Jegyek

Futamelőzetes – Motegi

MotoGP
Futamelőzetes – Motegi
2013.10.24. 15:22
A hétvégén zárul a MotoGP azon három versenyből álló sorozata, amelyet a távol keleten rendezek. A sorozat első állomása Malajzia a második Phillip Island volt, most pedig a japán nagydíj következik.
 
Október 25-i kezdettél kerül tehát megrendezésre a Japán nagydíj, amely a MotoGP versenynaptárának egy hagyományosnak mondható helyszíne. A 2000-es évek elején illetve azt megelőzően még Suzukában tartották ezt a neves eseményt, azonban Daijiro Kato tragikus halálát követően átértékelték a biztonsági követelményekre vonatkozó előírásokat, így Suzuka kikerült a kalendáriumból, a helyét pedig teljes egészében Motegi vette át, ahol egyébként már abban az időben is voltak vb-futamok. A pályán, amely 1997-ben épült, 2000 óta rendeznek MotoGP viadalokat, egyszóval ebből a szempontból most már viszonylag nagy múltja van ennek a távoli versenyhelyszínnek. A japán aszfaltcsík egy tipikus „stop and go” pályát testesít meg, amely egyúttal technikás mivoltot is kölcsönös a ringnek. Van ugyan egy-két gyorsabb kanyar a pályán, úgy mint például a hetes, nyolcas, vagy éppen a tizenkettedik forduló, azonban alapjaiban véve a kemény féktáv, majd jó kigyorsítás (illeti arra való ösztönzés) jellemzi ezt az egyébként majd öt kilométeres versenyhelyszínt. A több egyenes szakaszból és az azokat összekötő visszafordítókból adódóan a féktávokon több előzési pont is kínálkozik, így remélhetőleg a hétvégén sem maradunk izgalmak nélkül.
Hossz: 4.801 m
Leghosszabb egyenes 762 m
Szélesség: 15 m
Balkanyarok: 6
Jobbkanyarok: 8
Építve: 1997
 
Moto3
 
A legkisebb géposztályban továbbra is Salom és Rins a legesélyesebb a bajnoki címre, lévén, hogy mindössze öt pont a különbség a két spanyol között. Habár matematikailag Maverick Vinales is megnyerheti még az idei világbajnokságot, azonban ehhez elengedhetetlen, hogy a Japán nagydíjon nem csupán 25 pont alatt tartsa a differenciát az éllovassal szemben, de csökkentse is jelenlegi 22 pontos lemaradását. A Team Calvo motorosa azonban aligha lesz képes adott esetben néhány egységgel feljebb kapaszkodni, hiszen általában versenyről versenyre Rins, Salom és Vinales harcol az első három pozícióért.
 
Vinalesnek lenne a legnagyobb szüksége a győzelemre

A világbajnoki éllovas, Luis Salom tehát legfeljebb csak abban az esetben lehet bajnok a hétvégén, ha győz, miközben Rins nulláz és Vinales második, vagy annál rosszabb. Az ún. független nézők szempontjából tehát az lenne a legoptimálisabb, ha Vinales nyerne, miközben Rins és Salom a lehető legkevesebb pontot szerzi. Ezzel a gyakorlatban is újra háromesélyessé válthatna a bajnokság, ami egy rettentő izgalmas végjátékot vetítene előre az évadzáró valenciai nagydíjjal kapcsolatban.
 
Moto2
 
Egy ideje tulajdonképpen már benne volt a levegőben, hogy Redding nem lesz képes megőrizni előnyét Espargaro ellenében az összetettben, amire rátett egy lapáttal, hogy az angol megsérült az ausztrál nagydíjon és nem is tudott rajthoz állni ott. Eközben Espargaro egy győzelemmel és ezzel együtt 25 ponttal nem csupán ledolgozta hátrányát, de jelentős előnyre is tett szert. A spanyol jelenleg tizenhat egységgel jár Redding előtt, aki törött csuklóval próbál rajthoz állni Motegiben. Arra aligha lehet számítani, hogy az angol képes lesz csökkenteni lemaradását, hiszen már csak a pálya karakterisztikájából adódóan (stop and go) is nehéz dolga lesz a sérülése miatt.
 
Redding a sérülése ellenére sem adja fel, azonban nagy valószínűséggel elúszott az angol vb-címe

Talán egy esetleges esős futam sokat segíthetne a Marc VDS versenyzőjén, azonban ez esetben persze jelentős mértékben megnőne a rizikófaktor. Redding egyetlen esélye az olyan versenyzőkben lehet, mint Kallio, Lüthi, Aegerter, Rabat, Terol, vagy éppen Zarco, akik egy-egy jó szereplés esetén pontokat rabolhatnak Espargarótól. Emellett persze ne feledkezzünk meg Nakagamiról sem, aki hazai pályán versenyez majd, így akár igen komoly meglepetést is okozhat a japán, aki még mindig első Moto2-es győzelmére hajt.
 
MotoGP
 
A királykategóriában Marc Marquez ausztrál nagydíjról történő diszkvalifikálása miatt némiképp megnyílt a lehetőség Jorge Lorenzo előtt a lehetőség, hogy beérje az összetettben honfitársát. Persza a címvédésre még mindig inkább matematikai esélye van a yamahásnak, vagyis igazából majd csak a japán nagydíj után láthatjuk, hogy Lorenzo valami módon képes –e behozni 18 pontos lemaradását. Ahhoz kétség sem fér, hogy a négyszeres világbajnoknak muszáj lesz győznie, miközben a számára optimális forgatókönyv az lenne, ha Marquez csak a harmadik, vagy annál rosszabb helyen érne célba. Így Motegi után talán lenne reális esélye Lorenzónak arra, hogy Valenciában némi szerencsével akár fordíthasson is.
 
Marquez előnye jelentősen csökkent, de még mindig elég nagy esélye van a bajnokság megnyerésére

Akárcsak a Moto2-ben Espargaro és Redding csatáját illetően, úgy a MotoGP-ben is jelentős szerephez juthatnak Marquez és Lorenzo harcában már pilóták. Itt elsősorban Dani Pedrosára gondolunk, hiszen a mezőnyből jelenleg csak ő képes tartani a lépést két honfitársával. Valentino Rossi ugyan mindig új reményekkel és motivációval vág neki egy-egy futamnak, azonban sajnos a „Doktor” nem valószínű, hogy képes lesz a dobogós helyek sorsába beleszólni. Az év első felében még Cal Crutchlow-t említettük volna a legjobbak között, azonban mostanra mintha kissé beleszürkült volna a mezőnybe az angol, aki viszont ettől függetlenül igen magabiztosan nyeri majd a legjobb privát versenyzőnek járó díjat.
 
Végezetül tekintsük át a hétvége menetrendjét:

Péntek (2013. október 25.)
 
02:00 – 02:40 Első szabadedzés (Moto3)
02:55 – 03:40 Első szabadedzés (MotoGP)
03:55 – 04:40 Első szabadedzés (Moto2)
06:10 – 06:50 Második szabadedzés (Moto3)
07:05 – 07:50 Második szabadedzés (MotoGP)
08:05 – 08:50 Második szabadedzés (Moto2)
 
Szombat (2012. október 26.)
 
02:00 – 02:40 Harmadik szabadedzés (Moto3)
02:55 – 03:40 Harmadik szabadedzés (MotoGP)
03:55 – 04:40 Harmadik szabadedzés (Moto2)
05:35 – 06:15 Időmérő (Moto3)
06:30 – 07:00 Negyedik szabadedzés (MotoGP)
07:10 – 07:25 Első időmérő(MotoGP)
07:35 – 07:50 Második időmérő (MotoGP
08:05 – 08:50 Időmérő (Moto2)

 
Vasárnap (2012. október 27.)
 
01:40 – 02:00 Warm up (Moto3)
02:10 – 02:30 Warm up (Moto2)
02:40 – 02:00 Warm up (MotoGP) – (!) Vasárnap hajnali 03:00-kor 1 órát vissza kell állítani az órákat
03:00: Futam (Moto3)
04:20: Futam (Moto2)
06:00: Futam (MotoGP)
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2021  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: