Jegyek

Futamelőzetes – Sepang

MotoGP
Futamelőzetes – Sepang
2014.10.20. 18:38
Továbbra sincs megállás a gyorsasági motoros világbajnokság szereplői számára: a hétvégén következik a három futamból álló tengerentúli turné utolsó felvonása, amelynek a malajziai Sepang ad majd otthont. A királykategóriában tovább folytatódhat az összetett második helyéért zajló csata, míg a két kisebb géposztályban egyaránt bajnokavatásra kerülhet sor.
 
Lepd meg magad vagy a párod eredeti MotoGP-s és Valentino Rossi-s termékekkel! Gyere és válogass kiváló minőségű raktárkészletünkből! Nálunk mindent megtalálsz: kulcstartók, matricák, ruházati termékek és kiegészítők, kedvező áron! (x)

Kemény időszakot élnek meg a gyorsasági motoros világbajnokság versenyzői, hiszen zsinórban három tengerentúli fordulót rendeznek számukra. A japán és az ausztrál futamokon már túlvan a mezőny, most hétvégén pedig következik az erőltetett menet utolsó felvonása, amelynek a Sepang Internation Circuit ad otthont.
 
A sorozat a pálya 1999-es átadásának évében rögtön (a szezonon belül még előbb is, mint a Formula-1, hiszen a motorok az idénynyitó keretében látogattak Malajziába) tiszteletüket tették a Hermann Tilke egyik legjobban sikerült művének tartott létesítményben, amely azóta is rendszeres tagja a versenynaptárban. Maláj Nagydíjat ugyanakkor már korábban is rendeztek a világ legjobb motorosai számára, ám akkor még több pálya váltogatta egymást a kalendáriumban, Sepang azonban bebiztosította helyét a naptárban, s 2000-től kezdve rendre az idény végén kapott helyet.
Egy kép a tavalyi Simoncelli-megemlékezésről: vélhetően idén sem feledkeznek el a három éve elhunyt olaszról
 
Maga az aszfaltcsík is komoly kihívás elé állítja a versenyzőket, hiszen a pálya legjellegzetesebb részének tartott két hosszú egyenes mellett számos izgalmas és előzésre alkalmas kanyar található rajta, ám a legkomolyabb nehézséget mégsem a pilóták által igazán kedvelt vonalvezetés, hanem az időjárás tartogatja számukra. Az éghajlatból következően mindig forróság és magas páratartalom fogadja a motorosokat Malajziában, emellett pedig nem ritkák a trópusi viharok sem, amelyek nem egyszer felborították akár az odalátogató versenysorozatok hétvégi programját is.
 
Sajnos a sepangi pálya a MotoGP rajongóinak körében nem csak a fenti tényezők miatt, hanem egy sajnálatos 2011-es haláleset okán is ismert: Marco Simoncelli három évvel ezelőtt ezen a helyszínen veszítette életét egy rendkívül balszerencsés bukást követően. Mivel az évforduló ezúttal pont a nagydíj előtti csütörtökre fog esni, biztosak lehetünk benne, hogy a mezőny méltóképpen megemlékezik majd az olasz klasszisról.
2013-ban Pedrosa nyerte a futamot, s a bajnoki második helyért folytatott csatában idén is szüksége lenne egy hasonló eredményre

Ami az esélyeket illeti: Marc Marquez világbajnoki címének két futammal ezelőtti bebiztosítása óta a legfőbb kérdés természetesen az, hogy ki végez a tabella második helyén, ám a spanyol motoros előző versenyeken látott esés-sorozata után lassan már az is érdekelheti a nézőket, hogy vajon mikor fog újra futamot nyerni a Repsol Honda versenyzője. Ez ugyanis legutóbb még augusztus végén, Silverstone-ban sikerült neki, azóta rendre a Yamaha versenyzői diadalmaskodtak. A pálya karakterisztikáját ismerve Sepangban jó esélye lehet a széria megtörésére, ahogy jó előjel lehet számára, hogy tavaly Dani Pedrosát intették le elsőként.
 
Egyébként magának Pedrosának sem jönne rosszul egy futamgyőzelem, hiszen Phillip Island-i kiesésével lépéshátrányba került Valentino Rossival és Jorge Lorenzóval szemben a bajnoki második helyért folytatott csatában. A hangvillások két pilótája között azonban továbbra is kiélezett a küzdelem: a „Doktor” vasárnapi győzelmével ugyan valamelyest elhúzott csapattársától, ám a spanyol küzdőszellemét ismerve a nyolcpontos előny közel sem számít életbiztosításnak.
Rabat már Phillip Islanden ünnepelt volna, ám Sepangban vélhetően már senki nem tudja megakadályozni a Moto2-es vb-cím megszerzésében
 
Emellett érdekes lehet látni majd azt is, hogyan alakul a ducatisok házon belüli küzdelme: Cal Crutchlow az utóbbi hétvégéken remek formát mutatott a régebbi verziójú Desmosedici nyergében, s Ausztráliában is csak egy hajszál választotta el egy bravúros második helytől. Ezzel szemben Andrea Dovizioso az előző napokban nem igazán találta magát, ám Sepang elvileg jobban feküdhet a GP14-nek, így még az is előfordulhat, hogy ismét borsot tud majd törni a Hondák és a Yamahák orra alá is.
 
A két kisebb géposztállyal kapcsolatban a legfontosabb megjegyezni, hogy mindkét kategóriában bajnokavatásra kerülhet sor vasárnap (ez egyébként az évadok utolsó előtti helyszínein matematikai okok miatt mindenképp így van), s mivel a Moto2-ben erre már tegnap is volt esély, Esteve Rabat már szinte biztosan begyűjti az elsőséget. A spanyol 41 egységnyi előnnyel rendelkezik Mika Kallio előtt, így számára már egy 7. helyezés is biztos vb-címet jelenthet, miközben a finnek lassan már hátrafelé is kell nézelődnie, hiszen a parádés újonc szezont teljesítő Maverick Vinales ausztráliai sikerével húsz pontra megközelítette őt.
Vasárnap Alex Marquez is felérhet a csúcsra a legkisebbek között, amely természetesen történelmi tett lenne, hiszen először fordulna elő, hogy két géposztályban is ugyanabból a családból származó versenyző lenne a világbajnok 
 
A Moto3-ban jóval kisebb az első két helyezett között a különbség: Alex Marquez előnye húsz pont Jack Miller előtt, s mivel az ausztrál több futamgyőzelemmel rendelkezik, a hondásnak legalább hat egységgel többet kell gyűjtenie riválisánál ahhoz, hogy Valenciába már világbajnokként utazhasson. Rajtuk kívül persze még Alex Rins is begyűjtheti az év végi trófeát, ám 41 pontos hátrányával erre pontosan annyi esélye van, mint a középső kategóriában ugyanekkora lemaradással rendelkező Kalliónak.
 
Természetesen mivel távol-keleti versenyről van szó, az edzések és a versenyek magyar idő szerint ismét hajnalban és kora délelőtt kerülnek megrendezésre, ám jó hír, hogy Ausztráliával szemben például két óra az eltérés, így 3 órakor kezdődik a pénteki és a szombati program. Vasárnap pedig még az óraátállítás is a kezünkre játszik, hiszen így a futamok sora itthoni idő szerint reggel 6 órakor veszi majd kezdetét. A hétvége teljes menetrendjét kedden egy külön cikkben osztjuk meg olvasóinkkal!
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2021  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: