev, valamint a most debütáló hongkongi Michael Soong fog terelgetni.
 
A mezőnyben ott lesz természetesen Michelisz Norbert és a Zengő Motorsport is, akik az elmúlt években a magyar autósport történetének legnagyobb sikerei közül kettőt is épp Makaóban értek el. A 2010-es második futamon egy SEAT volánjánál szerezte meg saját és Magyarország első világbajnoki futamgyőzelmét a pilóta, majd tavaly ugyanitt biztosította be privát bajnoki címét. Norbi szeretne idén is erős eredményt elérni, amellyel az összetett ötödik helyét szeretné megszerezni a tavalyi világbajnok Rob Huffal szemben.
Michelisz Norbi 2010-ben itt aratta saját és a magyar autósport első világbajnoki futamgyőzelmét egy SEAT volánjánál
 
Az előzetes várakozások alapján lesz is erre esélye, ugyanis a vonalvezetés alapján – a két hosszú egyenes ellenére – a Hondának jobban fekhet ez a pálya, mint például Sanghaj, ahol az esélytelenség ellenére is hármas győzelmet tudtak aratni a második futamon. A japán gyártó erősségét jól mutatja, hogy tavaly itt állhattak először dobogóra Tiago Monteiro révén, így joggal várhatjuk azt, hogy a maximumsúly ellenére is harcban lehetnek a Chevrolet-k ellen.
 
Erre egyébként szüksége is lesz a Hondának, ugyanis Gabriele Tarquinivel a volánnál a pontverseny második helyének megszerzése a céljuk, ám a világbajnok Yvan Muller csapattársa, Tom Chilton, valamint a Yokohama Trophy-t már tulajdonképpen a zsebében érző (41 pont az előnye Alex MacDowallel szemben, és 43 egység gyűjthető a hétvégén) James Nash is veszélyes lehet rá a Chevy-kkel. A 2009-es vb-első 22, illetve 29 pontos előnye elegendő lehet, ám egy komolyabb hibát nem engedhet meg magának a rendkívül nehéz aszfaltcsíkon.
A Honda tavaly itt szerzett először dobogót Monteiro révén, így várhatóan a japán gyártó autóival induló versenyzők ezúttal is harcra kényszeríthetik a négyszeres világbajnok Yvan Mullert és a többi Chevrolet-pilótát
 
A túraautósoknál tehát ez a helyzet az idényzáró előtt, ám a hagyományoknak megfelelően Makaón ezúttal sem csak a WTCC legjobbjai gurulnak pályára ezen a hétvégén. Ekkor rendezik többek között a legendás Formula-3-as viadalt is, amelynek korábbi győztesei között nem egy olyan nevet találunk, aki aztán később a Formula-1-ben is kiváló eredményeket ért el: 1983-ban Ayrton Senna, 1990-ben Michael Schumacher tudott ott diadalmaskodni, hogy csak a legnagyobb versenyzőket említsük.
 
Magyar szempontból azonban még ennél is nagyobb jelentősége van, hogy rendre ezen a hétvégén rendezik az országúti motorversenyzők számára is az év egyik kiemelkedő jelentőségű és nehézségű versenyét, amelyen idén részt vesz egy honfitársunk is Bitter Sándor személyében. Ezúttal tehát nem csak Michelisz Norbiék sikeréért drukkolhatunk majd a négy nap alatt (az események már csütörtökön megkezdődnek – részletes menetrend itt található), hanem hazánk egyik legismertebb motorversenyzőjének is – izgalmas, és remélhetőleg magyar sikerekben gazdag hétvége elé nézünk tehát!
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2021  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: