Jegyek

Futamelőzetes – Porto: Utcai pályán zárul az európai idény

WTCR
Futamelőzetes – Porto: Utcai pályán zárul az európai idény
2013.06.25. 08:56
Az előttünk álló hétvégén rendezik – a MotoGP asseni, valamint a Superbike világbajnokság imolai fordulója mellett – a túraautó-világbajnokság idei hetedik hétvégéjét, méghozzá Portóban. Tiago Monteiro hazai versenye a szűk utcai jellege komoly izgalmakat tartogathat az európai szezon zárásaként.
 
A hetedik fordulóké lesz június utolsó hétvégéje, hiszen mind a gyorsasági motoros világbajnokság, mind a Superbike világbajnokság, mind a túraautó-világbajnoki évad a hetedik állomásához érkezett 2013-ban. Utóbbinak Portugáliában, az utcai portói pályán rendezik az aktuális versenyét – az utolsót, amelyet idén még Európában futnak, hiszen a hétvége után a csapatok már Dél-Amerika felé veszik az irányt, hogy az utolsó öt versenyhétvégét már a tengerentúlon teljesítse a mezőny.
A portói vonalvezetés
 
Előbb azonban még meg kell birkózniuk a 4100 méter hosszú, Circuito da Boavista névre keresztelt aszfaltcsíkkal, amely városi jellegéből adódóan várhatóan komoly kihívások elé állítja a versenyzőket, egyben számos izgalmat tartogat majd a nézőknek. A pálya kétévente látja vendégül a WTCC szereplőit – tavaly Portimao adott helyszínt Portugália versenyének –, tehát legutóbb 2011-ben köröztek a pilóták a portói vonalvezetésen.
Utcai pályán gyakran láthatunk összetört autókat – lehet, hogy a hétvégén is sokszor lesz része ilyen látványban a mezőnynek
 
Abban az évben a Chevrolet dominált, hiszen Alain Menu 2:04.946-os körrel megfutotta a pályacsúcsot, s a svájci az első futamon is diadalmaskodni tudott, míg a második viadalon Rob Huff nyert. Az idei eredményeket elnézve könnyen előfordulhat, hogy idén is az amerikai márka, azon belül is különösen az RML-istálló lesz elemében: a háromszoros világbajnok Yvan Muller 113 pont előnnyel vezeti a pontversenyt, s ha Portóban is az elmúlt futamokon látott megingathatatlanságát hozza a francia, újabb nagy lépést tehet negyedik trófeája felé.
Két éve a Chevrolet, s különösen Alain Menu volt nagy formában: pályacsúcs és futamgyőzelem
 
Nem szabad azonban elfeledkeznünk a Hondákról, ugyanis több tényező is arra utal, hogy a japán gyár autói Portugáliában közelebb lehetnek a Chevy-khez. Egyrészről a Civicnek mindig feküdtek a városi pályák: tavaly Tiago Monteiro Makaóban az első dobogós helyezését szerezte a JAS Motorsportnak, idén pedig Marrakechben Gabriele Tarquini a csapat első pole pozícióját is begyűjtötte, s kis híján az első győzelem is meglett az olasznak. Másrészről ezen a hétvégén ismét könnyebbek lesznek a Hondák, mint a Chevrolet-k, méghozzá nem kevesebb, mint 30 kilóval, ami azért már előidézhet változást az erőviszonyokban.
Monteiro eddig rendkívül peches szezont teljesít  vajon hazai pályán megtörik a rossz sorozata?
 
Különösen oda kell figyelni ezúttal a hazai pályán versenyző Monteiróra, aki ugyan az esetek nagy többségében elmarad Tarquinitől, ám saját közönsége előtt nagyon szeretne nyerni – ezúttal Portóban is, merthogy Portimaóban és Estorilban már sikerült neki korábban. A portugálnak el is kelne a támogatás és a siker, hiszen eddig roppant balszerencsés szezonja van: többször is nála jöttek elő a Civic gyermekbetegségei, nem egyszer törte össze a kocsit, így mindenképpen jót tenne neki egy kimagasló eredmény.
Michelisz Norbert és a Zengő Motorsport legtöbbször jól teljesítenek a városi pályákon: 2010-ben Makaóban aratták első világbajnoki sikerüket is
 
Ami pedig a harmadik hondást illeti, a Zengő Motorsport és Michelisz Norbert is jól szoktak szerepelni a városi pályákon: elég, ha csak a magyar pilóta 2010-es makaói sikerére gondolunk, amely pályafutása első világbajnoki futamgyőzelme volt – ahogy a teljes magyar autósportnak is. Ha Norbi ezúttal is dobogóra áll, zsinórban ötödik hétvégéjén zárja legalább az egyik viadalt a top3-ban, s erre 2013-ban mindössze Muller volt képes – igaz, négyes sorozatot is csak Tarquini tud felmutatni a francia és a magyar mellett.
 
A portói túraautó-világbajnoki forduló menetrendjét szerdán egy külön cikkben közöljük.
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2021  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: