Jegyek

Futamelőzetes – Sonoma

WTCR
Futamelőzetes – Sonoma
2013.09.02. 14:02
Az előttünk álló hétvégén újra feléled nyári álmából a túraautó-világbajnokság mezőnye: a második öthetes szünetet követően a sorozatban 2012-ben bemutatkozó amerikai aszfaltcsíkra, Sonomába látogatnak a pilóták, ahol tavaly Michelisz Norbert az év legjobb hétvégéjét zárta, miután mindkét futamot dobogós pozícióban zárta.
 
Az argentin hétvége előtt és után is öthétnyi pihenőre mentek a WTCC-s versenyzők, ám lassan újra fel kell pörögniük, hiszen néhány nap múlva már ismét egymásnak feszülnek. A helyszín az a Sonoma lesz, ahol tavaly vendégeskedett először a világbajnokság, s amely nagyrészt elnyerte a pilóták tetszését. A Sonoma-völgyben húzódó 4050 méter hosszúságú aszfaltcsík ugyanis rendkívül kanyargós, ráadásul a legnagyobb szintkülönbség ötven méter, azaz meglehetősen élvezetes rajta a vezetés: Tiago Monteiro szavait idézve a legjobb amerikai pályák közül való.
A sonomai aszfaltcsík vonalvezetése
 
Ennek megfelelően az 1968-ban épült, 2002 óta Infenion Raceway névre hallgató létesítmény számos amerikai autó- és versenysorozatnak otthont adott már: a NASCAR-tól elkezdve az IndyCar-on keresztül rengeteg patinás bajnokságot vendégül látott már, s például itt futottak az Amerikai Le Mans-széria legeslegelső viadalát is. A WTCC 2012-ben fedezte fel magának a versenypályát, amely minden bizonnyal azonnal belopta magát a túraautózásért rajongó magyarok szívébe, hiszen ki nem emlékezne rá, hogy Michelisz Norbert egy harmadik és egy második helyet begyűjtve mindkét futam végén a dobogón pezsgőzhetett, tavalyi szezonjának legjobb hétvégéjét produkálva, s egyben tulajdonképpen bebiztosítva később megszerzett privát bajnoki címét.
Michelisz Norbi tavaly legjobb hétvégéjét futotta az Egyesült Államokban: mindkétszer a dobogón ünnepelhetett
 
A Zengő Motorsport akkor még BMW-vel futott, ám idén a Honda alapvetően erősebb konstrukció a bajorokénál, így joggal reménykedhetünk benne, hogy hasonlóan jó teljesítményt látunk majd a csapattól. Már csak azért is, mert papíron a vonalvezetés is kedvezhet a japán márkának, hiszen nem található rajta kifejezetten hosszú egyenes, amelyben még mindig hátrányt szenvednének a végsebességük hiánya miatt. Ami viszont hátrányosan érintheti a hondásokat, az a kompenzációs súly: a plusz tíz kilónak ezúttal azért lehet nagyobb szerepe, mert a tömeg megnövekedése nyilvánvalóan nagyobb hátrányt jelenthet a rengeteg emelkedő és lejtő miatt.
2012-ben látványos versenyeket hozott az akkor debütáló pálya: a kép Muller áthajtásos büntetést érő megmozdulása előtt készült, amely során Engstler pörgette ki az élről a második futamon
 
Ugyanakkor hiába a szezon eleje óta tartó maximális súly, vélhetően a sonomai forduló legnagyobb esélyesei is a Chevrolet-k lesznek. Közülük is ki kell emelni természetesen Yvan Mullert, aki matematikailag akár már most hétvégén is bebiztosíthatja negyedik világbajnoki címét – igaz, ehhez kis túlzással mind az időmérőt, mind a két futamot meg kellene nyernie. Az ő idei és az amerikai márka tavaly itt mutatott formáját (hat dobogós helyből három volt az övék, és mindkétszer az ő pilótáik nyertek – az első viadalon épp Muller) tekintve még akár ez sem elképzelhetetlen, ugyanakkor érdekesség és intő jel lehet a francia klasszis számára, hogy 2012-ben ez volt az egyik olyan helyszín, ahol ütközésért áthajtásos büntetést kapott, s legutóbb a Termas de Río Hondóban rendezett második versenyen is így járt.
A francia legutóbb Argentínában is ütközésbe keveredett, de olyannyira javíthat a renoméján, hogy akár már most hétvégén bebiztosíthatja negyedik vb-címét
 
Azóta azonban Muller minden bizonnyal újfent összeszedte magát fejben, hiszen immáron az is bizonyos, hogy jövőre ismét gyári csapatnál fog versenyezni a Citroën színeiben, Sebastian Loeb csapattársaként. Kérdés, hogy a biztosított jövő, valamint a gyakorlatilag már készpénznek vehető újabb trófea mennyire puhítja el a pilótát, ám a mentalitását ismerve ebben egyáltalán nem reménykedhetnek ellenfelei. Abban azonban talán igen, hogy ezúttal közelebb kerülhetnek hozzá, s talán néhányan meg is szorongathatják – mi pedig bízzunk benne, hogy közöttük lesz Michelisz Norbi is.
 
A sonomai WTCC-hétvége menetrendjét kedden külön cikkben közöljük!
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2021  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: