Jegyek

Futamelőzetes – Valencia

MotoGP
Futamelőzetes – Valencia
2013.11.07. 14:50
November második hétvégéjén kerül megrendezésre a MotoGP 2013-as szezonjának utolsó nagydíja a valenciai viadal, amely mellesleg már évek óta az évadzáró futam szerepét tölti be a Gyorsasági Motoros Világbajnokságon.
 
A valenciai pálya 1999-ben épült, vagyis alapjaiban véve egy elég fiatal ringnek mondható, ennek ellenére mégis már most elég nagy múltra tekint vissza a MotoGP-ben. A negyedik számú spanyol versenyhelyszín tulajdonképpen egy „nagy medencében” fekszik, ami már önmagában véve egy igen pozitív és egyedi jellegzetességgel ruházza fel a pályát, hiszen gyakorlatilag az aszfaltcsíkot körülölelő triübűnök bármelyikéről be lehet látni az egész ringet. Ez a stadion jelleg a nézők szempontjából mindenképpen nagy előny, pláne, hogy nem nagyon akad még egy ilyen pálya a kalendáriumban. A valenciai ring elhelyezéséből adódóan következtetni lehet rá, hogy egy kissé szűkös, pontosabban technikás aszfaltcsíkról beszélünk, amelynek vonalvezetését számos kanyar tarkítja. Emellett persze ne feledkezzünk meg arról sem, hogy egy majd kilencszáz méteres egyenessel is meg kell birkózniuk a pilótáknak, vagyis azért a motorerő és a végsebesség sem szorul annyira háttérbe. A versenyzők körében legkedveltebb előzési pontok az egyes, a kettes, a nyolcas és a tizenkettes kanyarok, valamint az azokat megelőző féktávok, illetve természetesen ne feledkezzünk meg az utolsó fordulóról sem. Érdekességképpen még meg kell jegyezni, hogy 2011-ben a valenciai nagydíj a kilencedik legnépszerűbb futam volt a szezon során, ugyanis a versenyhétvége három napja alatt összesen 134.535 ember látogatott ki a ringre. (Az első helyet akkor Brno csípte meg 238.000 nézővel.)
Hossz: 4.005 m
Leghosszabb egyenes 876 m
Szélesség: 12 m
Balkanyarok: 9
Jobbkanyarok: 5
Építve: 1999
 
Moto3
 
Nem túlzás ha azt mondjuk, hogy a legkisebb géposztályban a legkiszámíthatatlanabb és egyben a legizgalmasabb a vb-címért folyó küzdelem. Jelenleg a Salom, Vinales és Rins hármas mindössze öt ponton belül állt, vagyis gyakorlatilag még bármelyikük lehet világbajnok. Természetesen az éllovas Salom egy leheletnyivel nagyobb biztonságban érezheti magát a többieknél, azonban a Red Bull KTM motorosának is pont akkora szüksége van a győzelemre a hétvégén, mint két fő riválisának. A 39-es rajtszámmal versenyző motoros semmiképp sem számolhat azzal, hogy egy esetleges Rins győzelem és egyúttal pontegyenlőség esetén övé lenne a bajnoki cím, hiszen a két spanyolnak bár ugyanannyi diadal állna a neve mellett, Rinsnek lényegesen több második helye van, ami az Estrelle Galicia 0’0 versenyzője irányába billentené a mérleg nyelvét.
 
Végre eldől, hogy ki a 2013-as idény legjobbja a Rins, Salom, Vinales trióból

És akkor még nem beszéltünk Vinales-ről, akinek mindössze két pont a lemaradása. Amennyiben ők hárman harcolnak majd az első helyért és más nem lesz képes beleszólni a futamgyőzelem sorsába, akkor egyértelműen azé lesz a bajnoki arany, aki megnyeri az évadzáró futamot. Akárcsak a szezon korábbi versenyein, úgy ezúttal is kulcsszerepet játszhatnak más pilóták, úgy mint például Alex Marquez, aki adott esetben Rins hátvédje lehet, vagy éppen Jonas Folger, akinek tulajdonképpen nincsen veszíteni valója, így könnyen kavarodást okozhat az éllovasok között.
 
Moto2
 
A középső géposztályban a világbajnoki cím sorsa már az előző futamon eldőlt, így elméletben már csak a vb-ezüst- és bronzérem az, ami még motiváltabbá tehet egy-két versenyzőt. Azért mondjuk, hogy elméletben, mivel tulajdonképpen csak matematikailag van esély arra, hogy a top3 sorrendje megváltozzon. A második helyen álló Redding előnye 20 pont Rabattal szemben, míg Rabat 19 egységgel előzi meg a negyedik pozícióban lévő Kalliót. Jelentős pontveszteségnek kellene tehát érnie Reddinget, vagy éppen Rabatot ahhoz, hogy egyikük elveszítse jelenleg biztosnak tűnő helyét.
 
Espargaro már világbajnokként gurulhat pályára hazai könzönség előtt

Mivel a spanyolországi viadalról beszélünk, ezért természetesen a spanyol pilóták előnyben vannak a többi nemzetiségű motorossal szemben, így elsősorban Espargarót, Rabatot, vagy éppen Terolt mondanánk a hétvége fő esélyesének. Redding aligha lesz képes a győzelemért harcolni, mivel bizonyára még mindig nem 100%-os az angol, emellett pedig korábban elmondta, hogy Valencia nem tartozik a kedvencei közé.
 
MotoGP
 
A kérdés, amely már közel két hete foglalkoztat mindenkit a hétvégén végre eldőlni látszik, vagyis, hogy világbajnok lesz-e Marc Marquez. Persze úgy is lehetne fogalmazni, hogy Lorenzo képes-e megvédeni bajnoki címét, amelyre most úgy tűnik, hogy elég kevés az esély. Marqueznek tizenhárom pontos előnye van yamahás honfitársával szemben, vagyis ha Lorenzo győz (nyilván a spanyol erre hajt majd), akkor is elég az újonc motorosnak egy negyedik hely és máris világbajnok. A Yamaha valenciai nagydíjra vonatkozó előzetesében Valentino Rossi ugyan azt nyilatkozta, hogy segíteni fogja Lorenzót, viszont a kérdés az, hogy erre képes lesz-e egyáltalán a „Doktor”, mivel az utóbbi versenyeken nemigen tudott az első helyért harcolni.
 
Újabb kemény csata van kilátásban Lorenzo és Marquez között

Emellett ne feledkezzünk meg Marquez csapattársáról, Dani Pedrosáról sem, aki bizonyára ha azon múlik, szintén megteszi majd partneréért azt, amit „megkövetel a haza”. A Honda és a Yamaha gyári versenyzőin kívül aligha van olyan pilóta a mezőnyben, aki a technikai hátterénél fogva képes lehet a top3 helyezésért küzdeni. Nyilván egész más a helyzet, ha változó körülmények, vagy esetleg eső fogadja vasárnap a mezőnyt. Ebben az esetben a ducatisok, vagy éppen a Tech3 Yamaha színeiben szereplő Crutchlow is esélyes lehet, akárcsak mondjuk Stefan Bradl.
 
Végezetül tekintsük át a hétvége menetrendjét:

Péntek (2013. november 8..)
 
09:00 – 09:40 Első szabadedzés (Moto3)
09:55 – 10:40 Első szabadedzés (MotoGP)
10:55 – 11:40 Első szabadedzés (Moto2)
 
13:10 – 13:50 Második szabadedzés (Moto3)
14:05 – 14:50 Második szabadedzés (MotoGP)
15:05 – 15:50 Második szabadedzés (Moto2)
 
Szombat (2013. november 10.)
 
09:00 – 09:40 Harmadik szabadedzés (Moto3)
09:55 – 10:40 Harmadik szabadedzés (MotoGP)
10:55 – 11:40 Harmadik szabadedzés (Moto2)
 
12:35 – 13:15 Időmérő (Moto3)
13:30 – 14:00 Negyedik szabadedzés (MotoGP
14:10 – 14:25 Első időmérő (MotoGP)
14:35 – 14:50 Második időmérő (MotoGP)
15:05 – 15:50 Időmérő (Moto2)

 
Vasárnap (2013. szeptember 15.)
 
08:40 – 09:00 Warm Up (Moto3)
09:10 – 09:30 Warm Up (Moto2)
09:40 – 10:00 Warm Up (MotoGP)
 
11:00 Futam (Moto3)
12:20 Futam (Moto2)
14:00 Futam (MotoGP)
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2021  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: