Jegyek

Futamelőzetes – Phillip Island

MotoGP
Futamelőzetes – Phillip Island
2012.10.22. 12:46
A MotoGP idei utolsó előtti versenye következik az Ausztrál nagydíj formájában, amely egyébként azon három egymást követő, távol-keleti futamból álló sorozat utolsó állomása, amelyet a malajziai és a japán futam előzött meg.
 
A Phillip Island-i pálya tulajdonképpen a MotoGP versenynaptárának egyik hagyományos versenyhelyszíne, ahová igen szívesen járnak a versenyzők. Már maga a ring földrajzi fekvése is különlegesnek mondható, hiszen lényegében közvetlenül a tenger mellett, mondhatni tengerparton került kialakításra az aszfaltcsík. A közel négy és fél kilométeres versenyhelyszín egyik fő jellegzetessége a lendületesség, amely ugyan néhány helyen megtörik egy-két visszafordító jellegű kanyarnak, azonban mondhatni ezek a kanyarok adnak csak igazán ritmust a pályának. Az ausztrál pálya további jellegzetessége a nagy szintkülönbségek és a pár helyen beláthatatlan kanyarok, amik csak tovább nehezítik a versenyzők dolgát. A közel egy kilométer hosszú célegyenesben bizony elkél a motorerő, pláne, hogy egy elég nagy ívű kanyar fordítja rá a pilótákat a hosszú egyenes szakaszra, ami azért jobban elősegíti a nagy végsebesség elérését, mint mondjuk egy derékszögű kanyar, vagy visszafordító. Az aszfaltcsík tulajdonságain kívül még az időjárás az, ami igazán megnehezítheti a versenyzők dolgát, hiszen a tenger közelsége miatt a szél lényegében állandó a pályán, amit adott esetben még egy kiadós esővel is megspékelhetnek az égiek. Ezt már csak azért is mondjuk, mivel az időjárás előrejelzések szerint pénteken és szombaton is várható eső – igaz elvileg nem sok – illetve vasárnap sem kizárt, hogy elered.
Hossz: 4.448 m
Leghosszabb egyenes 900 m
Szélesség: 13 m
Balkanyarok: 7
Jobbkanyarok: 5
Építve: 1956
 
Moto3
 
Mint azt bizonyára mindenki tudja már Sepangban eldőlt a világbajnoki cím sorsa, így ebből a szempontból már nincsen tétje a Moto3 ausztrál viadalának, hiszen Sandro Cortese lett a 2012-es világbajnok a legkisebb géposztályban. A nagy kérdés inkább az, hogy Maverick Vinales valóban nem áll-e rajthoz, ha nem is most, legalább a haza futamán, Valenciában, hiszen a spanyol motoros elviekben világbajnoki második is lehetne még. Persze a vb-bronzot már senki sem veheti el Vinales-től, még akkor sem, ha egyetlen viadalon sem vesz már részt, így talán ezért is gondolja a fiatal versenyző úgy, hogy ha már nem nyerte meg a bajnoki címet, akkor neki szinte mindegy, hogy második vagy harmadik-e az év végi összesítés során.
 
Cortese az idei első világbajnok

Persze nyilván ennél jóval komolyabb dolgok állnak amögött, hogy Vinales kijelentette, ne szerep Malajziában és az azt követő versenyeken sem. Az összetett második helyén egyébként jelen pillanatban Luis Salom áll, aki talán az idei év egyik legnagyobb meglepetése a Moto3-ban, hiszen senki sem gondolta volna még év elején, hogy a 39-es rajtszámmal versenyző spanyol futamokat nyer majd és simán ott lesz a legjobb három között. Salom ezzel egyúttal fel is írta magát a jövő évi bajnoki esélyesek listájára, ahová még Vinales, Folger, Rins és Fenati nevét is odaírhatjuk nyugodt szívvel.
 
Moto2
 
A középső kategóriában Marc Maruqez kétségkívül óriási lehetőséget puskázott el Malajziában, hiszen némi túlzással a spanyol motoros simán megnyerhette volna a bajnoki címet. Pol Espargaro csak szenvedett az esős körülmények között megrendezett viadalon és még a legjobb tízbe sem tudott bekerülni, míg Marquez a bukásáig simán a legjobb nyolcban volt. Mivel azonban a 2010-es 125-ös világbajnok esett, legfőbb riválisa pedig egy tizenegyedik helynek köszönhetően öt pontot hozott rajta ezért Marquez Phillip Island-en ismét azért küzdhet, hogy világbajnok legyen. Mivel még egy képzeletbeli pontegyenlőség esetén is a jelenlegi vb-éllovas kapná a vb-aranyat, ezért a lényeg az, hogy Espargaro nem hozhat 23 pontnál többet Marquezen. Ennek fényében Marc Marquez a következő variációk esetén szerzi meg a világbajnoki címet:
 
Marqueznek most már alighanem összejönn a bajnoki cím

Ha Espargaro…
 
- győz, akkor Marqueznek legalább tizennegyediknek kell lennie.
- második vagy annál rosszabb, akkor Marquez már pontszerzés nélkül is világbajnok.
- Marquez mögött zár.
 
MotoGP
 
A legnagyobb kategóriában egyre inkább úgy tűnik, hogy csak az utolsó futamon dől majd el a világbajnoki cím sorsa. Legalábbis csak abban az esetben, hogy a most is úgy alakulnak majd az erőviszonyok és a hétvégi futam, mint az utóbbi három verseny. Jorge Lorenzonak ugyanis Phillip Island-en két pontnál többet kellene vernie Pedrosára ahhoz, hogy világbajnok legyen. Ez elsőre nem tűnik nehéz feladatnak, azonban több kockázat rejlik egy ilyen vállalkozásban, mint azt talán elsőre gondolná az ember. Pedrosa ugyanis nyilvánvalóan a győzelmet tűzi ki magának célul, vagyis Lorenzo nyilván csak honfitársát megverve érhetné el célját és szerezhetné meg a hétvégén második világbajnoki címét. Egy ilyen csatában azonban Lorenzónak azért több veszíteni valója lenne, mint ellenfelének, így aligha valószínű, hogy a Yamaha spanyolja belemegy majd egy ilyen adok-kapokba. Inkább beéri egy második vagy harmadik hellyel, majd Valenciában egy újabb dobogós pozícióval simán hozza vb-s karrierje negyedik vb-aranyát.
 
Lorenzónak "csak" meg kell vernie Pedrosát az győzelemért folyó küzdelemben és máris a yamahás a világbajnok

Ezúttal azért vettük számításba Lorenzo esetében a harmadik helyet, mivel Sepangban láthattuk, hogy Casey Stoner versenyképesebb volt, mint Motegiben, így ezúttal a hazai futamán talán még erősebb lehet az ausztrál. Emellett ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a regnáló világbajnok történelmi tettet vinni véghez azzal, ha megnyerné a phillip island-i viadalt, ugyanis 2007 óta rajta kívül senki sem tudott nyerni Ausztráliában. Persze ezúttal azért más a helyzet, mint az elmúlt esztendőkben, hiszen Stonernek egy elég komoly lábsérüléssel kell motoroznia, ami láthatóan rányomja a bélyegét az év végén visszavonuló pilóta teljesítményére.
 
Végezetül tekintsük át a hétvége menetrendjét:
 
Péntek (2012. október 26.)
 
01:15 – 01:55 Első szabadedzés (Moto3)
02:10 – 02:55 Első szabadedzés (MotoGP)
03:10 – 03:55 Első szabadedzés (Moto2)
 
05:15 – 05:55 Második szabadedzés (Moto3)
06:10 – 06:55 Második szabadedzés (MotoGP)
07:10 – 07:55 Második szabadedzés (Moto2)
 
Szombat (2012. október 27.)
 
01:15 – 01:55 Harmadik szabadedzés (Moto3)
02:10 – 02:55 Harmadik szabadedzés (MotoGP)
03:10 – 03:55 Harmadik szabadedzés (Moto2)
 
05:00 – 05:40 Időmérő (Moto3)
05:55 – 06:55 Időmérő (MotoGP)
07:10 – 07:55 Időmérő (Moto2)

 
Vasárnap (2012. október 28.)
 
01:40 – 02:00 Warm Up (Moto3)
02:10 – 02:30 Warm Up (Moto2)
02:40 – 02:00 Warm Up (MotoGP)***
 
03:00 Futam (Moto3)
04:20 Futam (Moto2)
06:00 Futam (MotoGP)

 
***A MotoGP futam előtti bemelegítő edzésével kapcsolatban szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy október 28-án, vasárnap hajnali 03:00-kor egy órával vissza kell állítani az órákat, így ezért lehetséges, hogy a régi idő szerint hajnali 02:40-kor kezdődő edzés új idő szerint 02:00-kor ér véget. Az edzést követő futamokat természetesen már az új idő szerint tűntettük fel, amely az óraállítást követően lép érvénybe.
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2021  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: